Hyppää sisältöön

Yhdysvallat evakuoi Afganistanista paikallisia tulkkeja, jotka voivat joutua hengenvaaraan – kysyimme, aikooko Suomikin auttaa

Kansainväliset joukot ovat poistumassa Afganistanista. Yhdysvallat lupasi evakuoida maan joukkoja avustaneita paikallisia tulkkeja operaation päättyessä. Myös Suomessa selvitetään, voitaisiinko Suomen valtiota palvelleita afganistanilaisia auttaa.

Suomalainen rauhanturvaaja partioimassa Afganistanissa heinäkuussa 2010. Kuva: Puolustusvoimat
Anne Orjala

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi viime viikolla, että Yhdysvallat aikoo evakuoida Afganistanista Yhdysvaltain joukkoja palvelleet tuhannet tulkit perheineen.

Yhdysvaltojen sotilasoperaatio Afganistanissa päättyy elokuun lopussa.

Ääriliike Talibanin voimistuessa ja Yhdysvaltain vetäytyessä tulkkien on arvioitu olevan hengenvaarassa.

Yle kysyi ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston osastopäälliköltä Piritta Asunmaalta, aikooko Suomi antaa samankaltaista apua kuin Yhdysvallat eli auttaa läntisten joukkojen kanssa yhteistyötä tehneitä paikallisia.

– Tässä vaiheessa voin sanoa vain sen, että asia on valmistelussa. Asiaa tutkitaan, lomalta tavoitettu Asunmaa sanoo.

Asunmaa tarkentaa, että selvitettävänä on parhaillaan Suomen valtion palveluksessa olleiden afganistanilaisten kansalaisten turvallisuustilanne.

Hänen mukaansa Suomella ei ole tällä hetkellä käytössä sellaista erityismekanismia, jota voisi suoraan soveltaa tilanteeseen. Suomen lain mukaan turvapaikkaa ei voi hakea ulkomailta käsin.

– Ulkoministeriö selvittää parhaillaan mahdollisuuksia avustaa tarvittaessa sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet Suomen valtion palveluksessa. Tämä työ on kesken, Asunmaa täsmentää.

Viimeisetkin suomalaissotilaat poistuivat kesäkuussa

Bidenin mukaan Yhdysvallat aloittaa erityisviisumin saavien afganistanilaisten evakuoinnin vielä heinäkuun aikana ja Yhdysvalloista löytyy heille koti.

Osa evakuoidaan mahdollisesti ensin kolmansiin maihin.

Kaksikymmentä vuotta kestänyt Afganistanin kriisinhallintaoperaatio päättyi Suomen osalta kesäkuussa, kun viimeisetkin maassa palvelleet suomalaissotilaat palasivat kotimaahansa.

Operaation loppuvaiheessa suomalaissotilaat toimivat Afganistanin turvallisuusviranomaisten neuvonantajina, kouluttajina sekä esikuntatehtävissä.

Maahanmuuttovirasto keskeytti kielteisten päätösten tekemisen

Maahanmuuttovirasto (Migri) kertoi maanantaina, että se on keskeyttänyt kielteisten päätösten tekemisen, jos päätökseen liittyy maasta poistaminen Afganistaniin.

Keskeytys on voimassa sen aikaa, kun Migri arvioi Afganistanin turvallisuustilannetta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi viime viikolla, että Eurooppaan saattaa tulla entistä enemmän pakolaisia Afganistanista, jos Taliban pystyy valtaamaan maassa lisää alaa.

Heinäkuun alussa kerrottiin, että Taliban-kapinalliset ovat YK:n mukaan saaneet hallintaansa jo yli 50 aluetta sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti vetäytymisen Afganistanista toukokuussa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 14. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Äärijärjestö Taliban on vallannut tärkeän rajanylityspaikan Afganistanin ja Iranin välillä

Afgaanikomentaja: Yhdysvaltalaisjoukot jättivät Bagramin lentotukikohdan yön pimeydessä ja ilman ennakkoilmoitusta

Afganistanin siviilit tarttuvat aseisiin, kun Taliban jatkaa veritekojaan: "En tarvitse hallitukselta rahaa, minä puolustan isänmaatani"

Suosittelemme sinulle