Hyppää sisältöön

Amanda Kotaja kelasi maailman kärkiajan Joensuussa, Tähti alitti jälleen haamurajan

Amanda Kotaja kelasi Joensuussa ajan 16,09 ja alkaa olla Tokion paralympialaisten alla huippuiskussa.

Amanda Kotaja kelasi maailmantilaston kärkiajan Joensuun GP-kisoissa. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP
Simo Arkko,
Henri Pitkänen

Ratakelaaja Amanda Kotajan vire elokuun lopulla kisattavia Tokion paralympialaisia silmällä pitäen on nousussa. Kotaja kelasi Joensuun GP-kisoissa 100 metrillä maailman tämänvuotisen kärkiajan 16,09.

Seitsenkertainen arvokisavoittaja kävi keväällä sappirakkoleikkauksessa ja kauden avaus viivästyi, mutta nyt kaikki on kunnossa arvokisoja varten.

– Sitten kun radalle pääsin, olen päässyt hyvään vauhtiin. Tämänhetkiseen tilanteeseen olen tosi tyytyväinen, ja siihenkin, että keskinkertaisella kelauksella tuli noinkin hyvä aika, Kotaja sanoi tiedotteessa.

Kotajan nimissä oleva Suomen ja Euroopan ennätys 15,64 on vuodelta 2015.

Kotaja oli Joensuussa hyvässä vireessä myös 400 metrillä, kun hän kelasi uuden Suomen ennätyksen 56,29. Edellinen ennätys kuuden vuoden takaa parani reilulla kuudella kymmenyksellä.

Tähti alitti haamurajan

Leo-Pekka Tähti kelasi miesten 100 metrin voittoon alittamalla 14 sekunnin haamurajan ajalla 13,98. Esa-Pekka Mattila sijoittui kilpailussa toiseksi ajalla 14,46.

Tähti kertoo tiedotteessa harjoitteleensa kovaa viimeisen kolmen viikon ajan. Hänen mukaansa kropassa tuntui hyvältä, mutta suorittamisessa ei ollut tarvittavaa herkkyyttä.

– 14 sekunnin alitukseen pitää totta kai olla tyytyväinen. Uskon, että kun tästä vähän herkistyy, olen lauantaina Lapinlahdella paremmassa vireessä.

Tähti kelasi 400 metrillä voittoon ajalla 47,58. Mattila teki puolestaan oman ennätyksensä tuloksella 49,52.

Miesten luokassa 34 Henry Manni kelasi 100 metrillä ajan 15,77 ja 400 metrillä 53,15. Hän on satasella maailmantilaston neljäntenä ja 400 metrillä kolmantena.

Heikkinen ylitti 18 metriä

Euroopan mestari Marjaana Heikkinen heitti keihäässä naisten luokassa 34 tuloksen 18,02. Heikkinen on ylittänyt omassa luokassaan ainoana naisena 18 metriä. Hänen kovin haastaja paralympialaisia ajatellen on tunisialainen Yousra Ben Yemaa, joka on heittänyt tänä vuonna tuloksen 17,95. Heikkisen kauden paras on kantanut 18,74 metriin.

Miesten samassa luokassa Tuomas Manni teki toistamiseen tänä kesänä uuden Suomen ennätyksen. Hän heitti Joensuussa 25,65 metriin eli 33 senttiä pidemmälle kuin kuukausi sitten Espoossa.

Lue myös:

Suomen paralympiatoivon kevät järkkyi, kun kovat kivut iskivät – Amanda Kotaja tähtää EM-kisoihin, vaikka ei ole päässyt kelaustuoliin yli kuukauteen

EM-kultaa! Toni Piispanen kelasi voittoon päämatkallaan

Leo-Pekka Tähdelle ei löydy pysäyttäjää – jälleen Euroopan mestariksi!

Suosittelemme sinulle