Hyppää sisältöön

Sähkökatko sulatti Joensuun Prisman kaikki kylmätuotteet yöllä – katso videolta, kun työntekijät heittävät lämmenneet ruoat pois

Sulaneita ja lämmenneitä tuotteita sekä tuotepakkauksia on Prismassa kymmeniä tuhansia, joten hyllyjen tyhjentäminen ja tuotetäydennysten uudelleen hyllyttäminen vie aikaa. Tavaratalolle aiheutuu sähkökatkosta satojen tuhansien eurojen tappiot.

Sähkökatko yllätti Joensuun Prismassa
Jaana Kainulainen,
Jouki Väinämö,
Susanna Pekkarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yöllinen sähkökatko on aiheuttanut suuret vahingot Joensuun Prisman ruokaosastolla.

Muuntajan rikkoontumisen seurauksena osasta myymälästä hävisi sähköt, minkä seurauksensa kaikki kylmäsäilytystä vaativat tuotteet ovat sulaneet.

Tätä tarkoittaa sitä, että kaikki pakasteet, maitotuotteet, lihat ja palvelutiskin tuotteet joudutaan tyhjentämään hyllyistä ja korvaamaan uusilla tuotteilla.

Myyjät katsovat kylmäaltaaseen kaupassa.
Kuva: Jaana Kainulainen / Yle

Muuntajavikaa korjataan parhaillaan, mutta vielä aamupäivällä ei ollut tietoa, monelta vika saadaan korjattua ja kauppa auki.

Vika havaittiin puolen yön jälkeen. Ensimmäiset asentajat saapuivat yöllä kello 2 aikaan.

– Väki hälytettiin heti töihin. Mitään ei saatu pelastettua, koska meillä ei ole sähköä, eikä mitään kylmää tilaa, johon näin valtavan määrän tuotteita voisi säilöä, kertoo Pohjois-Karjalan Osuuskaupan vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen.

Uusien korvaavien tuotteiden tilauksia on jo tehty ja tuotetäydennyksiä ryhdytään tekemään heti kun uudet kuormat saapuvat.

Joensuun Prisman johtaja Olli Kontiainen kertoo, että uutta tavaraa odottaa jo terminaalissa. Täydennyksiä voidaan ottaa kauppaan sitten, kun sulaneet tuotteet on saatu inventoitua ja vietyä pois hyllyistä.

Sulaneita tuotteita ei voi jakaa hyväntekeväisyyteen, koska kylmäketju ehti katketa liian pitkäksi aikaa.

Nainen kirjoittaa paperilapulle tekstiä.
Myyntipäällikkö Nina Solehmainen saapui yöllä töihin ensimmäisten joukossa. Kuva: Jaana Kainulainen / Yle

Myyntipäällikkö Nina Solehmainen saapui Prismaan töihin jo puolen yön aikaan. Silloin saapuivat myös sähkömiehet ja kylmälaitehuoltajat.

Solehmainen kertoo olevansa perjantaina töissä niin pitkään, kuin on tarvetta, sillä myymälän saamisessa kuntoon riittää vielä tehtävää.

– Harmittaa, sillä todella paljon tuotteita pitää viskata pois. Ei voida ottaa riskiä, että joku sairastuisi.

"Edessä on useamman päivän urakka ja jopa viikkojen työ"

Sulaneita ja lämmenneitä tuotteita sekä tuotepaukkauksia on Prismassa kymmeniä tuhansia, joten hyllyjen tyhjentäminen ja tuotetäydennysten uudelleen hyllyttäminen vie aikaa.

– Edessä on useamman päivän urakka ja jopa viikkojen työ meille. Tuotteista tulee olemaan puutteita useamman päivän ajan. Suosittelemme asiakkaille ostospaikaksi pienempiä myymälöitämme.

Henrik Härkösen arvion mukaan sähkökatkosta aiheutuu satojen tuhansien eurojen taloudelliset tappiot.

Muuntajavian syy ei ole vielä selvillä. Sähköt on saatu toimimaan väliaikaisratkaisulla.

– Yksi mahdollisuus on, että pitkä lämpöaalto olisi aiheuttanut laitteiden ylikyymentumisen, toteaa Olli Kontiainen.

Prismajohtaja Olli Kontiainen marketin käytävällä
Joensuun Prisman johtaja Olli Kontiainen kertoo, että tuoretuotteiden saatavuudessa voi marketissa olla usean päivän ajan ongelmia. Kuva: Jaana Kainulainen / Yle

PKO tiedottaa, että urheilu-, vaate- ja viihde-elektroniikan osastoilla sähköt ovat toimineet moitteetta.

Samalla tavoin Prisman ravintolamaailmassa, S-Kukassa, PKO Hautauspalvelussa sekä kauppakeskuksessa toimivien muiden yritysten myymälöissä (mm. Alko, DNA, Elisa, apteekki, Musti ja Mirri, Silmäasema, Timanttiset, Nanso) ei ole ollut katkoksia sähkönjakelussa.

Kauppakeskus on avautunut osittain kello 8. Prisma on ollut aamupäivän suljettuna sähkökatkon vuoksi ja avataan kello 13 aikoihin.

Yle kävi paikan päällä seuraamassa, miten hyllyjä tyhjennettiin Joensuun Prismassa perjantaina aamupäivällä.

Juttua täydennetty kello 9.00 ja kello 10.27 sekä 10.45.

Suosittelemme sinulle