Hyppää sisältöön

Oslo rajoittaa kovin ottein sähköpotkulautojen käyttöä

Sähköpotkulautoja ei saa käyttää lainkaan öisin, ja osa laudoista poistetaan liikenteestä. Oslossa on sattunut tänä vuonna jo lähes 860 vammoihin johtanutta potkulautaonnettomuutta.

Sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet Oslossa monenlaisia ongelmia. Heinäkuussa 2019 poliisi ripitti vilkkaaseen autotunneliin sähköpotkulaudalla ajanutta turistia. Kuva: Trond Reidar Teigen / EPA

Oslo on päättänyt kieltää sähköpotkulautojen käytön kokonaan kello 23.00–5.00.

Lisäksi kaupunginvaltuusto on päättänyt, että kaksi kolmasosaa nyt käytössä olevista laudoista poistetaan liikenteestä, uutisoi Norjan yleisradioyhtiö NRK. (siirryt toiseen palveluun)

Jatkossa kaupungissa saa olla enintään 8 000 vuokrattavaa sähköpotkulautaa, ja niistä vain 1 200 saa olla keskusta-alueella.

VG-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Oslossa on tällä hetkellä enemmän sähköpotkulautoja asukasta kohden kuin missään muussa suuressa eurooppalaisessa kaupungissa.

Päätöksen taustalla ovat sähköpotkulaudoista johtuvat ongelmat etenkin terveydenhuollolle. Oslossa on sattunut tänä vuonna jo lähes 860 vammoihin johtanutta potkulautaonnettomuutta.

Uudet määräykset tulevat voimaan syyskuussa. Muun muassa sähköpotkulautayritys Voi paheksuu voimakkaasti määräyksiä ja pitää niitä kohtuuttomina.

– Tämä on huonoa politiikkaa, joka käytännössä tarkoittaa tarjolla olevien sähköpotkulautojen määrän alasajoa, sanoo Voi-johtaja Christina Moe Gjerde.

Lääkäri Anders Bayer Oslon yliopistollisesta sairaalasta puolestaan pitää päätöstä hyvänä.

– On hienoa, että nyt ryhdytään toimiin, jotka voivat auttaa vähentämään etenkin öisin tapahtuvia ja alkoholiin liittyviä sähköpotkulautaonnettomuuksia, hän sanoo NRK:lle.

Norjassa myös useat muut kaupungit, kuten Stavanger, Trondheim ja Bergen ovat päättäneet rajoittaa lautailua öisin.

Myös Suomessa sähköpotkulaudat ovat puhuttaneet etenkin niihin liittyvien ongelmien takia. Öistä menoa yritetään nyt hillitä nopeusrajoituksin.

Lue lisää:

Suurimmat sähköpotkulautayritykset rajoittavat laitteiden nopeuksia kaikissa kaupungeissa – öisin laudoilla pääsee 15 kilometriä tunnissa

Katso myös Ylen Aamun juttu:

Sähköpotkulaudat puhuttavat Pietarissakin

Suosittelemme sinulle