Hyppää sisältöön

Mansikan pääsatokausi loppunut Pohjois-Savossa ja paikoin myöhäislajikkeetkin jo kerätty

Helle aikaisti pääsatokautta ja kypsytti useat lajikkeet samanaikaisesti. Satoa jäi tänä vuonna myös peltoon, kun kaikkea ei yksinkertaisesti ehditty keräämään. Osalla tiloista kausityöntekijät pakkailevat jo laukkujaan urakan loppuessa.

Tänä vuonna mansikkasato kypsyi niin vilkkaasti, että osa sadosta jäi keräämättä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Laura Ruuskanen

Mansikan pääsatokausi on loppunut Pohjois-Savossa. Satokausi alkoi aikaisemmin ja oli ohi nopeammin kuin tavallisesti.

Hellekeli joudutti satoa ja kypsytti useat lajikkeet samanaikaisesti. Marja jäi monin paikoin pieneksi, mutta laatu säilyi yleisesti ottaen kuitenkin hyvänä, kerrotaan Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksestä.

Osalla tiloista tavallisesti myöhäisemmin kypsyvät lajikkeet ovat nekin pian kerätty.

– Pääsatokausi on jo loppunut ja mansikka yksinkertaisesti loppuu kokonaan tällä viikolla, Erkki Venäläinen Kasurilan Marjasta sanoo.

Sen sijaan Nenosen mansikkatilalla myöhäislajikkeiden satoa on vielä tulossa. Juha Nenonen arvelee, että marjaa saadaan vielä kolmen viikon ajan.

– Meillä on sen verran isot määrät myöhäisempiä lajikkeita, että vielä tulee marjaa. Ensi viikolla helteiden pitäisi loppua, niin se hieman rauhoittaa tilannetta, Nenonen sanoo.

Jopa yli 20 prosenttia pääsadosta jäi peltoon

Tänä vuonna mansikkasato kypsyi niin vilkkaasti, että osa sadosta jäi pellolle. Kaikkia ei ehditty keräämään. Poimijoita olisi pitänyt olla rutkasti enemmän, jotta rytinällä kypsyvä sato olisi saatu kokonaan talteen.

– Varmaan 20–25 prosenttia jäi keräämättä. Peltoon jäi pientä marjaa, jonka kerääminen on vaivalloisempaa. Ehdittiin kerätä vain parhaat ja isoimmat pois, Nenonen kertoo.

Itsepoimijoitakaan ei kaikkialla käynyt helteen vuoksi niin paljon kuin tavallisena kesänä.

– Pitkäjaksoinen helle nuuduttaa poimijatkin. Tämmöisenä kesänä marjaa jää myös poimimatta, vaikka varauduimme isommalla työntekijämäärällä, Venäläinen sanoo.

Osa kausityöntekijöistä aiemmin kotiin

Kasurilan Marjan kausityötekijät pakkailevat jo laukkujaan. Kausityöntekijöitä lähetetään kotiin tavallista aiemmin sadon loppuessa.

– Melkein kaksi viikkoa aiemmin lähtevät nyt, Venäläinen vahvistaa.

Osalla tiloista työntekijöiden urakka jatkuu vielä myöhäislajikkeiden ja muiden marjojen parissa.

– Syksyn hoitotyötkin ovat vielä tulossa, eli meillä töitä vielä riittää. Iso hatunnosto poimijoille, jotka ovat jaksaneet helteessä. Nyt ehtii ehkä pitää hieman taukoakin, ennen kuin jatketaan, Nenonen sanoo.

Lue myös:

Osa Suomen mansikkasadosta jää poimimatta, kun kaikki lajikkeet kypsyvät kerralla – säilömiskausi poikkeuksellisen lyhyt

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle