Hyppää sisältöön

Tuoreimmat tiedot Euroopan tulvakatastrofista: Tulvissa kuolleiden yhteismäärä nyt 200, Belgiassa hiljainen hetki

Kokoamme tähän päivittyvään seurantaan tuoreimmat tiedot eri Euroopan maista.

Tekijät
Jussi NurminenVilma RomsiAnu KerttulaKai JääskeläinenMarkus MyllyojaEelis BjurströmPetri BurtsoffTeemu JuholaVeera PennanenHeikki Heiskanen
  • Rankkasateiden aiheuttamien tulvien jälkihoito jatkuu Saksassa, Belgiassa, Hollannissa, Luxemburgissa, Sveitsissä ja Itävallassa.
  • Saksassa on vahvistettu kuolleen 169 ihmistä. Kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa.
  • Belgiassa on viranomaisten mukaan kuollut ainakin 31 ihmistä.
  • Saksan Nordrhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioiden auttamiseen on luvattu yhteensä jo noin 400 miljoonaa euroa apua.
  • Tilanteen päivittyvä seuranta tässä artikkelissa on päättynyt. Uutisia päivitetään Tuoreimmat uutiset -seurantaan.
Tulva-alueen kartta.
Kuva: Leena Luotio / Yle
Heikki Heiskanen

Tulvatuhojen päivittyvä seuranta tässä artikkelissa on päättynyt. Uutisia seurataan edelleen tuoreimmat uutiset -artikkelissa.

Jussi Nurminen

Saksan tulvauhreja nyt 169

Saksan tuhoisissa tulvissa kuolleiden määrä on noussut nyt 169 ihmiseen.

Saksaa ja Belgiaa koetelleissa tulvissa kuolleiden yhteismäärä on nyt 200, sillä Belgiassa kuolleita on löydetty 31.

Lähde: AFP

Jussi Nurminen

Merkel vierailee jälleen tulva-alueella

Angela Merkel keskellä avustustavaroita.
Angela Merkel tulvauhrien avustuskeskuksessa Bad Münstereifelissa tiistaina. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel on palannut läntisen Saksan tulva-alueelle. Merkel vieraili alueella ensimmäisen kerran sunnuntaina.

Merkelin mukana on hänen seuraajakseen liittokanslerina pyrkivä Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet.

Suurta tuhoa kärsineiden läntisten osavaltioiden, Nordrhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalzin, auttamiseen on luvattu yhteensä jo noin 400 miljoonaa euroa apua. Raha käytetään tulvauhrien auttamiseen sekä rakennusten ja infrastruktuurin korjaamiseen.

Saksa toivoo myös EU:n osallistuvan jälleenrakennuksen rahoittamiseen.

Pahasti tuhoutunut maantie- ja rautatiesilta.
Tulvien tuhoaman infrastruktuurin korjaaminen vaatii valtavia summia. Kuvassa Saksan Altenahrissa tuhoutunut silta. Kuva: Friedemann Vogel / EPA

Myös eteläisessä Baijerin osavaltiossa on tulvinut. Näiden tulvatuhojen hoitamiseen osavaltio on varannut alustavasti 50 miljoonaa euroa.

Saksan tulvissa on kuollut ainakin 165 ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters

Jussi Nurminen

Belgiassa hiljainen hetki tulvauhrien muistoksi

Kuningatar ja kuningas taustallaan pelastusmiehistöä.
Kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde osallistuivat muistohetkeen Verviersin paloasemalla. Kuva: Stephanie Lecocq/ EPA

Belgia on hiljentynyt muistamaan viime viikon tulvakatastrofin uhreja. Toistaiseksi Belgiassa tiedetään ainakin 31 ihmisen kuolleen tulvissa.

Minuutin hiljainen hetki alkoi sen jälkeen, kun paloasemat ympäri maata olivat soittaneet ensin hälytyssireenejä.

Kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde osallistuivat muistohetkeen pahimpiin tuhoalueisiin kuuluvan Verviersin paloasemalla.

Lähde: AFP

Jussi Nurminen

Tulva-asiantuntija: Viime viikon tulvat eivät olleet yllätys

Täynnä roinaa oleva katu ja kaksi miestä kaivamassa rojua.
Läntisen Saksan Stolbergissa raivattiin maanantaina viimeviikkoisen tulvan tuhoja. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

Brittiläinen tulva-asiantuntija kummastelee viime viikolla iskeneiden tulvien vaatimaa kuolonuhrien määrää. Hydrologian professori Hannah Cloke Readingin yliopistosta sanoo uutistoimisto Reutersille, että tulviminen oli ennakoitavissa jo viime viikon alussa.

– Pystyin näkemään tämän tiedon viikon alussa, ja se tulva näytti erittäin vakavalta ja hyvin huolestuttavalta.

– Jokin on pielessä näiden varoitusten viestintäketjussa. Ihmiset eivät oikein ​​ymmärrä vaaraa, jossa ovat. Meidän kaikkien on työskenneltävä lujemmin varmistaaksemme, ettei tätä ei enää koskaan tapahdu, Cloke sanoo.

