Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Brittitutkija selittää ilmiön, joka näkyi räikeällä tavalla EM-finaalin jälkihöyryissä: "Miksi jalkapallo haluaisi tulla takaisin sellaiseen kotiin?"

Englantilainen jalkapallotutkintojen tutkintojohtaja tohtori David Webber näkee maajoukkuepelaajiin kohdistuneen hyökkäyksen osana brittien yhteiskunnan rakenteellista rasismia. Viimeisimpien tekojen syytä hän jakaa myös valtionjohtoon, esimerkiksi pääministeri Boris Johnsonille.

Ihmiset osoittamassa tukea Marcus Rashfordille muraalin edessä.
Englannissa on nähty EM-finaalin jälkeen paljon rasisminvastaisia mielenilmauksia. Kuva Manchesterin Withingtonista Marcus Rashfordia kuvaavan muraalin edustalta. Kuva: 2021 Getty Images
Riku Porvari,
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Englannissa on nähty viime päivinä rasististen viestien aalto jalkapallomaajoukkueen nuorten tähtien sosiaalisen median profiileissa. Englannin maajoukkuetta EM-kisoissa edustaneet Marcus Rashford, Jadon Sancho ja Bukayo Saka epäonnistuivat viime sunnuntain loppuottelussa Italiaa vastaan rangaistuspotkukilpailussa. Nämä epäonnistumiset johtivat rumien viestien vyöryyn kommenttikentissä ja käyttäjätileillä.

Lisäksi esimerkiksi Rashfordia esittävä muraali sotkettiin Manchesterissä.

Southamptonin Solentin yliopiston kasvatustieteiden kandidaattien tutkintojohtaja jalkapallotutkinnossa tohtori David Webber on pohtinut syitä kolmeen pilkkuepäonnistujaan kohdistuneeseen rasismiin.

– Tarvetta hyökätä epäonnistuneita pelaajia kohtaan on hyvin vaikeaa käsittää. He kaikki kolme olivat monien niittenkin kannattajien silmissä sankareita, kunnes he suostuivat ampumaan rangaistuspotkuja, Webber tiivistää Yle Urheilulle.

Webberin mukaan sunnuntain finaalin jälkeen ilmennyttä rasismia ovat vahvistaneet brittipoliitikot, kuten pääministeri Boris Johnson ja sisäministeri Priti Patel.

– He tuomitsivat finaaliottelun tappiosta aiheutuneen rasistisen kommentoinnin. Mutta vain neljä viikkoa sitten molemmat vähättelivät Englannin pelaajien polvistumista ja fanien buuaamista muiden maiden kansallislauluille. He eivät suostuneet edes tuomitsemaan sellaista toisia loukkaavaa käytöstä.

– Jos sellainen on poliittista retoriikkaasi, et voi ollakin yhtäkkiä, että "voi ei, miksi tällaista rasismia tapahtuukaan".

Pääministeri Boris Johnson seuraamassa Englannin ottelua Wembleyllä.
Pääministeri Boris Johnson nähtiin EM-kisakatsomossa. Hän nuhteli kannattajia rasistisista solvauksista, mutta on aiemmin vähätellyt pelaajien polvistumista kentällä. Kuva: 2021 The FA / Getty Images

"Miksi jalkapallo haluaisi tulla takaisin sellaiseen kotiin?"

Jalkapallotutkintojen tutkintojohtajan mukaan toiset kannattajat tuomitsevat rasismin vahvasti, kun taas toisille se on tietylainen rituaali Englantia seuratessa. Webber korostaakin, että tämä "rituaalinen rasismi" saa esimerkkinsä juuri poliittisen huipun toistaessa näitä ajatuksiaan.

– Miksi jalkapallo haluaisi tulla takaisin sellaiseen kotiin? Webber sanoo viitaten englantilaiskannattajien tutuksi tekemään hokemaan.

– En usko, että sellaista jalkapallokulttuuria nähdään missään muualla kuin täällä. Ei esimerkiksi Suomessa, saatii muualla maailmassa.

Webberin mukaan jalkapalloon ikään kuin heijastuu paljon sosiaalista ja poliittista jakautumista, jota esiintyy koko maassa. Hän kertoo nähneensä tuota heijastusta kannattajissa nähtyään pätkiä sunnuntain tapahtumista.

