Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hytti nro 6 voitti Grand Prix -palkinnon Cannesissa – ohjaaja Kuosmanen: “Toivon, että tästä palkinnosta hyötyisi koko ala”

Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun voitti ranskalaiselokuva Titane. Juho Kuosmasen Hytti nro 6 voitti Grand Prix'n eli niin sanotun hopeapalkinnon.

Elokuvaohjaaja Oliver Stone ojentaa suomalaisohjaaja Juho Kuosmaselle Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon.
Elokuvaohjaaja Oliver Stone ojentaa suomalaisohjaaja Juho Kuosmaselle Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon. Edellisen kerran suomalainen elokuvaohjaaja on voittanut kyseisen palkinnon vuonna 2002. Kuva: AFP / Lehtikuva
Meeri Niinistö,
Kai Jääskeläinen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Juho Kuosmasen Hytti nro 6 -elokuva on voittanut arvostetun Grand Prix -palkinnon Cannesin elokuvajuhlien päätösjuhlassa. Palkintoa voisi kuvata Cannesin kakkos- tai hopeapalkinnoksi. Palkinnon voittivat jaetusti suomalaiselokuva ja iranilaisen Ashgar Farhadin elokuva A Hero.

Ohjaaja Kuosmanen kommentoi tuntemuksiaan päätösjuhlan jälkeen Ylelle ja kertoi palkinnon merkityksestä elokuvalleen.

– Tämä palkinto on aivan valtavan tärkeä elokuvalle, jota on vaikea myydä ja jolle on vaikea saada huomiota. Toivottavasti yleisö myös löytää sen, kun se jonain päivänä tulee teattereihin. Vaikka meillä on maailman parhaat näyttelijät, eivät he ole tähtiä, joilla saisi sellaista huomiota, jota saisi vaikka Tilda Swintonilla. Siksi tällainen palkinto on tällaiselle elokuvalle erityisen tärkeä, Kuosmanen sanoo.

Kuosmanen toivoo, että palkinto kääntäisi katseita kohti suomalaista elokuvaa.

– Toivon, että tästä palkinnosta hyötyisi koko ala. Ja että päästäisiin sieltä Ruotsin ja Tanskan varjosta enemmän esiin. Suomessa on upeita elokuvia ja upeita elokuvantekijöitä, jotka tuntuvat jäävän isojen elokuvamaiden ja elokuvakulttuuristaan tunnettujen maiden varjoon.

“Järisyttävä kunnianosoitus, sanattomaksi vetää”

– Pelkästään elokuvan saama suitsutus ja positiiviset kritiikit sekä loistavasti etenevä kansainvälinen myynti ovat ylittäneet kaikki toiveemme. Grand Prix on niin järisyttävä kunnianosoitus pitkäjänteisestä työstämme, että sanattomaksihan tämä vetää. Voimme vain hämmästellä, mikä meitä vielä odottaakaan, kommentoi Hytti nro 6:n tuottaja Jussi Rantamäki juhlan päätyttyä tiedotteessa.

Rantamäki kertoo Ylelle, että he saivat etukäteen vihiä siitä, että jokin palkinto saattaa olla elokuvalle luvassa. Kun Grand Prix'n voittajat julkistettiin, suomalaistekijät ehtivät jo pettyä. Lopulta palkinto jaettiin kahdelle elokuvalle.

– Kuten kuvamateriaalista näkyy, oli häkellyttävää meininkiä. Onhan tämä pöyristyttävää, ei osattu tällaisesta edes unelmoida.

Suomalaisohjaaja Juho Kuosmanen ja iranilainen elokuvaohjaaja Asghar Farhadi onnittelevat toisiaan jaetun Grand Prix -palkinnon voitosta.
Tekijätiimi sai ennen iltaa vihiä, että paikalle kannattaa tulla. Grand Prix jaettiin tänä vuonna kahdelle elokuvalle: Kuosmasen ohjaamalle Hytti nro 6:lle ja iranilaisohjaaja Asghar Farhadin elokuvalle Ghahreman. Kuva: AFP / Lehtikuva

Kuosmanen on toinen suomalaisohjaaja, jonka elokuva on voittanut Grand Prix -palkinnon. Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä voitti Grand Prix -palkinnon vuonna 2002.

