Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kylmä kaljakeittokaan ei auta, kun Moskova käy yhä tukalammaksi

Arkea maailmalta: Moskovan helteessä vilvoitellaan kylmillä keitoilla, mutta koronakesänä siitäkin tuli lähes mahdotonta, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Haittaako helle? Kokeile venäläistä kaljakeittoa!
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Kuluvana kesänä myös Venäjällä on rikottu lämpöennätyksiä.

Jatkuvaa, yli 30 asteen hellettä on erityisen vaikea sietää Moskovassa. Vajaan 15 miljoonan asukkaan suurkaupungissa kun kunnolliset uimapaikat ovat vähissä.

Kun toiset uhmaavat terveyttään uimalla saastuneessa Moskovajoessa tai pulahtamalla likaisessa suihkulähteessä, pysyttelen itse ilmastointilaitteen alla ja haaveilen Suomen satumaisilta tuntuvista uintimahdollisuuksista.

Kuorma-auto kastelee Moskovan katuja.
Moskovassa kastellaan helteillä katuja, jotta kuumuus ei vahingoittaisi asfalttia. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Virkistävän pulikoinnin sijaan helpotusta helteeseen voi hakea slaavilaisesta keittiöstä, joka on kuuluisa kylmistä keitoistaan.

Yksi Venäjän tunnetuimmista helleruoista on kylmä punajuurikeitto svekolnik. Se tehdään useimmiten kefiiriin eli hapatettuun maitoon, mutta nesteenä voi käyttää myös hapatettujen suolakurkkujen tai kaalin lientä.

Kenties vieläkin erikoisemmalta kuulostaa itänaapurin kesän toinen klassikkoruoka okroška eli kotikaljakeitto.

Ensin keitetyt perunat ja kananmunat sekä tuoreet kasvikset ja yritit pilkotaan pieniksi lautaselle. Sitten päälle lisätään venäläistä kotikaljaa eli kvassia ja smetanaa – ja a vot, kylmä kaljakeitto on valmis!

Tarkan reseptin löydät tämän linkin kautta.

Lähikorttelini kahviloissa ja ravintoloissa on nyt kylmien keittojen sesonki.

Vilvoittelu viileällä ruoalla ei kuitenkaan koronakesänä onnistu välttämättä helposti. Epidemiatilanteen pahentuessa Moskovassa nimittäin otetettiin käyttöön taas tiukkoja rajoituksia.

Kesäkuun lopulta lähtien pääkaupungin ruokapaikkoihin pääsyä alettiin rajoittaa, ellei ollut ottanut venäläistä koronarokotetta tai tehnyt äskettäin koronatestiä. Tilansa todistaminen onnistui vain matkapuhelimeen ladatulla ruutukoodilla.

Moni Moskovassa asuva ulkomaalainen kuitenkin kertoi vaikeuksista saada tarvittavaa QR-koodia, vaikka täyttäisi vaatimukset. Nyt pormestari Sergei Sobjanin on taas sallinut tästä päivästä lähtien moskovalaisravintoloihin pääsyn ilman koodia.

Ihmisiä moskovalaisella terassilla.
Moskovan terassit ovat olleet tupaten täynnä ihmisiä, sillä vain niihin on päässyt ilman koronarokotetta tai testiä. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Moskovan terassit ovat sen sijaan pysyneet kaiken aikaa auki kaikille halukkaille. Kylmä kaljakeitto ei tuo kuitenkaan helpotusta kuumuuteen, jos sen joutuu nauttimaan ilmastoidun sisätilan sijaan paahteisella terassilla.

Moni moskovalainen on muistellut, kuinka viimeksi kaupungissa oli yhtä tukalaa reilu kymmenen vuotta sitten.

Vuonna 2010 helteinen Moskova täyttyi viikoiksi paksuun savukerrokseen, joka kantautui lähialueilla riehuneista lukuisista metsäpaloista. Myös silloin ihmiset kävelivät kaupungin kaduilla suojamaskeissa.

Ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden kiihtyessä moskovalaistenkin tulee sietää yhä tukalampia aikoja. Kaiken kaikkiaan Venäjällä ilmaston uskotaan lämpenevän kaksi ja puoli kertaa nopeammin kuin keskimäärin maailmassa.

Silloin kaljakeitostakaan on tuskin enää apua.

Millä tavoin sinä kestät paahtavan helteen? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Kaljakeittoa ja paukutettua kurkkua – Ylen kirjeenvaihtajien kesäreseptit maailmalta

Suosittelemme sinulle