– Se on kuin aggressiota, joka on kietoutunut Pyhän Yrjön ristiin, hän sanoo Englannin punavalkoista ristilippua kuvaillen.

Jalkapallolla on Englannissa ylivoimainen kulttuurillinen asema. Se on enemmän kuin urheilulaji, kun verrataan esimerkiksi rugbyyn, joka on alueellisesti valtava laji. Jalkapallo on kansallisesti ja kansainvälisesti ylivoimaisin.

Valioliigassa on kaikista maailman nurkista valmentajia, pelaajia ja kannattajia. Yhtä aikaa käynnissä on kamppailu globalisaation ja nationalismin suuntausten välillä, mikä on suuri ongelma.

– Tietyt fanit eivät esimerkiksi koe maahanmuutossa olevan lainkaan hyviä puolia. Samaan aikaan he kuitenkin haluavat parhaita yksilöitä joka puolelta maailmaa osaksi maan jalkapalloa.

Webber ei usko, että jalkapallon suhteen olisi olemassa tyypillistä Englannin kannattajaa. Valioliiga saa toki lähes kaiken huomion kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, mutta on paljon kannattajia, jotka elävät ja hengittävät pienempiä seuroja. Moni jalkapallofani sanoo haluavansa nähdä mieluummin oman seuransa pärjäävän hyvin Euroopassa kuin Englannin.

– Esimerkiksi turnauksen aikana nähtiin useita Englannin lippuja, joissa oli pienien paikkojen nimiä, kuten Grimsby.

Englantilaisia jalkapallokannattajia juhlimassa kadulla EM-finaalipäivänä.
Lontoon kaduilla vallitsi kaaos EM-finaalipäivänä. Sotkemisen ja riehumisen ohella brittifanit solvasivat epäonnistuneita pelaajia rasistisesti. Kuva: Matthew Chattle / Barcroft Studios / Future Publishing / Getty Images

Sisälle rakentunut ongelma

Webber toteaa, että englantilaisessa jalkapallossa on pitkään ollut rasismiin liittyvä ongelma. Sen juuret ovat jo syvällä brittiläisen imperiumin ajoissa sekä kolonialismissa, joita molempia myös muistellaan maassa edelleen tiiviisti.

Hänen mukaansa brittien suurimman muutoksen on tultava sisältäpäin.

– Se ei riitä, että ei ole rasisti ja ei lähettele niitä julmia viestejä tai laita ilkeitä kommentteja. Meidän tulee olla rasismin vastaisia. Iso-Britanniassa julkaistiin tutkimus, jossa todettiin, että kuningaskunta on rakenteellisesti rasistinen monilla yhteiskunnan osa-alueilla. Muistutan omia oppilaitani aina siitä, että jalkapallo on nimenomaan erityisen olennainen osa-alue englantilaista yhteiskuntaa.

Webberin mukaan jokainen britti ymmärtää viimeisenä mainitun seikan: jalkapallo muokkaa yhteiskuntaa. Tuolloin hänen johtopäätöksensä mukaan kumpikin myös vaikuttaa toiseen. Tällöin myös jalkapallossa tavataan rasismia, jos yhteiskunnassa sitä on rakenteellisesti.

– Meidän on tehtävä enemmän muuttaaksemme asioita ja hyväksyttävä se, että meillä on rasismia. Meidän on käytävä myös aikuismainen keskustelu maan sisällä liittyen Britannian menneeseen ja sen nykyhetkeen, sekä miten molemmat muotoilevat toisiaan.

Lue myös:

Medialähteet: EM-finaalin rankkarikisassa epäonnistunut Rashford joutuu leikkaukseen

Englannin Marcus Rashford pahoittelee epäonnistunutta pilkkuaan – "En koskaan pyydä anteeksi sitä kuka olen"

Finaalipettymys purkautui rasismina Englannissa – epäonnistuneet nuoret tähtipelaajat joutuivat solvausten kohteeksi, poliisi aloitti tutkinnan

Katso sykähdyttävät ratkaisuhetket! Italia voitti EM-kultaa rangaistuspotkuilla – asiantuntija hämmästeli Englannin valmentajan ratkaisua

Suosittelemme