Hyppää sisältöön

Entistä ammattipyöräilijää Kjell Carlströmiä yritettiin saada käyttämään dopingia – vastasi kipakasti lupausta epäilleelle joukkuekaverille

Kjell Carlströmille tarjottiin dopingia jo hänen uransa alkuvuosina. Eräs joukkuekaveri myös vakuutti Carlströmin voittavan useita kilpailuja, jos hän käyttäisi kiellettyjä aineita.

Kjell Carlström on yksi Suomen menestyneimmistä pyöräilijöistä. Kuva: Noa Arnon, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Ranskan ympäriajossa parhaimmillaan etapin toiseksi vuonna 2006 sijoittunut suomalainen maantiepyöräilijä Kjell Carlström puhui Yle Vegas sommapratare -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) rakkaudestaan pyöräilyyn, mutta myös lajinsa synkemmästä puolesta, dopingista.

Carlström törmäsi pyöräilyssä dopingiin ensimmäistä kertaa toisena ammattilaisvuotenaan vuonna 2003. Tuolloin hänen joukkuekaverinsa uteli, kiinnostaisiko Carlströmiä saada "jotakin". Jos kiinnostaisi, hän voisi todennäköisesti toimittaa tätä Calströmille.

Carlström oli kiinnittänyt huomiota siihen, miten osa joukkukavereista pystyi yhtäkkiä nostamaan tasoaan muutamassa viikossa. Tilanne tosin myös palasi normaaliksi melko nopealla aikataululla.

– En aluksi ymmärtänyt yhteyttä (dopingiin), mutta keskusteltuani yhden joukkuekaverini kanssa ymmärsin asian. He pääsivät käsiksi dopingiin, Carlström kertoo.

Carlström kertoo pohtineensa, onko dopingin käyttäminen yleistä hänen lajissaan. Onko hänellä edes mahdollisuuksia pärjätä, kun hän oli päättänyt olla käyttämättä dopingia?

Hän kuitenkin päätti jättää dopingin muille.

– OIin tullut lajin pariin selvittääkseni, kuinka hyvä minusta voi tulla ilman kiellettyjä aineita. Ja kun en enää kehity, lopetan urani.

44-vuotias Carlström osallistui Liguigasin joukkueessa kolmesti Ranskan ympäriajoon. Kuva: Yle/Sporten, grafik: Yle/Jussi Pernaa

"Voittoja tärkeämpää"

Carlström oli itse asiassa päättänyt asian jo vuonna 1995 ollessaan Tanskan ympäriajossa amatöörinä. Hän sanoi jo tuolloin joukkuekavereilleen, ettei aio käyttää urallaan dopingia.

Joukkuekaverit suhtautuivat asiaan skeptisesti. Carlströmin käskettiin myös olla sanomatta lupauksia, joita hän ei voisi pitää siirtyessään ammattilaiseksi.

– Voin sanoa niin, sillä tiedän, että pidän lupaukseni. Haluan sanoa, että tein sen itse ilman dopingia, kun istun vanhana keinutuolissa ja katselen voittamiani pokaaleita, Carlström vastasi vakaasti.

Osa kanssakilpailijoista yllättyi Carlströmin valinnasta. Yksi myös vakuutteli, että Carlström olisi todella hyvä pyöräilijä ja voittaisi varmasti monia kilpailuja, jos hän käyttäisi kiellettyjä aineita.

Kilpailujen voittaminen ei ollut kuitenkaan Carlströmille tärkeintä.

– Haluan nukkua yöni ilman huolia. Haluan, että voin katsoa peiliin tietäen, että olen puhdas. Se on minulle voittoja tärkeämpää.

Ammattilaisuransa vuonna 2011 päättänyt Carlström osallistui Ranskan ympäriajoon vuosina 2005, 2006 ja 2007. Hän voitti Pariisi–Nizza -ajon kolmannen etapin vuonna 2008.

Lue myös:

Itävallan mestari Konrad kesytti märät serpentiinit Ranskan ympäriajon 16. etapilla

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala odottaa esikoistaan, eikä lähde Tokion olympialaisiin – "Voin sitten mennä seuraaviin, jos siltä tuntuu"

Tähtipyöräilijä kiistää dopingepäilyt: "Minulla ei ole mitään salattavaa"

Ranskan ympäriajossa dopingepäily, ratsiassa löytyi dopingaineita ja -välineitä

Suosittelemme sinulle