Kansainvälisillä jalkapalloviheriöillä menneet kaudet ovat olleet monelle huippujalkapalloilijalle jopa epäinhimillisiä. Jalkapallotähtien pelimäärä on kasvanut vuosien saatossa, ja pahimmillaan otteluita on joka kolmas päivä.
Esimerkiksi Manchester Unitedin portugalilaistähti Bruno Fernandes pelasi viime kaudella yhteensä 72:ssa seura- ja maajoukkueottelussa. Tulevaisuudessa vauhti vain kiihtyy, sillä Uefa on kertonut suunnitelmistaan kasvattaa cup- ja maajoukkuekilpailuidensa joukkuemääriä.
Tämä kasvattaa hurjia pelimääriä entisestään.
Suomen alle 21-vuotiaiden poikien maajoukkueen valmentaja Juha Malinen on tilanteesta huolissaan. Hänen mukaansa pelimäärien suhteen ollaan jo tällä hetkellä harmaalla alueella.
– Fernandes pelasi pahimmillaan joulukuussa yhdeksän ottelua. Se on kova juttu tuollaisena koleana aikana, kun pelataan Mestarien liigaa, Valioliigaa ja vielä pari liigacupin matsia, Malinen sanoo.
– Fernandes selvisi menneestä kaudesta, mutta hän meni ehkäpä fyysisesti rajamailla selviytymisen kanssa. Esimerkiksi EM-kisoissa hän oli pettymys. Hän ei pystynyt käytännössä antamaan Portugalille sellaista panosta, mitä yleisesti odotettiin. Syyt lähtevät todennäköisesti tästä rasittavasta kaudesta, Malinen sanoo.
Malinen on keskustellut jalkapallon entistä kovemmista pelimääristä joukkueensa fysiikkavalmentajan kanssa. Vielä ei voida sanoa tarkasti, mikä on liian suuri pelimäärä esimerkiksi kuukautta kohden, sillä se vaihtelee harjoittelutaustan ja roolin mukaan.
– Siinä pitää kuitenkin ajatella myös inhimillisesti, mikä on järkevää. Talvisissa ja kylmissä olosuhteissa mennään tuollaisella ottelutahdilla jo ihan riskirajoilla.
Suomalaisessa jalkapallossa keskustelu pelimääristä pitäisi kuitenkin Malisen mukaan kääntää päälaelleen. Veikkausliigassa joukkueet pelaavat kauden aikana 27 pääsarjaottelua, minkä lisäksi joukkueille kertyy pelejä Suomen cupissa ja eurokentillä. Esimerkiksi Englannin Valioliigassa sarjapelejä tulee 38 kaudessa cup-otteluiden ja europelien lisäksi.
– Tarvitsemme pelaajillemme enemmän kovia ja haasteellisia pelejä pelejä. Veikkausliigan kauden pituutta pitäisi kasvattaa, jotta pelien väliin jäisi riittävästi aikaa ja keskittyminen peleihin olisi inhimillistä, Malinen sanoo.
Malisen mukaan Suomessa pitäisi panostaa olosuhteisiin yhä enemmän, minkä lisäksi jalkapallosarjojen pitäisi alkaa aikaisemmin ja loppua myöhemmin. Siitäkin huolimatta, että aluksi yleisöä voisi olla vaikea saada lehtereille maaliskuussa tai marraskuussa.
– Kun siellä on kovia pelejä, kannattajat ottavat kyllä sen omakseen, Malinen uskoo.
– Jos tästä tehtäisiin yleisöäänestys, edelleen voittaisi se vaihtoehto, että Suomessa pelattaisiin heinäkuussa lähes joka päivä ja ihmiset saisivat katsoa pelejä aurinkokatsomossa. Mutta jos ajatellaan suomalaista jalkapalloa, se kaipaa enemmän kovempia otteluita.
Tutkija huolissaan pelaajakehityksestä
Keskustelu pelimääristä ja harjoittelusta nivoutuu suomalaiseen pelaajakehitykseen. Suomessa on esimerkiksi huomattu, että nuorena ulkomaille jalkapalloakatemioihin lähteneet pelaajat ovat valmiimpia nykyjalkapallon kovaan intensiteettiin ja pelimääriin verrattuna Suomessa kasvaneisiin samanikäisiin pelaajiin.
– Suomalaisnuorten loukkaantumisriski on suurempi akatemioihin tullessaan, kun heidän harjoitusmääränsä ja niiden intensiteetti kasvaa. Siinä mielessä olen itse huolissani suomalaisesta pelaajakehityksestä, että valmistaako se siihen, kun pelaajat alkavat "oikeasti treenaamaan", Eero Savolainen sanoo.
Savolainen on Kilpa- ja huippu-urheiluntutkimuskeskuksen (KiHu) ja Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija. Hän täsmentää, että hänen kommenttinsa aiheesta pohjaavat enemmän hänen omiin näkemyksiin ja kokemuksiin kuin tutkittuun tietoon.
Savolaisen mukaan samoja ongelmia on myös Suomen sisällä, kun siirrytään junioreista aikuisiin tai pienemmästä seurasta isompaan.
– Näissä toiminta voi olla kovemmalla tasolla ja silloin voidaan olla ongelmissa. Tämä kaikki on tietysti myös lajista riippumatonta, eikä vain jalkapallon ongelma, Savolainen sanoo.
Savolainen tosin toteaa, että Suomen ilmasto luo oman haasteensa kauden rytmittämiselle. Siinä missä huippusarjoissa harjoituskausi kestää noin kuukauden verran, Suomessa se kestää kolmesta neljään kuukautta.
Savolaisen mukaan Suomen pitkä harjoituskausi mahdollistaa toisaalta kovan harjoittelun kauden ulkopuolella, mikä tutkitusti vähentää loukkaantumisia. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei harjoittelu takaa urheilijoille pelin kaltaista intensiteettiä.
– Kaikkien näkemys pelikehityksen osalta on se, että kovia pelejä tarvitaan. Esimerkiksi Veikkausliigassa HJK:lla ja KuPSilla on kuitenkin tänäkin kesänä otteluruuhkia, eikä sinne voi lisätä pelejä. Kauden aloittaminen aiemmin ja lopettaminen myöhemmin voisi olla pelaajien suorituskyvyn ja loukkaantumisten näkökulmasta ennaltaehkäisevä vaihtoehto, Savolainen pohtii.
Lue myös:
Juttua muokattu 16.8. klo 10.21: Täsmennetty, että Eero Savolaisen kommentit perustuvat hänen omiin näkemyksiinsä ja kokemuksiinsä, eivätkä tutkittuun tietoon.