Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Wembleyn mylvinnän todistanut Ari Lahti antaa Uefalle puhtaat paperit EM-kisoista – myötäilee liiton suunnitelmaa lisätä joukkuemäärää entisestään

Euroopan jalkapalloliitto on kertonut harkitsevansa joukkuemäärän kasvattamista 32:een vuoden 2028 EM-kisoihin. Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti suhtautuu suunnitelmiin positiivisesti.

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti pohti jalkapallon EM-kisojen vaikutusta lajin suosioon Suomessa. Hän toivoo etenkin nuorten harrastajamäärien kasvua ja sarjajalkapallo-otteluihin katsojia.
Samu Saatsi,
Riku Porvari
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti uskoo jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuiden parantaneen suomalaisen jalkapallon asemaa niin Suomessa kuin Euroopassa.

Suomi sai esimerkiksi "vuolaasti kiitoksia" myötätuntoisesta eläytymisestään Tanska-ottelun järkyttävien hetkien aikana. Kun Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen lyyhistyi kentälle kesken ottelun, Huuhkajien pelaajat ja kannattajat osoittivat tukensa tanskalaisille.

Suomen maajoukkueen pelaajat ja kannattajat taputtivat, kun Tanska palasi kentälle tähtipelaajansa Christian Eriksenin lyyhistymisen jälkeen.

Lahden mukaan EM-kisojen jälkeen päällimmäisenä tunteena on ylpeys. Hän sanoo Huuhkajien suoritusten niin kentällä kuin kentän ulkopuolella olleen erittäin positiivisia.

– Kaikki kommentit, mitä pelaajat ja valmennusjohto antoivat, saivat paljon positiivista aikaan tällä euromatkalla, Lahti sanoo Yle Urheilulle.

Hän kertoo ilolla lukeneensa uutisia, kun nuorille suunnatussa Helsinki Cup -jalkapalloturnauksessa on lähes ennätysmäärä joukkueita.

– Palloliitossa toivomme, että saamme nuoria innostettua jalkapallon pariin. Meille tärkein asia on se, että harrastajamäärät ja nuorten liikunta saisi näistä kisoista lisää puhtia.

Lahti uskoo, että EM-turnauksen myötä saadaan enemmän ihmisiä houkuteltua suomalaisten jalkapalloseurojen katsoimoihin. Hänen mukaansa on vaikea sanoa, kuinka paljon yleisömäärillä on tässä vaiheessa kautta merkitystä seurojen talouden pelastamisessa. Joka tapauksessa katsojat ovat kaikille seuroille todella tärkeitä.

Puheenjohtaja Lahti puhui EM-kisojen vaikutuksesta jalkapallon suosioon Suomessa. Hän toivoo etenkin nuorten harrastajamäärien kasvua ja jalkapallon sarjaotteluihin katsojia.

Suurempi EM-turnaus suunnitelmissa jo vuodeksi 2028

Lisäksi Lahti kommentoi Euroopan jalkapalloliiton Uefan tulevaisuuden suunnitelmia isomman EM-turnauksen järjestämisestä. Jatkossa kisoihin haluttaisiin 32 joukkuetta nykyisen 24 sijasta. Ajatuksissa olisi laajentaa turnausta isommaksi jo vuoden 2028 EM-kisoihin.

– Suomen kannalta katsoen todennäköisyys päästä EM-kisoihin kasvaisi. Siinä mielessä suunnitelma on hyvä. Pelisysteemi tuskin muuttuisi suuresti. Uudessa järjestelmässä lohkojen kolmanneksi jäävät eivät pääsisi jatkoon, vaan ainoastaan kaksi parasta maata, Lahti sanoo.

Hänen mukaansa "näin upean turnauksen" läpikäyti olisi toivottavaa mahdollisimman monelle maalle. Siten myös jalkapallon ilosanoma leviäisi ympäri Euroopaa.

– En näe siinä mitään muuta negatiivista kuin sen, että kisojen koko kasvaa. Jos tulee koronan kaltaisia vaikeita aikoja, saattaa tulla isoja ongelmia.

Lahti myös pohti, miten joukkuemääriltään suurempien turnausten järjestäminen tuo pelaajille enemmän otteluita ja pidentää jalkapallokautta. Esimerkiksi Portugalin ja Manchester Unitedin pelaaja Bruno Fernandes pelasi päättyneellä kaudella 66 ottelussa, kun taas Suomen ja Norwichin Teemu Pukki pelasi seura- ja maajoukkueessa yhteensä 56 ottelussa. Suuret ottelumäärät ovat pelaajille varsin kuluttavia.

– Kyllä pelaajien pelikunto ja terveys pitää huomioida näissä suunnitelmissa. Kun puhutaan pelimääristä, jotka pysyvät noin 40 ottelussa, ei aiheudu suuria ongelmia. Jos pelimäärät menevät 60–70 otteluun, alkaa pelaajien fysiikka olla koetuksella, Lahti toteaa.

Puheenjohtaja Lahti EM-finaalista: "60 000 katsojan mylvintä tuntui oikein iholla"

Ari Lahti pääsi sunnuntai-iltana seuraamaan Englannin ja Italian välistä EM-finaalia paikan päällä Lontoon Wembleyn stadionilla. Hän kuvaili loppuottelun tunnelmaa "uskomattomaksi spektaakkeliksi" etenkin, kun koronan takia ilman suuria yleisömääriä on jouduttu olemaan pitkään.

– 60 000 katsojan mylvintä tuntui oikein iholla. Todella dramaattinen jalkapallo-ottelu, ja katsojien määrä sai pelin tuntumaan siltä "vanhalta hyvältä ajalta".

Hän kertoo seuranneensa kisojen järjestämistä alusta alkaen. Hän tunnustaa, että Euroopan jalkapalloliitolla oli isoja vaikeuksia järjestämisessä.

– Loppujen lopuksi, kun kaikki lasketaan yhteen, saldo on varmasti positiivinen siinä mielessä, että tietyllä tavalla palattiin normaaliin elämään. Mielestäni Uefa kuitenkin selviytyi hyvin vaikeissa olosuhteissa.

Jalkapallon seuraavat arvokisat pelataan jo ensi vuonna Qatarissa. MM-lopputurnaus pelataan maan kuumien sääolojen takia poikkeuksellisesti marras-joulukuussa. Seuraavat EM-kisat pelataan kesällä 2024 Saksassa.

Lue myös:

Kommentti: Suomelle historialliset EM-kisat menivät monella tavalla täysin vihkoon – Uefa voi silti päästä helpolla järjettömyyksistään

Näistä dramaattisista hetkistä jalkapallon EM-kisat muistetaan – asiantuntija hehkutti Italian kasvutarinaa kansallisesta häpeästä mestariksi

Helsinki cup pyörähti käyntiin maanantaina – helteestä ja koronasta huolimatta turnauksessa on mukana lähes ennätysmäärä joukkueita

Jalkapallon EM-kisat tavoittivat Suomessa yhteensä 3,8 miljoonaa televisiokatsojaa – ruutujen ääressä entistä enemmän naisia

Suosittelemme