Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Keskellä kaaosta ollut suomalaisfani kertoo, millaista Lontoossa oli EM-finaalipäivänä: "Meininki oli ihan päätöntä"

Liputtomien kannattajien ryntääminen Wembleylle herätti paljon keskinäistä kärhämää englantilaisten keskuudessa. Uefa päätyi jälleen sakottamaan Englannin jalkapalloliittoa levottomuuksista.

Kaaos Lontoon Piccadilly Circuksella.
Lontoon Piccadilly Circuksella vallitsi kaaos EM-finaalipäivänä. Kuva: Getty Images
Juuso Koskinen,
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

– Meininki Wembleylla oli ihan päätöntä sunnuntaina, oluttölkkejä lenteli ilmassa pään vierestä. Ihmiset repivät puiden oksia alas ja potkivat jalkapalloja ilmaan. Tosi hurlumhei -meininkiä!

Näin kuvaili EM-finaalin aiheuttamia levottomuuksia paikan päällä ollut jalkapallofani ja vapaa toimittaja Pauli Loukola.

Wembleylla pelatut EM-ottelut olivat ensimmäisiä 18 kuukauteen, joihin yleisöä laskettiin ylipäätään sisään. Kannattajien lataus oli muutoinkin valtava, arvokisafinaalia ei ole maassa tätä ennen todistettu 55 vuoteen.

Loukolan mukaan moni paikallinen kannattaja oli aloittanut alkoholin nauttimisen jo aamupalalla.

– Silmät seisoi vain päässä. Alkuun tunnelman haisteleminen tuntui hauskalta, mutta nopeasti useiden kannattajien toiminta karkasi absurdiksi. Tyhmyys tiivistyi ryhmässä, kun porukka alkoi kiipeillä valvontakameratorneihin ja liikennevalojen päälle.

Suomessa fanien meininki saattaa äityä jääkiekon maailmanmestaruuden voiton jälkeen villiksi, mutta vasta ottelun jälkeen. Britit sen sijaan aloittivat riehumisen jo pitkälti ennen itse ottelua. Ihmiset pauhasivat ja soihdut hehkuivat.

Muun muassa Leicester Squarella kannattajat räiskivät toisiaan kilpaa pulloilla.

Kansan syvät rivit aktivoituvat maajoukkueen pelatessa

Englannin jalkapallomaajoukkueen tapauksessa kannattajakunta on todella laaja. Paikalla on ihmisiä ympäri Englantia ja hyvinkin erilaisista taustoista. Tällöin tunnelma kiristyy helposti.

– Ihmiset tappelevat keskenään ja se on ihan yleistä. Ei seurapeleissä ikinä ole tällaista. On vaikea käsittää, että miksi ihminen ottaa olutpullon käteen ja heittää sen ilmaan. Sitä näkee valitettavan paljon Englannin maaotteluissa, Loukola taustoittaa.

– Ottelupäivän aamuna näki Lontoon keskustassa porukkaa niin Sheffieldistä kuin Newcastlesta tyhjien viskipullojen kanssa, Loukola lisää.

Erityisen paljon keskinäistä skismaa herätti liputtomien ryntääminen Wembleylle. Kotijoukkueen Luke Shaw'n varhainen avausmaali kuitenkin lievensi tilannetta ottelun alussa.

– Tuohan on Englannissa jonkinlainen ilmiö, että peleihin mennään ilman lippua sisään. Lippujen saaminen on lähes mahdotonta ja monet olivat yksinkertaisesti niin epätoivoisia.

Loukolan mielestä kannattajapiireissä jossain määrin jopa hyväksytään liputtomien pääseminen peleihin.

– On yleisessä tiedossa, että Wembleylle pääsee sisään ilman lippua ja että Wembleylla on turvallisuusongelmia. Kaikista ihmeellisintä on, että tappelut alkoivat omien kannattajien eikä pelkästään järjestyksenvalvojien kanssa.

Manchester Unitedia kannattava Loukola kertoo, että seurajoukkueiden kannattajat ovat usein liikkeellä hyvällä huumorilla. Konnankoukkuja ei ole ja väkivaltaisuuksia näkee todella vähän.

– Seurajoukkueiden kannattajien käyttäytyminen on nykyään huomattavasti parempaa menneisyyden huonoon maineeseen verrattuna.

Edes vierasmatseissa eivät lennä oluttölkit tai rasistiset kommentit.

Uefa sakotti jälleen Englannin jalkapalloliittoa

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti sakottaneensa Englannin jalkapalloliittoa (FA) sunnuntaina Lontoossa pelatun EM-finaalin tapahtumista.

Uefa sakotti Tanska-välierän tapaan FA:ta Englannin kannattajien buuauksesta vastustajan kansallislaulun aikana sekä ilotulitteiden käytöstä katsomossa. Sakkoja toivat myös finaalissa kentälle päässyt häirikkö sekä kannattajien harjoittama "esineiden heittely".

Lisäksi Uefa kertoi aloittaneensa kurinpitotutkinnan Englannin kannattajien häiritsevästä toiminnasta ja tappeluista Wembleyn stadionilla ja sen ulkopuolella.

Viime viikolla Uefa antoi FA:lle 30 000 euron sakot Englannin ja Tanskan välisen välieräottelun jälkeen. Välierässä kannattajat häiritsivät muun muassa tanskalaismaalivahti Kasper Schmeichelia laserosoittimella ja häiriköivät vastustajan kansallislaulun aikana.

Lue myös:

Kommentti: Englantilaisten rakkaus jalkapalloon läikkyi rajusti yli – fanit aiheuttivat sekasortoa, pelikentän epäonnistumisissa nähtiin peruja vanhasta

Hurjia videoita julki EM-finaalin näyttämöltä Lontoosta! Brittitoimittajalta kova vuodatus: "Lapset ovat peloissaan"

Finaalipettymys purkautui rasismina Englannissa – epäonnistuneet nuoret tähtipelaajat joutuivat solvausten kohteeksi, poliisi aloitti tutkinnan

Italian mestaruus otettiin Briteissä raskaasti – prinssi William kuvasi tappiota sydäntäsärkeväksi

Suosittelemme