Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Potilaat odottavat jopa vuorokausia HUSin päivystyksessä pääsemättä eteenpäin – paha ruuhka syntynyt helteistä ja hoitajapulasta

HUSissa toivotaan, että ellei kyseessä ole hätätilanne, otetaan ensimmäiseksi yhteyttä päivystysavun numeroon. HUS Akuutin toimialajohtajan mukaan koko järjestelmä on tällä hetkellä alimitoitettu potilasmäärään nähden.

Kanyylin
Etenkin kroonisesti sairaat, vanhukset ja pienet lapset rasittuvat pitkäaikaisesta helteestä. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle
Tiina Karppi,
Nina Svahn
Avaa Yle-sovelluksessa

Viikkoja jatkunut helle kuormittaa päivystystä, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS.

HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén kertoo, että ensihoidossa on tällä hetkellä huomattavan paljon jonoa ja perusterveydenhuollolla on vaikeuksia ottaa potilaita päivystyksestä. Etenkin kroonisesti sairaat, vanhukset ja pienet lapset rasittuvat pitkäaikaisesta helteestä.

Castrénin mukaan HUSissa on ollut koko kevään hoitajapulaa.

– Se näkyy niin, että potilaat eivät pääse meidän sairaaloista eteenpäin kaupunkien sairaaloihin ja kotihoitokin on tällä hetkellä todella kuormittunutta. Koko meidän järjestelmä on tällä hetkellä alimitoitettu potilasmäärään nähden ja tämän takia potilaat odottavat päivystyksessä jopa vuorokausia, valitettavasti.

Castrén sanoo, että päivystyksen ja jatkohoitopaikan välinen pullonkaula muodostuu kaupunkien sairaaloissa.

– Kun potilaat eivät pääse sieltä eteenpäin, niin he eivät pääse HUSin sairaaloiden osastoilta eteenpäin, mikä tarkoittaa sitä, että potilaat odottavat sekä HUSin vuodeosastoille että kaupunkien vuodeosastoille.

HUSissa toivotaan, että ellei kyseessä ole hätätilanne, otetaan ensimmäiseksi yhteyttä päivystysavun numeroon 116 117. Lisäksi päivystyksen kautta voi hakea palvelusetelin yksityiselle puolelle.

– Kaikki potilaat, jotka tulevat päivystykseen, vaikka heillä olisi vain jokin pieni vaiva, kuormittavat tällä hetkellä ylikuormittunutta päivystystä, Castrén toteaa.

HUSista muistutetaan, että auringolta suojautuminen, asunnon viilentäminen mahdollisuuksien mukaan sekä nesteen riittävä nauttiminen ovat helleaallon keskellä erittäin keskeisiä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Lue seuraavaksi:

Sinilevää rannoilla, suolistobakteereja joessa ja korona-altistumisia maauimalassa – missä Helsingissä uskaltaa vielä uida helteillä?

Suomen helleputki voi rikkoa pian ennätyksen, eikä loppua näy – ovatko pitkät kuumat kesät uusi normaali?

Suosittelemme