Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kun Englannin Saka epäonnistui EM-finaalin rangaistuspotkussaan, hän tiesi heti joutuvansa rasismin kohteeksi – sivaltaa kovin sanoin somejättien toimintaa

Rasistisia solvauksia niskaansa saanut Bukayo Saka on pysytellyt pois sosiaalisesta mediasta viime päivät, mutta julkaisi nyt kannanottonsa EM-finaalin tapahtumiin liittyen. Hänen mukaansa somejätit eivät tee tarpeeksi kitkeäkseen rasismia ja vihapuhetta.

Kalvin Phillps ja Luke Shaw lohduttivat Bukayo Sakaa EM-finaalin jälkeen 2021.
Rangaistuspotkussa epäonnistunut Bukayo Saka (vas.) sai tukea joukkuekavereiltaan Kalvin Phillipsiltä ja Luke Shaw'lta (oik.) EM-finaalin jälkeen. Kuva: 2021 UEFA
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ratkaisevassa rangaistuspotkussa Englannin ja Italian välisessä jalkapallon EM-finaalissa epäonnistunut Bukayo Saka on kertonut sosiaalisessa mediassa viime päivien tunteistaan. 19-vuotias Arsenalin pelaaja kirjoittaa Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa tienneensä, millaisen rasistisen vihan kohteeksi hän, Marcus Rashford sekä Jadon Sancho joutuisivat ottelun jälkeen.

Kolmikosta kukaan ei saanut palloa ohi Italian maalivahdin Gianluigi Donnarumman, ja Englanti jäi kotikentällä nuolemaan näppejään. Edellinen ja ainoa Englannin voittama arvoturnaus on edelleen MM-kisat vuodelta 1966.

– Ei ole sanoja kuvaamaan sitä, miten pettynyt olin tulokseen ja itseeni epäonnistuttuani. Tuntui siltä, että olen pettänyt kaikki, mutta vakuutan, ettei kokemani negatiivisuus tule rikkomaan minua, Saka toteaa.

– Olen pahoillani, ettemme saaneet tuotua pokaalia kotiin tänä vuonna, mutta teemme kaikkemme, jotta tämä sukupolvi pääsisi vielä kokemaan sen, millaista on voittaa.

Saka on kiitollinen saamastaan tuesta, mutta kritisoi Instagramin, Twitterin ja Facebookin kaltaisia somejättiläisiä voimattomuudestaan rasististen tilien ja viestien edessä.

– En halua, että kukaan lapsi tai aikuinen joutuu kokemaan niin vihantäyteisiä ja satuttavia viestejä, mitä me kolme olemme saaneet tällä viikolla. On surullinen totuus, etteivät voimakkaat alustanne tee tarpeeksi estääkseen tällaisten viestien lähettämistä.

– Rasismille tai minkäänlaiselle vihalle ei ole mitään tilaa jalkapallossa tai millään yhteiskunnan osa-alueella. Rakkaus voittaa aina, Saka päätti.

Suomalaispelaajista Glen Kamara joutui samankaltaisten hyökkäysten kohteeksi sosiaalisessa mediassa keväällä, kun Slavia Prahan Ondrej Kudela solvasi Huuhkajien keskikenttätähteä Eurooppa-liigan ottelussa.

Lue myös:

Brittitutkija selittää ilmiön, joka näkyi räikeällä tavalla EM-finaalin jälkihöyryissä: "Miksi jalkapallo haluaisi tulla takaisin sellaiseen kotiin?"

Glen Kamaran Instagram-tilille tulvi rasistisia solvauksia, brittitutkija sosiaalisen median pimeästä puolesta: "Tämä sukupolvi ei ole yhtään sen parempi"

Keskellä kaaosta ollut suomalaisfani kertoo, millaista Lontoossa oli EM-finaalipäivänä: "Meininki oli ihan päätöntä"

Englannin Marcus Rashford pahoittelee epäonnistunutta pilkkuaan – "En koskaan pyydä anteeksi sitä kuka olen"

Finaalipettymys purkautui rasismina Englannissa – epäonnistuneet nuoret tähtipelaajat joutuivat solvausten kohteeksi, poliisi aloitti tutkinnan

Kommentti: Englantilaisten rakkaus jalkapalloon läikkyi rajusti yli – fanit aiheuttivat sekasortoa, pelikentän epäonnistumisissa nähtiin peruja vanhasta

Ranskalaisjätti PSG teki jälleen valtavan kiinnityksen – Italian tähtimaalivahti Donnarumma siirtyy pariisilaisten riveihin

Suosittelemme