– Tuntuu, että eurooppalaisen elokuvakentän katseet kääntyy Suomeen tällä hetkellä. Meillä tehdään kiinnostavaa ja erityistä elokuvaa, nyt se on huomattu. Tämä helpottaa kaikkien suomalaisten elokuvatekijöiden tietä Cannesiin ja muille festivaaleille. Suomi on tällä hetkellä kiinnostava elokuvamaa, Rantamäki kuvailee palkinnon merkitystä.

Rantamäki kertoo, että elokuva on saanut kehuja siitä, että se on lämmin ja tunteikas.

– Se kertoo kuitenkin kahden ihmisen välisestä yhteydestä. Tuntuu, että se on jotakin mitä ihmiset kaipaavat tällä hetkellä täällä Cannesissa. Halutaan nähdä elokuvia ihmisten kohtaamisesta. Hirveästi on saatu kiitosta joka välissä.

Seidi Haarlan ja Juri Borisovin tähdittämä Hytti nro 6 on syntynyt Rosa Liksomin samannimisen Finlandia-palkitun romaanin innoittamana. Suomessa elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2021. Elokuva sai tänään myös ekumeenisin tuomariston erityismaininnan.

Kultainen palmu ranskalaisohjaajalle, tuomari lipsautti voittajan vahingossa etukäteen

Ranskalaisohjaaja Julia Ducournaun Titane voitti Kultaisen palmun eli Cannesin niin sanotun pääpalkinnon elokuvajuhlien päätösjuhlassa. Ducournau on toinen palkinnon saanut naisohjaaja elokuvafestivaalin historiassa.

Amerikkalaisohjaaja Spike Lee kertoi vahingossa Kultaisen palmun voittajan jo juhlan alkuvaiheessa. Lopulta palkinnon voittaja julkistettiin myös päätösjuhlan lopussa. Pääkilpasarjassa Kultaisesta palmusta kisasi yhteensä 24 elokuvaa.

Niin sanotun kolmospalkinnon eli tuomariston palkinnon veivät jaetusti israelilainen Nadav Lapid elokuvalla Ahed's Knee ja thaimaalainen Apichatpong Weerasethakul elokuvalla Memoria.

Parhaan naisnäyttelijän palkinnon sai Renate Reinsve norjalaiselokuvasta Worst Person in the World, ja parhaan miesnäyttelijän palkinnon voitti yhdysvaltalainen Caleb Landry Jones elokuvasta Nitram.

Parhaan käsikirjoituksen palkinnon voittivat Hamaguchi Ryusuke ja Takamasa Oe elokuvasta Drive My Car. Parhaan ohjaajan palkinnon voitti ranskalainen Leos Carax elokuvasta Annette.

Tämänvuotista tuomaristoa johti amerikkalaisohjaaja Spike Lee. Juryssä oli hänen lisäkseen kahdeksan jäsentä, jotka ovat elokuvaohjaajia ja näyttelijöitä.

Kultaisesta palmusta kisasi myös Juho Kuosmasen Hytti nro 6 -elokuva. Kansainvälinen lehdistö povasi viikko sitten elokuvalle menestystä elokuvajuhlilla. Hytti nro 6 pääsee elokuvateatterilevitykseen myös Yhdysvalloissa.

Hytti nro 6 -elokuvan tekijät saapuivat lauantaina punaiselle matolle Cannesissa.

Lue myös:

Elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen yritti päästä elämästä helpolla, ja sitten hän löysi itsensä ohjaamasta elokuvaa Venäjällä

Suosittelemme