Hyppää sisältöön

Skeet-ampuja Eetu Kallioinen pääsee ensimmäisiin olympialaisiinsa: ”Ainahan kilpailuun lähtiessä on yksi tavoite, joka on korkein palli"

23-vuotias Eetu Kallioinen toi keväällä Suomelle toisen olympialaisten maapaikan miesten skeetissä. Tulos avasi hänelle ovet Tokion olympialaisiin. Kilpailu käydään ilman yleisöä, mutta nuori urheilija ei usko sen vaikuttavan lopputulokseen.

Eetu Kallioinen valmiusasennossa skeet-radalla
Eetu Kallioisen kotirata on Lopen ampumarata, jossa pidetään Metsästäjäliiton kesälajien SM-kilpailuihin alkaen 22. heinäkuuta.

23-vuotias Eetu Kallioinen Lopelta lähtee perjantaina kohti Tokiota ja uransa ensimmäisiä olympialaisia. Kallioinen edustaa Suomea skeet -ammunnassa. Viimeistelyharjoitukset nuori mies teki kotimaisemissa.

Uuteen vuorokausirytmiin urheilija ehtii totutella viikon päivät, sillä haulikko-skeetin karsinta käydään Tokiossa heinäkuun 25. päivä ja finaali on seuraavana päivänä.

Ala-Hämeen Ampujiin kuuluva Kallioinen toi keväällä Suomelle toisen olympialaisten maapaikan miesten skeetissä sijoittumalla Kroatian Osejikissa käydyssä EM-finaalissa kolmanneksi. Arvokisamitali oli Kallioisen ensimmäinen aikuisten sarjassa. Juniorina mies on juhlinut muun muassa EM-hopeaa kuusi vuotta sitten.

Pitävätkö nuoren miehen hermot?

Kallioinen hamuaa mukaan skeetin finaaliin, vaikka ikänsä puolesta nuori lahjakkuus ennättää toki osallistua vielä useisiin olympiakisoihin.

– Itse tykkään elää hetkessä. Ehkä kisan jälkeen voi ajatella, että tulee niitä uusiakin. Nyt on tämä kisa, ja tässä pitää onnistua eikä seuraavassa.

Ampujilla on käytössä useita eri värisiä linssejä, joista valitaan kisapaikkaan sopivin, jotta kiekko erottuu hyvin taustasta. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Nuori loppilainen ei ainakaan myönnä, että ajatus uran ensimmäisistä olympiakisoista olisi vielä hallinnut ajatuksia. Elämänmeno on tarkoituksella pyritty pitämään niin normaalina kuin se koronavuotena vain on ollut mahdollista.

– Ainahan kilpailuun lähtiessä on yksi tavoite, joka on korkein palli. Lähden ampumaan normaalia kilpailua kiekko kerrallaan, mutta siellä ollaan kilpailemassa voitosta.

Voiko viilipyttymäisen Kallioisen puntti kuitenkin tutista kun väännetään olympiamitaleista, jolloin pienet virheet lopulta ratkaisevat?

– Voihan se tunne iskeä jossakin vaiheessa. Jos sellainen fiilis tulee, niin se ei yleensä kestää kauaa. Jos se kestää kauan, hommat lähtevät menemään huonosti.

Keskittyminen voi pitkän kisan aikana harhautua helposti. Keväällä Kallioinen myönsi, että Kroatiassa tieto olympiapaikan varmistumisesta vaikutti lopputulokseen.

– Hetkellisesti tuli sellainen hyvänolontunne, hän myönsi tuolloin Ylelle.

Ampujia tuskin haittaa yleisön poissaolo

Kallioisen lisäksi Suomen olympia-ammuntajoukkueen muodostavat myös skeetissä kisaava Lari Pesonen sekä trapampuja ja Pekingin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela. Vinkkejä tai neuvoja tulevasta Kallioinen ole kuitenkaan kisakavereilta kysellyt. Oma valmentajakin Timo Laitinen jää kotiin.

Kallioinen muistuttaa, että olympialaisissa tulevat vastaan ne samat tutut naamat kuin muissakin isoissa kilpailuissa. Paitsi Tokiossa osallistujia on selvästi vähemmän.

Savikiekko lähtee lentoon yli 90 km/h nopeudella. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kallioinen on kokenut reissaaja ja tottunut järjestelemään matkat ja siirtymiset itse. Nyt hän arvelee, että ylimääräinen säätäminen jää pois, sillä järjestelyt hoituvat olympiaorganisaation toimesta. Sekin helpottaa keskittymistä itse kisaan.

Tokion olympialaiset käydään pandemian takia ilman yleisöä. Onko sillä merkitystä skeetissä?

– Olisi hieno asia, jos yleisöä olisi, mutta ei meillä normaalistikaan ole paljoa yleisöä. Tuskin se iso haitta on, ettei sitä Tokiossakaan ole.

Suosittelemme sinulle