Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Silja Kosonen ylivoimaisesti moukarin EM-kultaan alle 20-vuotiaissa! Euroopan mestaruus irtosi kisaennätyksellä – "Täytyy olla ylpeä"

Moukarinheittäjä Silja Kosonen voitti Euroopan mestaruuden tuloksella 71,06. EM-kulta oli Suomelle toinen käynnissä olevissa yleisurheilun alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Katso Kososen voittoheitto jutun pääkuvana olevalta videolta.

Silja Kosonen heitti Euroopan mestaruuteen tuloksella 71,06
Emma Hyyppä,
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Moukarinheittäjä Silja Kosonen voitti alle 20-vuotiaiden EM-kultaa lauantaina Tallinnassa. Kososen voittoheitto kantoi 71,06. Suomalaisheittäjä oli ylivoimainen, sillä toiseksi tullut Ranskan Rose Loga jäi hänestä yli kolme metriä. Pronssille heittänyt Valko-Venäjän Maryola Bukel jäi Kososesta lähes kahdeksan metriä.

Kososen voittotulos on myös alle 20-vuotiaiden EM-kisaennätys. Kosonen heitti uuden kisaennätyksen jo torstain karsinnassa, mutta paransi ennätystään finaalissa.

– Tuntuu hyvältä. Lähdin tätä hakemaan ja voitto tuli. Täytyy olla itsestään ylpeä, Kosonen sanoi Yle Urheilulle puhelimitse kilpailun jälkeen.

Kosonen, 18, on ollut tänä vuonna huippuvireessä. Hän heitti Suomen ennätyksen jo talvella ja paransi SE-lukemiaan kesällä Vaasassa. Kososen Suomen ennätys 73,43 on myös 19-vuotiaiden maailmanennätys.

– Kyllähän se luo paineita, että olen maailmanennätysnainen. Totta kai kaikki olettavat, että voitto tulee. Tiesin kuitenkin, että takana on kovia vastustajia.

Kososen kilpailu alkoi komeasti tuloksella 70,47. Voittotulos tuli kolmannella kierroksella.

– Ensimmäisestä heitosta tuli sellainen fiilis, että mitali on varma. Totta kai se loi ajatuksen, että tästä on tulossa hyvä kilpailu.

– Olen saanut alkulämmittelyn sellaiseksi, että tiedän, mitä pitää tehdä tällaisilla kuumilla keleillä. Jaloissa oli todella hyvä fiilis, että pystyy heittämään pitkiä heittoja, Kosonen kertasi.

Innolla kohti Tokiota

Alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden jälkeen Kosonen kääntää katsettaan jo kohti Tokion olympialaisia. Naisten moukarinheiton karsinta on ohjelmassa sunnuntaina 1. elokuuta.

– Odotan olympialaisia innolla. On älyttömän hienoa, että pääsen tämän ikäisenä sinne, Kosonen sanoi.

– Kultamitali lisää itsevarmuutta. Onhan tässä tosi paljon parempi lähteä Tokioon kuin jos olisin epäonnistunut ihan täysin.

Kosonen kertoi kiirehtivänsä lentokentälle, sillä hän lentää vielä lauantaina takaisin Helsinkiin. Helsingissä on ohjelmassa koronatesti, jonka jälkeen hän matkaa kotikaupunkiinsa Raisioon. Maanantaina hän palaa Helsinkiin testiä varten ja tiistaina ohjelmassa on lento kohti Tokiota.

– Kiirettä on pitänyt. Onneksi Japanin päässä ehtii hetken rauhoittua ja keskittyä harjoitteluun.

Kososen kultamitali on Suomen toinen käynnissä olevissa alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Perjantaina Saga Vanninen voitti Euroopan mestaruuden seitsenottelussa.

Lue myös:

Saga Vanninen, 18, teki hurjan tuloksen takareisi kipeänä – valmentaja ei edes tiedä urheilijansa potentiaalia: "Hirmu vaikea arvioida"

Saga Vanninen ylivoimaiseen Euroopan mestaruuteen upealla ennätyssarjalla! 18-vuotias nousi kovaan seuraan kaikkien aikojen listalla

Silja Kosonen heitti Suomen ennätyksen, olympiarajan ja nuorten ME:n: "Alan itkeä kohta" – katso video ennätysheitosta

Mihin nuorten maailmanennätyksen kiskaissut Silja Kosonen yltää Tokiossa? Asiantuntija puhuu jopa todella kovasta paukusta 18-vuotiaalle

Juttua muokattu: Lisätty Silja Kososen kommentit.

Suosittelemme