Hyppää sisältöön

Björkön ja Paniken välinen vaellusreitti kunnostetaan Mustasaaressa – ainakin lauttayhteys, soutuveneet ja silta esillä reitin vedenylitysvaihtoehdoiksi

Mustasaaren Raippaluodossa Björkön ja Paniken välinen vaellusreitti pitenee ja sen varrelle rakennetaan lisää levähdyspaikkoja lähivuosina. Tänä kesänä mielipiteitä kysytään lomakkeen avulla myös sidosryhmiltä ja käyttäjiltä. 

Jonna Hagström on Metsähallituksen projektipäällikkö Kuva: Yle / Isabella Lindell
Sebastian Björklund

Björkö–Panike -reitin kunnostus on ollut suunnitteilla jo pitkään Mustasaaressa.

Nyt se on mahdollista, kun projektille on myönnetty 600 000 euron rahoitus kunnostusta varten.

Metsähallituksen projektipäällikkö Jonna Hagströmin mukaan on jo pitkään ollut tavoitteena saada vaellusreitti valmiiksi, jota pitkin pääsee Björköstä Panikeen jalan.

– Alustava suunnitelma on ollut olemassa jo muutaman vuoden, Hagström toteaa.

Hagström uskoo, että reitin kehittäminen houkuttelee lisää vaeltajia maailmanperintöalueelle.

Tällä hetkellä Björkö-Panike reitti on 12 kilometriä pitkä, mutta suunnitteilla on pidentää sitä muutamalla kilometrillä. Saaristo-osuudelle pääseminen edellyttää venematkaa.

– Vaikka moni vuosittain haluaa reitin kävellä, on veneen tilaaminen hieman hankalaa ja kallista. Tämä on saanut luultavasti monet jättämään reitin väliin, Hagström sanoo.

Björkö-Panikereittiä on määrä pidentää kolmella kilometrillä. Kuva: Yle / Isabella Lindell

Vaihtoehtoisia ehdotuksia

Tällä hetkellä selvitetään eri vaihtoehtoja vedenylityspaikoille.

Yksi mahdollisuus olisi lautta, joka kuljettaisi itsenäisesti matkustajat pisteestä a pisteeseen b. Tällainen lautta on kuitenkin niin uutta teknologiaa, ettei sitä löydy vielä edes lainsäädännöstä.

Toisena vaihtoehtona olisi miehitetty lauttayhteys, mutta sen haasteena on henkilökunnan töiden organisointi silloin, kun lauttaa tarvitaan.

Kolmas vaihtoehto olisi nykyisten veneyhteyksien parantaminen muun muassa kiinteiden aikataulujen avulla.

Myös soutuveneiden tarjoamista vaeltajien käyttöön on pohdittu, mutta siinä on monta turvallisuusasiaa ratkaistavana. Siltojen rakentamista on myös väläytelty, mutta niiden rakentaminen olisi liian kallista, Hagström toteaa.

Vedenylityspaikkojen lisäksi myös pitkospuita uusitaan ja levähdyspaikkoja lisätään.

– Siinä missä se on mahdollista, levennämme reittiä niin, että se soveltuu myös liikuntarajoitteisille, Hagström sanoo.

Vaellusreitin on määrä pidentyä kahdestatoista kilometristä viiteentoista kilometriin. Kaiken on määrä olla valmista ensi vuoden loppuun mennessä.

Verkkokyselyllä mielipiteitä

Parhaillaan on käynnissä suunnitteluvaihe, johon kaikki halukkaat voivat osallistua verkkokyselyn kautta. Lomake löytyy osoitteesta utinaturen.fi

Svedjehamniin suunnitellaan asuntoautopaikoitusta. Kuva: Yle / Isabella Lindell

Suunnitteluvaihe valmistunee syksyyn mennessä, jolloin hankkeen lupaprosessin on määrä alkaa.

Hagströmin mukaan myös kesäine bussiyhteys Paniken ja Björkön välille on tapetilla. Myös Svedjehamnin aluetta on määrä kehittää entisestään, suunnitteilla on asuntoautoalue.

– Asuntoautoalueen on määrä valmistua meidän projektin aikataulun puitteissa. Jos nyt on kiinnostunut yöpymismahdollisuudesta, niin Paniken päästä löytyy erämaja jossa voi yöpyä tai telttailla, Hagström sanoo.

Artikkeli on käännetty Svenska Yle Österbottenin artikkelista.

Lue, katso ja kuuntele täältä lisää Pohjanmaan alueen uutisia.

Suosittelemme sinulle