Hyppää sisältöön

Maastopalot riehuvat helteessä kituuttavassa Siperiassa – Armeija lähetti koneita tuhansien palomiesten avuksi

Paloissa on kuollut ainakin yksi ihminen ja kymmeniä taloja on tuhoutunut. Palojen pelätään vapauttavan ilmakehään isoja määriä kasvihuonekaasuja ikiroudan sulaessa.

Maastopalot riehuvat helteisessä Siperiassa
Maastopalot riehuvat helteisessä Siperiassa

Siperiassa riehuvat maastopalot ovat levinneet jo 800 000 hehtaarin alueelle. Ennätyshelteiden pelätään lietsovan paloja, jotka ikiroutaa sulattaessaan vapauttavat ilmakehään ilmastoa entisestään lämmittäviä kasvihuonekaasuja.

Venäjän armeija on lähettänyt lentokoneita auttamaan palojen torjunnassa. Sammutustöihin osallistuu tuhansia palomiehiä.

Pahimmalla paloalueella Jakutiassa eli Sahan tasavallassa Itä-Siperian pohjoisosassa on ollut hätätila jo viikkojen ajan.

Tšeljabinskin alueella Itä-Uralilla paloissa kuoli viime viikolla yksi ihminen ja tuli tuhosi kymmeniä taloja.

Palossa tuhoutuneita taloja Zapasnojessa Tšeljabinskin alueella 10. heinäkuuta. Kuva: Tšeljabinskin aluehallituksen lehdistötoimisto / AOP

Palo on peittänyt kaupunkeja sankkaan savuun.

– Tukehdumme, karvas savu myrkyttää keuhkomme, sanoi eräs jakutialainen nettivetoomuksessa presidentti Vladimir Putinille. Asukkaat ovat pyytäneet lisää kalustoa ja henkilöstöä sammutustöihin.

Helteet riivanneet Venäjääkin

Siperiassa kuten muuallakin Venäjällä on koettu tänä kesänä ennätyksellisen kovia helteitä. Epätavallisen kuuma sää on lisännyt tulipalojen riskiä käytännössä koko maassa, toteaa puolustusministeri Sergei Šoigu.

Palot lisäävät riskiä Siperian ikiroudan sulamisesta, mikä vapauttaa ilmaan tundraan sitoutunutta hiiltä. Lisäksi noen mustaama lumipeite sitoo itseensä enemmän auringon säteilyä ja sulaa entistäkin nopeammin.

Kahtena edellisvuotena maastopalot ovat vapauttaneet alueella ennätysmäärän kasvihuonepäästöjä, sanoo Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen Copernicus Atmosphere Monitoring Service CAMS.

Savu sumensi Sahan tasavallan pääkaupungin Jakutskin 9. heinäkuuta. Kuva: Vadim Skryabin / AOP

Kuuden viime viikon aikana paloista on päässyt ilmaan 150 megatonnia hiilidioksidia, mikä on melkein yhtä paljon kuin Venezuelan koko vuoden 2017 kasvihuonepäästöt, ilmakehän koostumusta tutkiva CAMS sanoo. Tutkijat selvittävät vielä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa ilmaston kannalta.

Kesän aikana Länsi-Venäjällä on rikottu lämpöennätyksiä, ja Siperiassa on mitattu yli 30 asteen lämpötiloja.

– Lämpötilat ovat todella korkeita, 8–10 astetta tavanomaisia korkeampia. On hyvin harvinaista, että pohjoisessa on yli 30 astetta, sanoo Venäjän ilmatieteenlaitoksen tutkimusjohtaja Roman Vilfand.

Lähimmän viikon aikana lämpötilojen ennustetaan laskevan ja sateen lisääntyvän. Se voi hillitä uusien palojen syttymistä, mutta ei välttämättä nykyisten leviämistä.

Myös Pohjois-Amerikassa ennätyshelteet ovat lietsoneet maastopaloja.

Lue lisää:

Näin helleaalto käristää Yhdysvaltojen länsiosia – lämpöennätykset murskautuvat, metsä roihuaa ja ihmisiä kehotetaan pysyttelemään sisällä

Kesäkuu oli Pohjois-Amerikassa mittaushistorian kuumin, Euroopassa toiseksi kuumin

Suosittelemme sinulle