Sopu on säilynyt Pohjoismaiden kaupunkimaisimmalla kalastuspaikalla
Viime vuonna Oulun keskustassa elettiin vuosituhannen lohikesää, ja väenpaljous toi mukanaan myös ongelmia. Tänä vuonna erikoisella kalastusalueella on uudet säännöt.
Oulusta ei tarvitse lähteä kauemmaksi lohennarraukseen, vaan tarjolla on lähilohta Pohjoismaiden kaupunkimaisimmalla kalapaikalla. Täällä kalan saaminen on varmempaa, eikä vaadi suuria investointeja.
Iltaisin yleisöä saattaa olla rannassa satoja. Viime kesän kokemusten jälkeen alueella kalastetaan vuoropäivin rannalta tai veneestä.
Viime vuonna joella oli tungosta ja vaaratilanteitakin syntyi, kun rannassa raskasta punttiperhoa heittäneet kalastajat ja venekalastavat yrittivät mahtua samalle joelle. Nyt kalastetaan eri päivinä, jotta kalakiistoilta vältytään.
Sekä kalastuksenvalvojien, rantakalastajien että venekalastajien mukaan tänä vuonna sopu on säilynyt joella.
Soittokierros useammalle valvojalle ja kaupungin edustajille vahvistaa, että kalastus on sujunut erityiskalastusalueella muutenkin mallikkaasti.
Kalastuksenvalvoja Kim Ahonen kertoo, että muutamalla kalastajalla on ollut vaikeuksia hahmottaa, että kalastamiseen tarvitaan sekä valtion että Oulun kaupungin lupa. Asiat on hoidettu saman tien mobiilisti kuntoon.
Mikko Fingeroos käy Oulujoella 60 kilometrin päästä Ruukista. Tänä iltana hän sai päivän maksimimäärän, kaksi kalaa, täyteen.
Fingeroosille lohi maistuu parhaiten kylmäsavustettuna ja medaljonkeina uusien perunoiden kanssa.
Tarkkaan rajattu erityiskalastusalue sijaitsee Merijalinrannan, Toivoniemen ja Kuusisaaren välillä.
Oulujokeen istutetaan kalaa verovaroilla. Tarkoitus on nimenomaan, että niitä pyydetään. Se on hyvää lähiruokaa.
Juha Peuraniemi, Oulun maanhankintapäällikkö
Oulujoen lohikanta on vahvistunut jo pidempään. Osaksi se johtuu kalankasvatuksen ja istutusten kehityksestä, osaksi suotuisista luonnonoloista.
Mikko Säkkinen on vannoutunut spinflugakalastaja, punttiperhomies. Tänä vuonna on tullut jo kuusi kalaa. Oulujoen ohella hän viihtyy Torniojoen Matkakoskella.
Tämä on oululaisten olohuone. Parempi että nuoret ovat täällä joella kuin jossain muualla.
Mikko Säkkinen, punttiperhokalastaja
Tämän kahdeksankiloisen lohen Säkkinen antaa tänä vuonna spinflugan aloittaneelle nuorelle miehelle Dylan Dadashzadehille. Seuraavaa kalaa hän saa kuulemma jo yrittää väsyttää itse.
Lohi pyrkii Oulujokeen, koska se on aikanaan kasvanut siellä Montan voimalaitospadon alapuolella.
Dadashzadeh vie kalan kohta äitinsä kanssa kotiin. Syötävää riittää vähäksi aikaa.
Enemmän tai vähemmän asiantuntevaa yleisöä on koko ajan seuraamassa lohentuloa.
Punttiperhoja sitovalle Juhani Revolle vuorottelujärjestelmä on käytännössä tarkoittanut, että sidottavia perhoja on ollut puolta vähemmän. Nyt ehtii sesonkiaikana nukkumaankin. Viime kesänä yöt jäivät lyhyiksi, kun punttiperhokalastuksen suosio räjähti Oulussa.
Repo olisi tehnyt uusista kalastussäännöistä vähemmän kategoriset ja suosinut lukumäärältään isompaa rantakalastajajoukkoa.
Punttiperhokalastus on tiukasti säänneltyä. Koukkujen koolle sekä punttien painolle ja materiaalille on oman sääntönsä.
Lyijypuntit on ympäristösyistä kielletty. Käytössä ovatkin teräksiset puntit.
Juhani Repo kertoo ehtineensä tänä vuonna paremmin itsekin joelle. Tähän mennessä lohia ei ole vielä tullut.
Kala! Lohi nappaa Revon perhoon, ja mies varoittaa muita sovitulla huudolla.
Lohi panee ankarasti hanttiin ja simsalabim: lohen sijasta joesta nouseekin uponnut virveli.
Punttiperhoa saa heittää joen puoliväliin saakka.
Timo Kangasniemi on harrastanut jokikalastusta jo nelisenkymmentä vuotta. Hänen mielestään nyt ovat käsillä tämän kesän parhaat lohennousuajat.
Kangasniemen mielestä uusi kalastussääntö on toiminut. Hänelle se toimii erityisen hyvin, koska voi joka toinen päivä kalastaa halutessaan veneestä ja joka toinen päivä rannalta.
Oululaisia lohia kuolee vähemmän niiden merimatkoilla, koska kalastusta säädellään entistä tiukemmin Itämerellä ja Selkämerellä. Myös viime vuosikymmenen suolapulssit 2014–2016 ovat parantaneet Itämeren tilaa.
Rannalla kalastajia saattaa parhaina päivinä ja varsinkin öinä olla yhtä aikaa paljonkin. Veneitä on kalastusalueella näkynyt yleensä alle kymmenen kerrallaan.
Nykyään tähän jokeen istutettavien lohien perimässä on myös alkuperäisen Oulujoen lohen geenejä.
Viime vuonna kalatietä Oulujokeen nousi ennätyksellinen määrä kalaa, noin 2 500. Paras nousu Merikosken kalatiehen alkaa vasta syksymmällä, kun vesi on viileämpää.
Nähtäväksi jää, tuleeko tästä vielä viime vuottakin parempi lohikesä.
Tekijät
Julkaistu 15.7.2021 20:21