Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Saga Vanninen ylivoimaiseen Euroopan mestaruuteen upealla ennätyssarjalla! 18-vuotias nousi kovaan seuraan kaikkien aikojen listalla

Saga Vanninen paransi alle 20-vuotiaiden Suomen ennätystä roppakaupalla ja nousi yleisen sarjan kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi. Ennen EM-kisaa Vanninen oli Suomen kaikkien aikojen tilastossa 16:ntena.

Saga Vanninen hyppää pituutta Ruotsi-ottelussa 2020.
18-vuotias Saga Vanninen otteli yhden kaikkien aikojen parhaista seitsenottelusarjoista Suomessa. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL-arkisto
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen on voittanut alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden seitsenottelussa. Vanninen, 18, nappasi Tallinnassa EM-kultaa ylivoimaiseen tyyliin ennätyspisteillään 6 271.

Ero toiseksi tulleeseen Hollannin Sofie Dokteriin oli seitsemän lajin jälkeen 393 pistettä. Saksan Marie Dehring otti pronssia.

Tallinnassa suomalaismenestyksen täydensi Neea Käyhkö kuudennella sijallaan pistein 5 598. Myös hän otteli ennätyksensä.

Vanninen paransi viime kesänä ottelemaansa ennätystä (5 861) hurjasti, peräti 410 pistettä. Jo viime kesän tulos 5 861 oli 19-vuotiaiden Suomen ennätys. Nyt Vanninen on kaikkien aikojen juniorilistalla ylhäisessä yksinäisyydessään.

– Ihan kiva, en odottanut noin isoa ennätysparannusta. Minulla on ollut vähän jalan kanssa ongelmia, joten tänne ei ollut ihmeempiä tavoitteita. Oli kysymysmerkki, miten seitsemän lajia kulkee putkeen. Ihan ookoo nyt meni, Vanninen kertoo vaatimattomasti.

Johnson-Thompson jäi tilastossa taakse

Vannisen suorituksesta tekee vielä uskomattomamman se, että vuonna 2003 syntynyt urheilija on juniori-ikäinen vielä ensi vuonnakin. Tallinnassa osa kilpakumppaneista oli häntä vuoden vanhempia.

– Kun tietää olevansa vielä nuori ja että on paljon kehitettävää, niin kyllähän tämä antaa itseluottamusta.

Vannisen tulos on kaikkien aikojen yhdeksänneksi paras alle 20-vuotiaiden tilastossa. Nuorten maailmanennätys on ruotsalaislegenda Carolina Klüftin 6 542. Vanninen kiilasi tilastossa hallitsevan maailmanmestarin, Katarina Johnson-Thompsonin, edelle neljällä pisteellä.

Myös aikuisten kaikkien aikojen kotimaan tilastossa uusi ennätys nostaa Vannisen 16. sijalta neljänneksi. Hänen edellään ovat enää vain SE-nainen Satu Ruotsalainen (6 404), Tiia Hautala (6 369), Maria Huntington (6 339).

Huntington ja 6 209 pisteen ottelija Miia Sillman ovat Vannisen harjoitustovereita Matti Liimataisen tiimissä Tampereella.

– On kiva, että treeneissäkin pääsee haastamaan itsensä ja saa kunnon kisailua. Se kehittää.

Täydellinen avaus toiselle päivälle

Vanninen petasi ottelulleen hienot asetelmat jo avauspäivänä torstaina. Hän aloitti ottelun parantamalla 100 metrin aitajuoksun ennätystään kahdella kymmenyksellä aikaan 13,55 ja otti ylivoimaisen lajivoiton. Korkeushypyssä hän ylitti 178 ja jäi vain sentin ennätyksestään.

Kuulassa hän vankisti johtoaan pukkaamalla ennätyksensä 14,90. Illan päättäneessä 200 metrin kisassa Vanninen pinkoi 0,02 sekunnin päähän ennätyksestään ajalla 24,85.

Vannisen johto jo avauspäivän jälkeen oli peräti 178 pistettä.

Vanninen ja Käyhkö onnistuivat upeasti toisen päivän ensimmäisessä lajissa, pituushypyssä. Vanninen ponkaisi ennätyksensä 634 ja vankisti johtoaan lajivoitolla. Myötätuulta hypyssä oli optimaalinen 2,0 m/s. Tamperelaisen aiempi ennätys oli 617 vain viikon takaa.

Käyhkö puolestaan leiskautti niin ikään ennätyksensä 631. Vanninen ja Käyhkö nousivat alle 20-vuotiaiden kaikkien aikojen pituustilastossa kolmanneksi ja neljänneksi. Suomen ennätys on Heli Koivulan 642.

Toisen päivän huippuvire jatkui keihäspaikalla, jossa Vanninen kiskaisi ensimmäisellään 47,01. Vannisen ennätys tältä kesältä on 48,88, mutta perjantain tulos on uran toiseksi paras. Hän voitti lajin yli neljän metrin marginaalilla.

Päätöslajissa 800 metrillä Vanninen taisteli ennätyksensä 2.24,62. Hänen aiempi ennätyksensä on 2.26,14.

Saga Vannisen voittosarja

100 m aj 13,55 PB

Korkeus 178 SB

Kuula 14,90 PB

200 m 24,85

Pituus 634 PB

Keihäs 47,01

800 m 2.24,62 PB

Päivitetty kello 18.35: Täydennetty juttua Saga Vannisen kommenteilla.

Lue myös:

Ennätyksiä rikkova 17-vuotias seitsenottelija on superlahjakkuus, jollaista konkarivalmentaja Liimatainen ei ole koskaan nähnyt – ensimmäinen muisto nuoresta kyvystä kauhistutti

17-vuotias Saga Vanninen otteli huippusarjalla hopealle – pettynyt Maria Huntington silti ylivoimainen mestari: "Aina ennen olisin keskeyttänyt"

Suosittelemme