Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Eurooppa otti harppauksen digieurohankkeessaan – rahan tallettamista "digikukkaroon" saa kuitenkin vielä odottaa

Keskuspankit ovat kiinnostuneita digirahasta, koska yksityisten yritysten kryptovaluuat ja niiden hallitseva asema markkinoilla voi olla keskuspankeille uhka.

Euroopan keskuspankki Frankfurtissa.
Euroopan keskuspankki aikoo aloittaa neuvottelut EU:n lainsäätäjien kanssa, jotta mahdolliset esteet lainsäädännössä voitaisiin raivata digieurohankkeen tieltä. Kuva: AOP
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan keskuspankki EKP näytti keskiviikkona vihreää valoa pilottihankkeelle "digitaalisen euron” luomiseksi.

Seteleiden ja kolikoiden sähköinen vastine, eli digieuro, muistuttaa euroalueella käytettävissä oleva sähköisen maksun järjestelmää. Digieurolla voisi suorittaa maksuja kortilla tai älypuhelinsovelluksella.

EU:n tarkoituksena on vastata sähköisten maksujen suosion kasvuun ja kryptovaluuttojen yleistymiseen.

Lisäksi EU:n kansalaiset voivat pitää rahansa tallessa Euroopan keskuspankissa kaupallisten pankkien sijaan. EKP:n mukaan se on turvallisempaa, koska EKP:ta sitovat EU:n tietosuojadirektiivit.

– Tavoitteenamme on varmistaa, että digiaikana kansalaisilla ja yrityksillä on mahdollisuus käyttää turvallisinta rahaa, keskuspankin rahaa, sanoo EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Digieuron ei ole määrä korvata käteistä, vaan toimia maksuvälineenä sen ohella.

Seuraavan kahden vuoden aikana keskitytään suunnittelutöihin. Tämän jälkeen mahdollista digieuroa kehitetään vielä kolme vuotta, EKP kertoo sivuillaan. Päätös käyttöönotosta tehdään myöhemmin.

Haastaa kryptovaluutan

Keskuspankit ympäri maailmaa ovat seuranneet hermostuneesti yksittäisten kryptovaluuttojen, kuten bitcoinin nousua. Vuonna 2019 Facebook ilmoitti, että se aikoo luoda oman Diem-valuuttansa.

Keskuspankkien kanssa kilpaileva kryptovaluutta voi uhata keskuspankkien ydinliiketoimintaa. Jos ihmiset siirtyisivät joukolla virtuaalivaluuttoihin, jotka toimivat EKP:n ulottumattomissa voisi se muiden muassa heikentää rahoitusvakautta.

Siksi digieurohanke on tärkeä EKP:lle.

Lisäksi digieuro haastaisi Mastercardin ja Visan kaltaisten ulkomaisten maksukorttiyhtiöiden määräävän aseman euroalueella.

EKP:n mukaan digieurolle ei ole olemassa teknisiä esteitä, vaan esteet löytyvät EU:n lainsäädännössä. Digitaalisesta eurosta ei ole säädetty EU:n perussopimuksissa. EKP aloittaakin nyt neuvottelut Euroopan unionin lainsäätäjien kanssa.

Maailmalla erilaiset kryptovaluutat ovat herättäneet kiinnostusta. Kiina kokeilee parhaillaan digivaluuttaa ja Bahamalla sekä Kambodžassa se on jo käytössä.

Englannin keskuspankki on perustanut työryhmän mahdollisen "bitcoinin" tutkimiseksi. Myös Yhdysvaltain keskuspankki ja Japanin keskuspankki tutkivat digitaalisia valuuttojen mahdollisuuksia.

Lue lisää:

Korvaako digieuro kohta setelit ja kolikot? Euromaiden keskuspankit pohtivat digitaalisen keskuspankkirahan liikkeeseen laskemista

Luulitko, että pörssin meemeily loppui jo? Gamestop hipoo ennätyskurssiaan ja AMC ylitti sen jo – yksi asia on nyt kuitenkin toisin

El Salvadorin päätös tehdä bitcoinista virallinen valuutta on enemmän julkisuustemppu kuin rahapoliittinen ratkaisu

Bitcoin romahti, pudotuksen käynnisti maailman toiseksi rikkain ihminen sekä Kiinan kansanpankki – romahduksen edellytykset rakentuivat viime kuukausina

Suosittelemme