Lapin poliisi on huolestunut mopo- ja automiittien rantautumisesta Rovaniemelle. Kaupungissa järjestettiin kuun alussa mopomiitiksi luettava kokoontuminen, johon osallistui 150-200 mopoa, moottoripyörää ja autoa sekä yleisöä.
Komisario Mika Grönroosin mukaan ajoneuvoilla poltettiin kumia, temppuiltiin ja ajettiin ylinopeudella. Tapahtuma aiheutti runsaasti poliisitehtäviä eri puolilla kaupunkia ja osallisille jouduttiin kirjoittamaan myös sakkoja.
Moottorikokoontumisia on ollut Rovaniemellä ennenkin, mutta Grönroosin mukaan kyseessä oli ensimmäinen tähän mittaluokkaan paisunut mopo- ja autokokoontuminen Rovaniemellä.
– Meidän huoli liittyy siihen, että tapahtuu onnettomuus kuljettajalle tai sivulliselle. Tähän liittyy myös häiriötekijät. Kansalaiset ovat tuohtuneita metelipuoleen. Tällaiset temppuilut kuuluvat organisoidun moottoriurheilutoiminnan piiriin, missä turvallisuus- ja vastuuasiat ovat kunnossa, Grönroos sanoo.
Miitit ovat nuorille kokoontumistapahtumia, joissa esitellään omaa osaamistaan, kertoo pellolainen Oskari Paakki, 20. Hän on kiertänyt miiteissä Oulussa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä.
– Tykkään tosi paljon miiteissä. Siellä näkee, että kun nuoret tekevät mistä tykkäävät, he eivät käytä päihteitä, hän sanoo.
Jopa toistatuhatta ajoneuvoa
Rovaniemen poliisi ei ole yksin mopomiittihuolensa kanssa. Poliisilaitoksista eri puolilta Suomea kerrotaan, että mopoilijoiden ja autoilijoiden miitit ovat yleistyneet ja kasvattaneet kokoaan.
Esimerkiksi Pohjanmaalla ja Uudellamaalla miitteihin on osallistunut jopa toista tuhatta kulkuneuvoa. Pienemmilläkin paikkakunnilla kokoontumisiin osallistuu kymmeniä tai satoja kulkupelejä jopa viikoittain.
Itä-Uudellamaalla miittejä on ollut jo vuosia, mutta tänä vuonna niiden määrä on lisääntynyt.
– Kokeneemmatkin kollegat sanovat, ettei näitä tähän tahtiin ole ollut ennen, kertoo komisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta.
Miitit ovat korvanneet perinteistä korttelirallia esimerkiksi Turussa, jossa driftaillaan eli ajetaan sivuluisussa esimerkiksi Artukaisten Kiitotiellä.
– Koronalla ilmiötä ei voi selittää, sillä näitä oli jo ennen sitäkin. Ja kun rajoitukset ovat helpottaneet, ovat myös miitingit hieman kasvaneet, ylikomisario Aapo Isoaho Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo.
Some keskeinen osa ilmiötä
Tapahtumat elävät somessa ja somesta. Kokoontumisista ilmoitellaan Facebookin ryhmissä ja Snapchatissa, jossa viesti kokoontumispaikoista kulkee nopeasti. Tapahtumissa ei ole yleensä järjestävää tahoa.
– Se tässä ongelma onkin. Emme saa tietoa, missä ja mitä tapahtuu ja millä laajuudella, Asko Sartanen kertoo.
Somessa julkaistaan videoita ja kuvia tempuista ja kumin poltosta. Myös Rovaniemen miitistä on julkaistu video.
– Some ruokkii ilmiötä, Aapo Isoaho toteaa.
Poliisia ei yleensä haluta paikalle.
– Kun poliisi saapuu paikalle, meno usein rauhoittuu: keulumiset ja sudittelut loppuvat. Toisaalta porukka voi hajota, jopa useampaan suuntaan, ja mennä toisaalle, Aapo Isoaho kertoo.
Poliisi pyrkii menemään miitteihin seuraamaan tilannetta. Se poimii räikeimmät kaahailut pois ylinopeussakoilla ja poistaa laittomasti viritetyt menopelit. Poliisi voi myös sakottaa tarpeettomasta ja häiritsevästä ajosta, mutta kokoontumisia se ei voi estää.
– Vapaa yhteiskunta. Poliisin toimivalta alkaa, kun tapahtumasta aiheutuu häiriötä tai turvallisuushuolta, Sartanen sanoo.
Olisivatko moposuorat ratkaisu?
Oskari Paakki toivoo, että suuriin kaupunkeihin saataisiin moposuorat, eli suljettuja alueita, joissa mopoilla saa temppuilla.
Yksi sellainen on Itä-Suomessa Kontiolahdella. Alueen poliisi ei kuitenkaan ole siitä innostunut.
– Ne ajavat siellä mopoilla ja muilla ajopeleillä, polttavat kumia. Ne tulevat sitten samoilla vehkeillä ja sileillä renkailla normaaliliikenteen sekaan, Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Petri Pahkin kertoo.
Myös Liikenneturva on kritisoinut moposuoria. Temppuilu suljetulla alueella voi jopa ruokkia riskinottoa liikenteen seassa.
– Jos tähän olisi hyvä ratkaisu, sitä olisi varmaan viety jo eteenpäin, Pahkin sanoo.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 17.7. kello 23 saakka.