Hyppää sisältöön

THL:n kysely: Toimeentulotuen siirto Kelaan ei vapauttanut aikaa sosiaalityöhön

Perustoimeentulotuki siirrettiin Kelan hoidettavaksi vuonna 2017. Sen piti vähentää kunnissa rutiinityötä ja vapauttaa aikaa muun muassa aikuissosiaalityölle.

Käsi täyttää toimeentulotukihakemusta
Kuva: Antti Kolppo / Yle
Jouni Tanninen

Toimeentulotuen siirto Kelaan ei ole helpottanut kuntien sosiaalitoimen työtä. Näin kertoo THL:n kysely aikuissosiaalityön ammattilaisille.

Perustoimeentulotuki siirrettiin Kelan hoidettavaksi vuonna 2017. Sen piti vähentää kunnissa rutiinityötä ja vapauttaa aikaa muun muassa aikuissosiaalityölle. Kyselyn mukaan kuitenkin avunsaanti on pikemminkin vaikeutunut.

Monet joutuvat asioimaan sekä Kelassa että kunnan sosiaalityössä tukea saadakseen. Sosiaalityön ammattilaisten mukaan neljäsosa työajasta kuluu nykyisin Kelan päätösten selvittelyyn. Yksilölliseen auttamiseen jää suunnilleen saman verran.

Kuntakyselyyn vastanneet aikuissosiaalityön ammattilaiset pitivät toimeentulotuen tarpeen keskeisimpinä syinä elämänhallinnan ongelmia, kuten työttömyyttä, asumisen ongelmia, velkaantumista, talouden hallinnan vaikeuksia sekä päihde- ja mielenterveysongelmia.

– Vastaajien mukaan toimeentulotuen tarvetta voitaisiin vähentää erityisesti vähentämällä etuuksiin liittyvää byrokratiaa, lisäämällä talous- ja velkaneuvontaa, poistamalla kannustinloukkuja ja parantamalla perusturvaa, sanoo THL:n tutkija Niina Tanner.

Tilanteen kohentamiseksi kunnissa on toivottu erityisesti Kelan ja kuntien välisen tietojärjestelmän kehittämistä.

– Tällä hetkellä Kelan järjestelmä on yksisuuntainen kuntiin päin. Kuntien sosiaalityöntekijät puolestaan eivät voi sieltä suoraan olla yhteydessä Kelaan, vaan asiat on selvitettävä viranomaislinjan kautta. Se hankaloittaa selvittelytyötä ja lisää painetta sosiaalityöhön, arvioi THL:n tutkimuspäällikkö Minna Kivipelto.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle