Hyppää sisältöön

Avi huomasi useita puutteita tamperelaisessa aikuisten kehitysvammaisten yksikössä: pahimmillaan alle puolet henkilöstöstä paikalla

Kehitysvammaisten palvelukodissa ei ole ollut tarpeeksi henkilökuntaa eikä vaadittavaa vastuuhenkilöä. Lisäksi asiakkaiden itsemääräämisoikeutta on laiminlyöty. Epäkohdat vaaransivat avin mukaan asiakasturvallisuuden.

Hannun linnan -palvelutalo
Asumisyksikkö sijaitsee Tampereella. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Anu Leena Koskinen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on havainnut useita puutteita tamperelaisessa kehitysvammaisten hoivakodissa. Epäkohdat ovat avin mukaan merkittävästi heikentäneet palvelun laatua ja vaarantaneet asiakasturvallisuuden.

Hoivakymppi Oy:n Hannun Linna on Tampereella sijaitseva aikuisten kehitysvammaisten yksikkö, jolla on lupa tehostetun palveluasumisen tuottamiseen 21 asiakkaalle. Lisäksi se tuottaa tukiasumista kuudelle kehitysvammaiselle asiakkaalle.

Hannun Linna on Vetrea-yhtiön toimipiste. Tampereen kaupunki ottaa toimipisteen toimintaansa lokakuun alusta, koska yksikössä on ollut niin paljon epäkohtia.

Hannun linnan - palvelutalo
Hannun Linnassa on ollut jo pitkään epäkohtia. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Hoivakymppi saa huomautuksen myös asiakkaiden itsemääräämisoikeutta koskevan lain laiminlyömisestä. Asiakkaita oli esimerkiksi sidottu pyörätuoliin vyöllä kiinni ilman että rajoittamisesta oli tehty kirjallista päätöstä. Myös sänkyjen laitoja oli nostettu niin, ettei kehitysvammainen pääse sängystä pois.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Milja Markkanen sanoo, että henkilökuntaa oli selkeästi liian vähän.

– Pahimmillaan henkilöstömitoitus oli alle puolet siitä, mitä sen tulisi olla.

Helmi-maaliskuussa henkilöstöä oli selvästi alle luvan edellyttämän määrän. Lisäksi keväällä ja kesällä henkilöstömitoitus oli luvanmukainen vain muutamana päivänä.

Aluehallintovirasto määrää Hoivakymppi Oy:n huolehtimaan elokuun loppuun mennessä, että Hannun Linnassa on sen lupaa vastaava henkilöstö. Lisäksi toimintayksikön omavalvontasuunnitelma tulee päivittää. Palveluntarjoajan on myös välittömästi huolehdittava, että Hannun Linnan toiminta täyttää asiakkaiden itsemääräämisoikeutta koskevan lain edellytykset.

Aluehallintovirastolla ei ole tiedossa henkilöstön vähyydestä johtuvia konkreettisia vaaratilanteita.

Osa epäkohdista yllätys johdolle

Vetrean toimitusjohtaja Riikka Pikkarainen sanoo, että yhtiö haluaa korjata epäkohdat. Pirkanmaalla on pulaa hoitajista, mikä on vaikeuttanut työtä. Osa epäkohdista on tullut johdolle yllätyksenä.

– Korjaustoimenpiteet ovat käynnissä ja niitä on saatu korjattua, Pikkarainen sanoo.

Suosittelemme sinulle