Hyppää sisältöön

EM-kultaa voittanut 17-vuotias Ilona Mononen on raakile, joka nousi kahdessa vuodessa "ok-tasolta" Euroopan huipulle

Ilona Mononen pinkoi hämmästyttävään voittoon naisten 3000 metrillä vain noin kahden vuoden tavoitteellisen harjoittelun jälkeen. Nuori juoksijalupaus on valmentaja Mikko Rajaniemen mukaan ihanteellinen valmennettava.

Ilona Mononen lähtee hakemaan tosissaan kansainvälistä kokemusta ensi kesänä. Kuva: Getty Images

Lauantai-iltana Tallinnan alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Suomen kultamitalisaldo kasvoi kolmeen, kun Ilona Mononen voitti Euroopan mestaruuden naisten 3000 metrillä.

Monosen voitto on ällistyttävä, kun otetaan huomioon hänen harjoitelleen kunnolla vasta noin kahden vuoden ajan. Monosen valmentajan Mikko Rajaniemen mukaan kyseessä on poikkeuksellisen nopeasti kehittynyt juoksijalupaus.

– Kun kaksi vuotta sitten olimme samoissa rippijuhlissa, ei olisi voinut uskoa, että nyt juhlitaan nuorten EM-kultaa. Huikea juttu, Rajaniemi hehkuttaa.

Hurjasta tuloskehityksestä kertoo, että Monosen 3000 metrin ennätys on parantunut liki 30 sekuntia viime kaudesta. Lauantain voittoaika ja henkilökohtainen ennätys 9.15,66 on samalla myös kauden kotimainen kärkitulos.

Kaikkien aikojen tilastossa aika sijoittuu Suomessa 19-vuotiaissa naisissa neljänneksi. Rajaniemen mukaan ikäluokan kansainväliset huiput treenaavat toistaiseksi vielä paljon kovempaa.

– Veikkaan, että kukaan muista eilisistä finalisteista ei treenaa niin vähän kuin Ilona. Hänen pohjansa ja taustansa ovat kuitenkin vielä sen verran ohuet, että melko maltillisilla kilometrimäärillä toistaiseksi ollaan menty harjoituksissa.

Juoksumatkaa Monoselle tulee parhaimmillakin treeniviikoilla vähän yli 90 kilometriä. Rajaniemi sanoo, että kehitys perustuu lahjakkuuteen ja nousujohteiseen harjoitteluun. Urheilija on myös pysynyt terveenä.

– Hänessä on huikesti potentiaalia mennä eteenpäin. Olemme tehneet vasta kaksi vuotta systemaattista työtä. Nyt on monta vuotta aikaa lisätä määriä, Rajaniemi painottaa.

Mononen tuuletti naisten 3000 metrin Euroopan mestaruutta lauantaina Tallinnassa. Kuva: Lehtikuva/Friidrottsförbundet/Tapio Nevalainen

"Uskomattoman helppo valmennettava"

Viimeiset 1000 metriä Mononen pinkoi lauantaina aikaan 2.56. Rajaniemen mielestä EM-voitto osoitti suojattinsa pystyvän juoksemaan alle 9.10, jota lähdetään tavoittelemaan Kenian Nairobissa viikko Tokion olympiakisojen jälkeen järjestettävissä yleisurheilun nuorten MM-kilpailuissa.

– Keniassa Ilona ottaa kovaa yhteen maailman parhaiden kanssa 1500 ja 3000 metrillä. Se tulee olemaan mielenkiintoinen otatus, Rajaniemi linjaa.

Monosen Juoksupohjaa on rakennettu Yhdysvalloissa, jossa hän harjoitteli high schoolissa veljensä kanssa. Rajaniemen vetämään Lahden Ahkeran valmennusryhmään hän liittyi syksyllä 2019.

– Ilona oli tullessaan oman ikäluokkansa ihan ok-tasoa. Vähän piti aluksi hihasta ravistella että missä mennään, Rajaniemi muistelee.

Yhteistyö lähti lentoon nopeasti. Jo ensimmäisenä talvena Mononen nappasi aikuisten SM-mitalin hallikisoista ja viime kesänä kaksi aikuisten mitalia Kalevan kisoista.

– Ilona on uskomattoman helppo valmennettava. Molemminpuolinen luottamus antaa mahdollisuuden muokata harjoituksia ja niiden sisältöä herkästi.

Jätkiltä vetoapua

Mononen treenaa Lahden Ahkeran juoksuporukassa muiden juoksijoiden kanssa. Vaikka hän harjoittelee toistaiseksi maltillisesti, tavoitteena on haastaa tulevaisuudessa maailman parhaat.

– Ilona on jo sillä tasolla, että hän vetää osan treeneistä omanikäisten jätkien mukana saaden siinä sopivaa vetoapua, Monosen valmentaja naurahtaa.

Monosen räjähdysmäinen kehitys perustuu valmentaja Mikko Rajaniemen mukaan lahjakkuuteen ja nousujohteiseen harjoitteluun. Kuva: SUL kuvapankki

Monosen muutto Janakkalasta Lahteen urheilulukion ja harjoituspuitteiden lähelle vähentää myös turhasta kulkemisesta aiheutuvaa rasitusta.

Uran edetessä juoksijalupaus jalostetaan timantiksi tutulla sapluunalla, lisäämällä harjoituskilometrien määrää ja vauhtia hiljalleen. Nyt Urheilijalle aletaan kasata taustaorganisaatiota, jotta kansainvälistä kokemusta voidaan lähteä hakemaan tosissaan ensi kesänä.

– Tavoitteita pitää olla. Potentiaalia ja lahjakkuutta Ilonalla riittää päästä kisaamaan vähintään Euroopan kärkitasolla, mutta miksei myös haastamaan kovia afrikkalaisia ja yhdysvaltalaisia tulevaisuudessa aikuisten tasolla.

Lue myös:

Mieletöntä tykitystä! Suomen kultaputki jatkuu EM-kisoissa – Ilona Mononen alle 20-vuotiaiden Euroopan mestariksi, keihäässä hopeaa

Mika Lehtimäki avaa keihäsmiesten kanssa tehtyä sopimusta ja viimeisen kisapaikan ratkaisuhetkiä, ei ole huolissaan Kortteen tilanteesta

Suosittelemme sinulle