Hyppää sisältöön

Puolassa oikeus ottaa kantaa EU-kiistaan: Meneekö oma perustuslaki EU-lain edelle vai päinvastoin?

Päätös liittyy kiistelyyn Puolan oikeuslaitosuudistuksesta. EU katsoo uudistuksen horjuttavan oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja EU-tuomioistuin on vaatinut perumaan osia siitä. Puolan hallitukselle tämä ei sovi.

 Mateusz Morawiecki ja Viktor Orbán
Puolan ja Unkarin pääministerit Mateusz Morawiecki (vas.) ja Viktor Orbán Budapestissa viime marraskuussa. EU on patistellut molempia maita noudattamaan eurooppalaisia demokraattisia normeja. Kuva: Andrzej Lange / EPA
Katriina Töyrylä

Puolan perustuslakituomioistuimelta odotetaan tänään tiistaina päätöstä siitä, kumpi on ensisijainen, EU:n lainsäädäntö vai Puolan perustuslaki.

Oikeuden päätös on ensimmäinen kahdesta tällä viikolla annettavasta päätöksestä, jotka liittyvät Puolan ja EU:n pitkälliseen kiistelyyn maan oikeuslaitosuudistuksesta.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki pyysi päätöstä maaliskuussa, kun EU:n tuomioistuin oli välipäätöksessään tuominut osia uudistuksesta. Morawiecki haluaa tietää, voiko EU-tuomioistuin määrätä maan luopumaan kiistellyistä osista.

EU:n mukaan uudistus horjuttaa oikeuslaitoksen riippumattomuutta. EU-tuomioistuin on vaatinut luopumaan muun muassa tuomareita valvovasta kurinpitoelimestä. Puolan perustuslakituomioistuimen on määrä ottaa keskiviikkona kantaa siihen, onko vaade perustuslain mukainen.

Puolan hallituksen arvostelijoiden mukaan oikeuslaitosuudistus on politisoinut myös perustuslakituomioistuimen.

"Sisäisiin asioihin puuttumista"

Puolaa hallitsevan kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen mielestä uudistus on tarpeen oikeuslaitoksen tehokkuuden lisäämiseksi.

Hallitus myös katsoo, että uudistus on Puolan sisäinen asia, ja syyttää EU:n komissiota sisäisiin asioihinsa sekaantumisesta.

EU-tuomioistuin totesi päätöksessään, että oikeusjärjestelmän organisointi kuuluu jäsenmaiden toimivaltaan, mutta niiden on noudatettava EU-laista juontavia velvoitteita.

Arvostelijat pelkäävät, että EU:n lainsäädännön ensisijaisuuden kyseenalaistaminen horjuttaa unionin toimintaa ja vaarantaa Puolan jäsenyyden.

EU:n komissio on pitkään yrittänyt patistella Puolaa ja Unkaria takaisin ruotuun noudattamaan eurooppalaisia demokraattisia normeja. Komissio syyttää maiden hallituksia riippumattoman median tukahduttamisesta ja uudstuksista, jotka käytännössä sulkevat pois tuomarit, jotka voisivat tuomita vastoin hallitsevien puolueiden näkemyksiä.

Suosittelemme sinulle