Hyppää sisältöön

Usain Boltin juhlien varjosta alkoi vuosien painajaiskierre – Trayvon Bromell uhmasi lääkärien ennusteita ja on nyt valmis nousemaan maailman nopeimmaksi

Yhdysvaltain Trayvon Bromell on kulkenut rankan tien Tokion olympialaisten 100 metrin kultasuosikiksi. Kaikkien aikojen nuorimpana miehenä, 18-vuotiaana, 10 sekuntia alittanut huippulupaus on vihdoin 26-vuotiaana lunastamassa häneen kohdistuneet suuret odotukset.

Yhdysvaltain Trayvon Bromell kuljetettiin pyörätuolissa pois kentältä Rion olympialaisten pikaviestin jälkeen.
Trayvon Bromellin ensimmäiset olympialaiset Rio de Janeirossa päättyivät dramaattisesti. Tokiossa 26-vuotias yhdysvaltalainen on 100 metrin kultamitalisuosikki. Kuva: Quinn Rooney / Getty Images
Emma Hyyppä

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

19. elokuuta 2016. Yhdysvaltain 4x100 metrin viestijoukkueen nuori ankkuri, Trayvon Bromell, istuu Rio de Janeiron olympiastadionin maalialueella tuskaisen näköisenä nilkkaansa pidellen. Hetken kuluttua paikalle tuodaan pyörätuoli, johon joukkuetoverit Justin Gatlin ja Mike Rodgers auttavat Bromellin istumaan.

Yhdysvaltain vaisut pronssijuhlat muuttuvat vieläkin ankeammiksi, kun videotarkistuksen jälkeen selvää, että Rodgersin ja Gatlinin vaihto ensimmäisen osuuden jälkeen oli tapahtunut liian aikaisin. Yhdysvallat hylätään ja Kanada nostetaan pronssille.

Dramaattinen päätös 21-vuotiaan Bromellin olympiaurakalle jäi Jamaikan riehakkaiden kultajuhlien varjoon. Maailman kaikkien aikojen nopein mies Usain Bolt oli viilettänyt pikaviestijoukkueen ankkurina uransa kahdeksanteen olympiakultaan.

Muutama kuukausi ennen olympialaisia 60 metrin MM-kultaa voittanut Bromell saapui Rion olympiakylään jo valmiiksi loukkaantuneena. Hän kärsi vihlovasta kantapääkivusta, mutta oli toivonut pystyvänsä jahtaamaan olympiamitalia puudutuksen avulla.

Tyson Gay ja Trayvon Bromell Rion olympialaisissa.
Tyson Gay (vas.) riensi auttamaan loukkaantunutta Yhdyvaltain pikaviestijoukkueen kuopusta 4x100 metrin viestin jälkeen. Kuva: Getty Images

Rion kisoista alkoi superlupaus Trayvon Bromellin vuosia kestänyt painajainen loukkaantumisten kanssa. Lähes neljän vuoden aikana moni yleisurheilun seuraaja pyyhki Bromellin pois ajatuksistaan.

Kuului kysymys, jääkö Boltin manttelinperijäksi povattu floridalaisnuorukainen sittenkin vain tähdenlennoksi?

Ei jäänyt, voimme vastata viisi vuotta myöhemmin. Bromell on kulkenut viidessä vuodessa poikkeuksellisen tien Tokion olympialaisten 100 metrin kultasuosikiksi.

Yleisurheilu pelasti kurjalta elämältä

Heinäkuussa 1995 syntynyt Trayvon Bromell eli nuoruutensa Floridan osavaltiossa St. Petersburgin kaupungin huonomaineisella eteläpuolella, jossa rehottivat väkivalta ja köyhyys.

Bromellin yksinhuoltajaäiti teki töitä kellon ympäri, mutta perhe eli silti jatkuvassa niukkuudessa.

– Isäni ei ollut elämässäni mukana. Elimme köyhyydessä. Joka puolella oli valtavasti väkivaltaa. On vaikeaa ajatella positiivisesti, kun kaikki ympärilläsi on niin pielessä, Bromell kertoo USA Todayn haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Sprintterin paras lapsuudenystävä päätyi vankilaan. Bromell on todennut haastatteluissa, että hänen nuorena näkemänsä karut asiat ovat jättäneet häneen ikuiset jäljet.

Amerikkalaistähti on vakuuttunut, että yleisurheilu pelasti hänen elämänsä ja piti erossa jengirikollisuudesta.

– Voit valita muutoksen. Valitsin itse paremman tien.

Trayvon Bromell (keskellä) voitti sadan metrin juoksun Yhdysvaltain mestaruuden.
Bromell voitti kesäkuussa Yhdysvaltain mestaruuden ja olympiakarsinnat. Kuva: Getty Images

Bromell on opiskellut maisteriksi kauppatieteistä ja innostunut harrastamaan valokuvausta – sen minkä urheilultaan ehtii.

26-vuotiasta spintteriä ei haittaa, että olympialaisten kenties katsotuin kymmensekuntinen käydään tyhjien katsomoiden edessä.

– Kasvoin siihen, että kukaan ei katsonut perääni. Ihmiset eivät olleet tukenani, kun minulla oli vaikeaa. Kukaan ei auttanut, kun minä ja äitini pystyimme hädin tuskin maksamaan laskut. Kun emme tienneet, onko meillä katto päämme päällä, kukaan ei ollut näkemässä. Joten kun juoksen, sillä ei ole väliä. Se on sama 100 metriä kuin ennenkin, Bromell kertoo Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

18-vuotiaana hirmuaika 9,97

Bromellin kiinnostus juoksemiseen kantoi hedelmää jo nuorena. Kuukausi ennen 19-vuotissyntymäpäiväänsä vuonna 2014 hän voitti Yhdysvaltain yliopistomestaruuden alle 20-vuotiaiden maailmanennätysajalla 9,97.

