Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Saga Vanninen, 18, teki hurjan tuloksen takareisi kipeänä – valmentaja ei edes tiedä urheilijansa potentiaalia: "Hirmu vaikea arvioida"

Saga Vanninen voitti alle 20-vuotiaiden EM-kultaa ja nousi kaikkien aikojen tilastossa 10. sijalle. Valmentaja Matti Liimatainen kertoo, että Suomen Urheiluliiton uusi strategia on yksi syy hyvään tulokseen.

Saga Vanninen
Saga Vanninen juhli perjantaina alle 20-vuotiaiden EM-kultaa. Kuva: 2021 Getty Images / Photo by Joosep Martinson/Getty Images for European Athletics
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

– Harvoin laitan mitään viestejä, mutta nyt laitoin poikkeuksellisesti, että aika hyvin hölkkäsit.

Näin Matti Liimatainen viittasi suojattinsa Saga Vannisen viimeiseen lajiin 800 metriin seitsenottelussa.

Vanninen, 18, taisteli 800 metrillä ennätyksensä 2.24,62 ja voitti alle 20-vuotiaiden EM-kultaa ennätyspisteillään 6 271.

Vannisen tulos on kaikkien aikojen yhdeksänneksi paras alle 20-vuotiaiden tilastossa, ja Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi kovin.

Vanninen teki ennätyksensä neljässä lajissa. Pituushypyn ennätys oli ainoa laji, mikä sai valmentajan yllättyneeksi.

– 634 oli yllättävän kova. Ajattelin, että jos kutosella alkaa, niin tulos on hyvä. Muuten sarja oli aika odotettu. Treeneissähän sitä näkee, missä mennään.

Yli 400 pisteellä aiempaa ennätyssarjaansa parantanut Vanninen kisasi Liimataisen mukaan vamman kanssa.

– Takareisi vaivaa Sagaa edelleen ja siinä on tuntemuksia. Arpikudosta on kiinni hermossa, se aiheuttaa kipua ja varovaisuutta.

Kotoa käsin Tallinnan kisoja seurannut Liimatainen kertoo, että Vanninen oli koko kisan ajan tiiviisti yhteydessä joukkueen lääkäriin.

– Jatkaako, ei jatka -tilanne oli päällä, Liimatainen sanoo.

Miten Vanninen pystyi silti tekemään noin hyvän tuloksen?

– Puhutaan nuoresta urheilijasta, jolla on hyvä harjoitusvuosi on takana. Silloin pitää tulla tulosta. Perustekemisen taso on noussut niin paljon.

18-vuotias Vanninen on superlahjakkuus, eikä valmentajakaan osaa arvioida, paljon urheilijalla on potentiaalia varastossa.

– Hirmu vaikea arvioida, mitä kaikkea sieltä löytyy. Kaikkien aikojen lahjakkuus, kenet olen nähnyt, Liimatainen alleviivaa.

Matti Liimatainen
Matti Liimatainen valmentaa myös Maria Huntingtonia. Kuva: Tomi Hänninen

"SULin strategia näkyy"

Liimatainen kertoo, että Vanninen on kehittynyt viime vuodesta kokonaisvaltaisesti, etenkin pituushypyssä ja keihäänheitossa.

– Keihäässä tekniikka ei silmiä hivele, mutta siihen on tullut varmuutta. Nythän se työ vasta alkaa. Seuraavat neljä vuotta ratkaisee. Nyt pitää aloittaa ammattimainen urheileminen, ja pitää pysyä terveenä.

Vanninen meni alle 20-vuotiaiden tilastossa ohi muun muassa maailmanmestari Katarina Johnson-Thompsonin.

– Johnson-Thompsonin tekemistä olen nähnyt nuoresta asti, ja jos siitä likasta meni ohi, niin kova suoritushan se on, Liimatainen sanoo.

Vannisen kausi jatkuu Liimataisen mukaan nuorten MM-kisoissa tai Kalevan kisoissa.

Liimatainen heittää kiitokset Suomen Urheiluliiton suuntaan. Liimatainen kertoo tehneensä aiemmin valmentajan hommia rakennustöiden ohessa. Nyt hän on täysipäiväinen valmentaja.

– Tulosten takana on se, että SULin strategia näkyy: panostetaan hiekkalaatikolle ja päivittäisvalmennukseen. Sillä on pieni merkitys, että valmentaja on tosissaan mukana, eikä vain vasemmalla kädellä töiden jälkeen.

– Yksi merkittävä osa nuorten urheilijoiden kehittymisessä on panostaa valmennukseen eikä johtajiin, Liimatainen alleviivaa.

"Se ajaa heitä kaikkia eteenpäin"

Vannisen tulos sai Yle Urheilun asiantuntijan Tuomas Rajan innostumaan.

– Se on hirvittävän kova tulos. Varmasti se tie on oikea, kun he vievät Matin kanssa nopeuspäätä eteenpäin. 800 metrin tulos on vielä vaisu, mutta kehittyy vielä juoksemisen kautta.

Rajan mukaan Vanninen todisti myös olevansa kova kilpailija, kun teki loistavan tuloksen kauden pääkisassaan.

– Korostaisin myös kuulatulosta, 14,90. Se on nuorelta ottelijalta hirvittävän kova tulos.

Liimataisen leirissä harjoittelee myös Maria Huntington ja Miia Sillman. Raja pitää tilannetta erittäin hyvänä.

– He voivat joka harjoituksissa mitata toistensa virettä. Se ajaa heitä kaikkia eteenpäin.

Päivitetty juttua 16.7.2021 klo 20.58: lisätty Tuomas Rajan kommentit.

Lue myös:

Saga Vanninen ylivoimaiseen Euroopan mestaruuteen upealla ennätyssarjalla! 18-vuotias nousi kovaan seuraan kaikkien aikojen listalla

Kaikki Tokion olympialaisista – katso kisaohjelma ja tutustu, miten kisat näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla

Kestävyysjuoksija Richardsson jättää Tokion olympialaiset väliin – "Minulla on arvokisakokemusta, mutta menestystä puuttuu"

Suosittelemme