Hyppää sisältöön

Savonlinnalainen pienpanimo raivaa nimeään ulkomailla – Olaf Brewingin oluita aletaan valmistaa Brasiliassa

Toimitusjohtaja kertoo, että paikallista pienpanimoa pyritään tekemään nyt globaalisti tunnetuksi brändiksi.

Olafin tuotteita tuotantolinjalla Jaragua Do Sulissa sijaisevan Cherokee Brewingin tuotantolinjalla Brasiliassa. Kuva: Olaf Brewing

Savonlinnalaisen pienpanimo Olaf Brewingin oluita aletaan valmistaa Brasiliassa.

Oluiden valmistus Brasiliassa tapahtuu Santa Catarinan osavaltiossa sijaitsevassa Jaragua Do Sulin kaupungissa panimoyhtiö Cherokee Brewingin tuotantolaitoksessa.

Olafin toimitusjohtaja Petteri Vänttinen kertoo, että Brasilia on oluen suhteen iso markkina-alue.

– Brasiliahan on maailman kolmanneksi suurin olutmarkkina Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Potentiaalia on paljon.

Yhteistyön aloittamisessa hän myöntää olleen matkassa myös hiukan tuuriakin.

– Saimme vuonna 2019 hyvän ystävän kautta esittelyn Brasiliaan. Neuvotteluja käytiin virtuaalisesti. Alun perin meillä oli ajatus, että alamme viemään Olafin tuotteita Brasiliaan. Totesimme kuitenkin melko nopeasti, että merimatka on ympäristösyistäkin vähän nihkeä juttu. Lopulta päädyimme ratkaisuun, että meidän tuotteita voidaan tehdä Brasiliassa paikallisille markkinoille.

– Silläkin ajatuksella on hyvä mennä Brasilian markkinoille, että se ei ole vielä täysin kyllästetty. Olemme ajoissa, vaikka alueella on muistaakseni 1400 pienpanimoa.

Brasiliassa Olafin oluita myydään Sao Paolon alueen vähittäistavarakauppoihin ja ravintoloihin, sekä craft-oluisiin erikoistuneisiin kauppoihin ympäri Brasilian. Käytännössä tuotteita näkyy jo nyt paikallisten kauppojen hyllyillä.

Brasiliaan perustettu oma yhtiö

Vänttinen kertoo, että järjestelyä varten Brasiliaan on perustettu oluiden valmistusta ja tavaramerkkejä hallinnoiva yhtiö Cervejaria Olaf Ltda.

Alkuvaiheessa Brasiliassa tuotantokapasiteetti on 100 000 litraa kuukaudessa. Kun panimon oluita ryhdytään valmistamaan kahdella mantereella yhtä aikaa, myös tuotantokapasiteetti moninkertaistuu merkittävästi.

– Nyt voi sanoa, että Olafia tuotetaan kahdella mantereella ja kahdessa vuorossa. Oma tuotanto Suomessa on ollut viime vuodet 200 000 – 250 000 litraa vuodessa. Kapasiteetti, mitä nyt voidaan tehdä, on ihan eri luokkaa mitä voimme tehdä täällä Suomessa. Sao Paolossa on 14 miljoonaa asukasta. Tämä on merkittävä loikka meille.

Olaf-tölkkejä odottamassa täyttöä Cherokee Brewingin panimolla Jaragua Do Sulin kaupungissa Brasiliassa. Kuva: Olaf Brewing

Järjestely harvinaisempi suomalaisella kentällä

Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä kommentoi yleisellä tasolla, että esimerkiksi eurooppalaisten pienpanimoiden tiedetään vuokraavan kapasiteettia muiden maiden panimoista.

Suomen kentällä järjestely on harvinaisempi. Taustalla on suomalainen lainsäädäntö ja verottajan suhtautuminen siihen, voidaanko toimintaa laajentaa ulkomaille pienpanimostatuksen puitteissa.

Vänttinen ei näe asiassa ongelmaa.

– Me olemme ajatelleet asian siten, että tuotteita valmistetaan Brasiliassa, eikä kyseessä ole Suomeen kohdistuvasta tuotannosta. Myöskään nykyisillä litramäärillä emme ylittäisi pienpanimotuotannon määriä.

Suomen lainsäädännössä pienpanimo määritellään panimoksi, jonka kalenterivuoden aikana tuottaman oluen määrä on enintään 15 miljoonaa litraa.

Olaf Brewing perustettiin Savonlinnassa vuonna 2015. Ennen vuotta 2020 panimo tunnettiin Mustan virran panimona. Nimi vaihdettiin markkinointisyiden vuoksi.

Aiemmin tänä vuonna Olaf Brewing ilmoitti, että se ryhtyy maailmalla tunnetun tanskalaisen kiertolaispanimo Mikkellerin maahantuojaksi Suomessa. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 1 400 000 euroa.

Lue myös:

Savonlinnalainen pienpanimo ponnisti kansainvälisesti tunnetun olutbrändin maahantuojaksi – toimitusjohtaja: "tällä pystytään tekemään merkittävää liikevaihdon kasvua"

Pienpanimoista tuli hitti Riossa – Brasilialaiset siemailevat erikoisoluita toreilla ja faveloissa

Suosittelemme sinulle