Vasta 18-vuotiaasta floridalaisesta tuli kaikkien aikojen nuorin 10 sekunnin haamurajan satasella alittanut juoksija.

Huippulupauksen ura jatkoi nousukiitoaan seuraavana vuonna. Bromell vakiinnutti tasonsa 9,90:n juoksijana ja hätyytteli maailman kärkeä. Hän voitti 20-vuotiaana MM-pronssia Pekingissä Usain Boltin ja Justin Gatlinin perässä.

Bromell ja Kanadan Andre de Grasse jakoivat pronssin tismalleen samalla ajalla 9,911.

Trayvon Bromell ja Andre De Grasse jakoivat MM-pronssin.
Poikkeuksellinen näky: Trayvon Bromell (toinen oikealta) ja Kanadan Andre de Grasse jakoivat MM-pronssin vuonna 2015. Sittemmin heistä on tullut harjoitustovereita. Kuva: Getty Images

"Tapasin aivan liian monta lääkäriä"

Rion olympiakisojen aikana ja niiden jälkeen Bromellin akillesjännevaivat äityivät niin pahoiksi, että ne estivät normaalin harjoittelun. Bromell kävi akillesjänneleikkauksessa vuosina 2017 ja 2018.

Niistä kuntouduttuaan hän kärsi vakavasta lonkkavammasta vuonna 2019. Bromell kilpaili vuoden 2016 olympialaisten ja vuoden hallikauden 2020 välisen 41 kuukauden aikana vain kolmesti.

– Minulla oli kaikki nämä vammat, joista suurin osa ei koskaan koskaan kuntoudu ja palaa huipulle. Olen tavannut aivan liian monta lääkäriä, jotka kaikki sanoivat: "Et enää juokse kovaa", Bromell muistelee.

Bromell on kuitenkin uhmannut lääkärien ennusteita kerta toisensa jälkeen.

Bromell on palannut radoille vaikeiden vuosien jälkeen ryminällä. Jo kesällä 2020 hän juoksi maailmantilaston toiseksi parhaan ajan 9,90. Tulos jäi vähälle huomiolle, koska yleisurheilumaailma uinui pandemiahorroksessa. Vain neljä miestä alitti koko kaudella kymmenen sekuntia.

Trayvon Bromell voitti Timanttiliigan osakilpailun Englannissa kesällä 2021.
Bromell nappasi ensimmäisen voittonsa Timanttiliigassa aiemmin heinäkuussa. Kuva: Getty Images

Tänä kesänä Bromell ei ole jäänyt yleisurheiluväeltä huomaamatta. Jo huhtikuussa hän juoksi sallituissa oloissa Floridassa 9,88, vain neljän sadasosan päähän kuusi vuotta vanhasta ennätyksestään.

Kesäkuun alussa räjähti: Bromell pinkoi Floridassa ennätyksensä ja kaikkien aikojen seitsemänneksi parhaan ajan 9,77.

– "Et enää koskaan juokse kovaa." Olen kuullut sitä samaa siitä asti, kun kahdeksannella luokalla mursin polveni ensimmäisen kerran. Joka kerta olen palannut ja juossut kovaa. Mutta... 9,77, Bromell äimistelee itsekin paluutaan.

Toivoa maailman lapsille

Kesäkuun lopussa Bromell voitti Yhdysvaltain mestaruuden ajalla 9,80 ja osoitti, etteivät hänen aikansa ole yksittäisiä onnenkantamoisia.

Mikäli maailmanennätysmies Usain Boltia on uskominen, Bromell on ykkössuosikki jamaikalaislegendan manttelinperijäksi Tokion olympiastadionilla.

– Hän oli yksi niistä nuorista tähdistä, jotka olivat muutama vuosi sitten nousemassa. Aion seurata tarkasti hänen tekemisiään ja katsoa, mihin hän pystyy, Bolt intoili USA Todayn haastattelussa.

Usain Bolt voitti kultaa 100 metrillä Rion olympialaisissa.
Usain Boltin 13 vuoden aikakausi 100 metrin hallitsevana olympiavoittajana päättyy sunnuntaina. Kuva: Tim Clayton / Getty Images

Bromell haluaa näyttää olympiaurheilijana esimerkkiä lapsille ja nuorille ympäri maailman. Hän toivoo, että nuoret jaksaisivat taistella paremman tulevaisuuden puolesta, vaikka todennäköisyydet olisivat sitä vastaan.

– Olympialaiset ovat minulle tärkeät, mutta ei samoista syystä kuin muille urheilijoille. Moni haluaa voittaa kultaa. En sano, ettenkö itsekin haluaisi. Kulta olisi hieno saavutus, mutta todellinen kulta olisi muutos, jonka se toisi.

– Haluan luoda toivoa. Ihmiset ajattelisivat, että hitto, hän on todella käynyt pohjalla. Hän ei luovuttanut, vaan puski eteenpäin, Bromell sanoi Guardianille.

Miesten 100 metrin alkuerät on ohjelmassa lauantaina. Välierät ja finaali juostaan sunnuntaina. Yleisurheilua voi seurata olympialaisten ajan TV1:ssä, Yle Areenassa ja Yle Puheessa.

Lue myös:

Kruunataanko Tokiossa kuningas vai pelkkä tilapäinen prinssi? Tässä ovat suosikit tarraamaan Usain Boltin jättämään valtikkaan

Bromell kirmasi huippuajan ja Gatlin purskahti itkuun, mutta Usain Bolt vei taas mediahuomion

Bromell pinkoi satasen huippuvauhtia, Fraser-Pryce latasi kaikkien aikojen toiseksi parhaan ajan

Suosittelemme sinulle