Kaksi sotilasta raunioiden keskellä.
Sotilaat tutkivat maanantaina raunioita Belgian Pepinsterissa. Kuva: Stephanie Lecocq/ EPA

Lähde: Reuters

Jussi Nurminen

Tulvakatastrofi näkyy suhtautumisessa poliitikkoihin

Suuri kelluva tavararöykkiö. Taustalla rinteessä torni.
Asuntovaunuja ja kaikenlaista jätettä kellui maanantaina Ahrjoessa Saksan Altenahrin kohdalla. Kuva: Friedemann Vogel / EPA

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin seuraajaksi pyrkivä Armin Laschet saa saksalaisilta huonon arvion kyvyistään kriisijohtajana.

Der Spiegel -lehden julkaisemassa mielipidetiedustelussa saksalaisilta kysyttiin arviota johtavien poliitikkojen kyvyistä kriisin aikana.

Vain 26 prosenttia arvioi, että Lachet, joka viikonloppuna herätti pahennusta naureskelemalla katastrofialueella käydessään, olisi hyvä kriisijohtaja. Kristillisdemokraatteja edustava Lachet on tulvien pahoin runteleman Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri.

Sosiaalidemokraattien kansleriehdokkaan Olaf Scholzin kykyihin luottaa 41 prosenttia vastaajista. Vihreiden Annalena Baerbockin lukema on 24 prosenttia.

16.–18. heinäkuuta tehtyyn kyselyyn vastasi 5 000 ihmistä.

Laschetin naureskelun liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin selän takana näyttävät videot ja kuvat levisivät viikonloppuna sosiaalisessa mediassa ja aiheuttivat runsaasti pahennusta. Laschet on pyytänyt anteeksi käytöstään.

Lähde: Reuters

Jussi Nurminen

Poliisi: Saksan tulva-alueella kateissa 170 ihmistä

Saksan pahimmalla tulva-alueella on poliisin mukaan edelleen kateissa noin 170 ihmistä. Koblenzin apulaispoliisipäällikkö Jürgen Süs sanoi tänään, että kuolonuhrien määrä varmasti nousee vielä.

Koblenzin rikospoliisin päällikkö Stefan Heinz arvioi puolestaan, että useita ruumiita löytyy tulvaveden alla yhä olevalta alueelta, jota poliisi ei vielä ole päässyt tutkimaan.

Saksassa on toistaiseksi vahvistettu 165 ihmisen kuolleen tulvakatastrofissa.

Lähde: Reuters, AFP

Jussi Nurminen

Tältä tulvatilanne näyttää Hollannissa ja Sveitsissä

Hollannissa ja Sveitsissä tulvatuhot ovat jääneet Belgiaa ja Saksaa pienemmiksi, mutta tulvavedet peittävät yhä monia alueita.

Nämä kuvat on otettu Sveitsin ja Hollannin tulva-alueilla tänään maanantaina.

Tulvaveden peittämä maisema ilmakuvassa.
Sveitsissä Bernin kantonissa sijaitsevassa Erlachissa tulvavesi peittää yhä laajaa aluetta. Kuva: Valentin Flauraud / EPA
Penkki keskellä laajaa tulva-aluetta.
Tulvavesi peitti maanantaina penkin Länsi-Sveitsin Vaudin kantonissa sijaitsevassa Cheseaux-Noréaz'ssa. Kuva: Valentin Flauraud / EPA
Armeijan kuorma-auto keskellä tulvaa.
Hollannin Bergenissä armeija kuljettaa tulva-alueen asukkaita. Kuva: Vincent Jannink / EPA
Kuorma-auto ajaa puiden reunustamaa ja veden peittämää tietä.
Maasjoen tulvittua Hollannin Bergenin ja Nieuwin välillä liikkumiseen tarvitaan kuorma-autoa. Kuva: Vincent Jannink / EPA
Heikki Heiskanen

Saksan sisäministeri: Tulvavaroitukset ovat paikallisviranomaisten asia

Saksan sisäministeri Horst Seehofer sanoo, että myrsky- ja tulvavaroitukset pitää antaa paikallisella tasolla eikä se ole liittovaltion hallituksen tehtävä.

Hallitusta on arvosteltu siitä, että varoitukset uhkaavasta tulvakatastrofista eivät saavuttaneet väestöä. Läntisen Saksan tulvien kuolonuhrien määrä on noussut yli 160:n.

– Varoitukset menevät osavaltioille ja yhteisölle, jotka tekevät päätökset. Se ei ole Berliini, joka julistaa hätätilan, vaan se tehdään paikallisesti, Seehofer sanoi toimittajille.

– Ne viestintäkanavat, joista liittohallitus on vastuussa, toimivat, hän lisäsi vieraillessaan Steinbachtalin padolla, joka on ollut murtumavaarassa useiden päivien ajan.

Vihreiden kansleriehdokas Annalena Baerbock on sanonut, että liittohallitukselle pitäisi antaa nykyistä enemmän toimivaltaa äärimmäisiin sääilmiöihin varautumisessa.

– Mielestäni liittohallituksen pitäisi esittää paljon vahvempaa, koordinoivaa roolia, Baerbock sanoi Saksan yleisradioyhtiöiden ARD:n aamuohjelmassa.

Lähde: Reuters

Suosittelemme sinulle