Hyppää sisältöön

Levätilanne on heikentynyt Pohjois-Savossa, mutta esiintymät ovat runsaudeltaan vähäisiä

Sinilevähavaintoja on lähipäivinä tehty selvästi yleisemmin kuin aiemmin tänä kesänä. Kuudella seurantapaikalla on tehty ensimmäiset levähavainnot. Esiintymät ovat runsaudeltaan vähäisiä.

Helteiset säät suosivat sinilevien kasvua. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Anna Ronkainen

Sinilevähavaintoja on lähipäivien aikana tehty Pohjois-Savossa selvästi yleisemmin kuin aiemmin tänä kesänä. Kaikki leväesiintymät ovat kuitenkin runsaudeltaan vähäisiä.

Kuudella Ely-keskuksen vakioseurantapaikalla on tehty kesän ensimmäiset levähavainnot. Näitä paikkoja ovat Kiuruveden Rytkynjärvi, Siilinjärven Ahmo, Kevätön ja Pöljänjärvi, Onkiveden havaintopaikka Lapinlahdella sekä Kallaveden Itkonniemi Kuopiossa.

Näiden lisäksi sinilevää havaittiin Siilinjärven Siilinlahdessa sekä Kiuruveden Niemisjärven sekä Toiviaisjärven seurantapaikoilla.

Rotarien sinileväseurannassa levää havaittiin hieman Kallaveden Puutossalmessa ja runsaasti Suvasveden Ukonlahdessa. Runsaasta kukinnasta on myös tullut yleisöilmoitus Kuopion Ala-Salmijärvestä.

Helteiset säät suosivat sinilevien kasvua, mutta levien tarvitsevat ravinteet voivat ehtyä voimakkaasti. Sinilevätilanne voi muuttua nopeastikin.

Levätilanne on tällä hetkellä Pohjois-Savossa selvästi huonompi kuin aiempina leväseurantavuosina keskimäärin.

Pintavedet ovat nyt keskimääräistä lämpimämpiä. Kallaveden seurantapaikalla vesi oli keskiviikkona 25,2 asteista ja Pielaveden Säviällä 23,6 asteista.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle