Hyppää sisältöön

Osa kunnista tarjoaa ensimmäisen koronarokotteen ilman ajanvarausta, HUSin ylilääkäri toivoo rajoituksien kevennystä rokotuksien edetessä

Helsingin rokotuspisteillä ajanvarauksetonta rokottamista on kokeiltu tänään. Aiemmin ensimmäistä rokotetta on annettu ilman varausta esimerkiksi Espoossa, Tampereella ja Oulussa.

Alisa Tuominen ja Iida Tallqvist saapuivat rokotettaviksi Helsingissä lauantaina. Kuva: Markku Pelkonen / Yle

Ensimmäistä koronarokotetta on ryhdytty antamaan eri puolilla Suomea myös ilman ajanvarausta.

Lappeenrantalainen Kristian Huolman saapui Helsingin messukeskukseen rokotettavaksi ilman ajanvarausta, sillä hän on kirjoilla Lappeenrannassa ja kesätöissä Helsingissä. Tämän vuoksi hän ei ole pystynyt varaamaan rokotusaikaa helposti.

– Minun ei tarvinnut kuin kävellä tänne töistä Pasilasta. Tulin suoraan ottamaan rokotteen, ja se kävi todella yksinkertaisesti ja nopeasti, Huolman toteaa.

Kristian Huolmanin mukaan ajanvaraukseton rokotus sujui mutkitta. Kuva: Markku Pelkonen / Yle

Ajanvarauksella rokotukseen saapuneet Alisa Tuominen ja Iida Tallqvist pitävät walk in -tyyppistä rokotuspistettä hyvänä ratkaisuna.

– Olisikohan jollain ihmisillä nyt matalampi kynnys tulla tänne. Tuolla sisällä ei vaikuttanut ruuhkaiselta, että kaikki näytti toimivan hyvin, Tuominen sanoo.

Tallqvist kertoo, ettei kaksikolla ollut tiedossa mahdollisuutta tulla rokottautumaan ilman varausta.

– Varmaan se pikku hiljaa alkaa kantautumaan ihmisten tietoon, ja se on hyvä asia.

Vanhemmat ikäryhmät pian suojassa

Rokotuksiin halutaan nyt vauhtia, sillä koronatartunnat ovat kolminkertaistuneet kuukaudessa. Niitä on yli 1 600 viikossa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi perjantaina Ylen aamussa olevansa huolissaan koronaviruksen deltavariantin ärhäkästä leviämisestä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUSin) ylilääkäri Asko Järvinen ei näe suurta aihetta huoleen, koska vanhemmat ikäryhmät ovat pian saaneet rokotesuojan, joka estää suurimman osan vaikeista tautimuodoista.

– Itse uskon ja toivon, että olemme syksyllä ja loppukesästä jo koko lailla normaalissa tilanteessa, jossa rokotesuoja estää sen, että vaikeita tautitapauksia ei juurikaan tule.

Kaikkia vakavia tapauksia ei voida estää, mutta Järvisen mukaan niitä tulee lähinnä rokottamattomille ja vain joillekin yksittäisille henkilöille rokotusten lävitse. Järvisen arvion mukaan koko väestö saadaan rokotettua kahdesti syyskuun loppuun mennessä ja yli 40-vuotiaat jo sitä ennen.

– Itse en näkisi, että yhteiskunnalliset sulut ja terveydenhullon henkilöstön suuntaaminen koronaviruksen rajoittamiseen on enää siinä vaiheessa kovin järkevää, Järvinen sanoo.

HUSin ylilääkäri Asko Järvinen toivoo, että loppukesästä voitaisiin palata nykyistä normaalimpaan elämään. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

"Korkeampia tartuntalukuja pitäisi sietää"

Tartunnat leviävät tällä hetkellä etenkin alle 30-vuotiaiden nuorten aikuisten keskuudessa. Viime viikolla 20–29-vuotiaiden osuus kaikista tartunnan saaneista oli kolmannes.

– Menemme nyt tavallaan kilpajuoksua nuorten tartuntojen yleistymisessä ja toisaalta nuorten rokotuksissa. Rokotukset edistyvät, mutta on harmillista, että samaan aikaan tartuntaluvut kasvavat nuorilla lähinnä juhlinnan ja ravintolaelämän kautta, HUSin Asko Järvinen sanoo.

Järvinen itse katsoo, että nykyistä korkeampiakin tartuntalukuja pitäisi pystyä sietämään silloin, kun ne eivät johda isompiin ongelmiin ihmisten terveyden tai terveydenhuollon kantokyvyn kannalta. Koronan pitkäaikaishaitoista tarvittaisiin kuitenkin lisää tietoa.

– Emme tiedä, estääkö isolla osalla väestöstä oleva yksi rokote pitkäaikaisoireilun ja jos estää, niin missä määrin, Järvinen sanoo.

Helsingissä pääsi lauantaina ensimmäiseen koronarokotukseen ilman ajanvarausta. Video: Yle.

Suosittelemme sinulle