Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

MM-rallihistoriaa! Kalle Rovanperä ylivoimainen ykkönen Virossa – 20-vuotiaasta tuli kaikkien aikojen nuorin MM-osakilpailun voittaja

Kalle Rovanperä porhalsi ensimmäistä kertaa urallaan MM-rallin osakilpailun voittajaksi Virossa. Toyota-kuljettaja pääsi samalla ennätysten kirjoihin, kun hän rikkoi Jari-Matti Latvalan ennätyksen nuorimpana osakilpailuvoittajana.

Katso, kuinka Kalle Rovanperä juhli uransa ensimmäistä MM-osakilpailun voittoa
Matti Lehtisaari,
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Toyota-kuljettaja Kalle Rovanperä juhlii ylivoimaista voittoa Viron MM-rallissa. 20-vuotias Rovanperä saavutti uransa ensimmäisen ykkössijan rallin MM-osakilpailuissa.

Rovanperästä tuli MM-sarjan historian nuorin osakilpailuvoittaja. Edellinen ennätysmies Jari-Matti Latvala toimii nykyisin Toyotan tallipäällikkönä ja eli näin täysin rinnoin mukana Rovanperän juhlatunnelmissa.

Rovanperä päätti suomalaisten pitkän voitottoman jakson MM-ralleissa. Edellisen kerran suomalainen juhli MM-sarjan osakilpailuvoittoa marraskuussa 2018, kun Latvala oli ykkönen Australian MM-rallissa.

– Mukavaa voittaa täällä Virossa, joka on minulle melkein kotiralli. Tämä viikonvaihde on ollut todella mainio. Näytin, että vauhtia löytyy, Rovanperä kommentoi välittömästi Viron rallin ratkettua.

– Tuntuu todella hyvältä. Tämä merkitsee paljon varsinkin tällaisen vaikean kauden jälkeen. Paljon on ollut vastoinkäymisiä.

Kalle Rovanperä ajoi MM-rallihistoriaa Virossa

Viron MM-ralli oli Rovanperän vakuuttavaa näytöstä. Tasaisen varmasti koko viikonvaihteen ajanut Rovanperä päihitti toiseksi ajaneen irlantilaisen Craig Breenin 59,9 sekunnilla. Hyundain belgialaiskuljettaja Thierry Neuville nappasi kolmannen sijan.

Neuvillen sunnuntaita synkensi hänen ylinopeussakkonsa. Hän ajoi 190 km/h:n vauhtia siirtymäosuudella, jossa nopeusrajoitus oli 90 km/h. Tämän seurauksena Neuville sai 2 500 euron sakot.

Rallista odotettiin Rovanperän ja virolaisen Ott Tänakin välistä kaksintaistelua. Hyundai-kuljettajan Tänakin voittohaaveet murenivat kuitenkin rengasrikkoihin jo perjantaiaamuna.

Sebastien Ogier (Toyota) ajoi neljänneksi ja Elfyn Evans (Toyota) viidenneksi. Autonsa teknisiä ongelmia vastaan kamppaillut Fordin Teemu Suninen ylsi kuudennelle sijalle.

Rovanperä nousi voitollaan MM-tilanteessa neljänneksi. Rovanperällä on nyt 82 MM-pistettä. Sebastien Ogier (148) on MM-sarjan kärjessä, Elfyn Evans (111) kakkosena ja Thierry Neuville kolmantena (96).

Myös pienemmissä luokissa nähtiin suomalaismenestystä. Sami Pajari ajoi voittoon MM-sarjan junioreiden luokassa ja Mikko Heikkilä oli puolestaan kolmas WRC3-luokassa.

"Vain Ott Tänak olisi pystynyt vastaamaan Kallen vauhtiin"

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala näki, että Ott Tänakin perjantaiaamun ongelmat helpottivat ratkaisevasti Kalle Rovanperän taivalta Viron MM-rallin voittoon.

– Rovanperä oli tänä viikonloppuna niin vahva, että vain Ott Tänakolisi pystynyt vastaamaan Kallen vauhtiin. Mutta Tänak teki heti alussa virheen ja putosi sitä kautta pois pelistä, Latvala kommentoi.

Toyota-päällikkö Latvala iloitsi siitä, että MM-sarjan nuorimman voittajan titteli pysyy edelleen Suomessa.

– Olen tyytyväinen siitä, että nuorin voittaja pysyy yhä suomalaisena. Henri Toivonen ja Latvala saivat nyt seurakseen Rovanperän.

Latvala odottaa Rovanperän nousevan voittokamppailuun ainakin syksyllä ajettavassa Jyväskylän MM-rallissa.

– Kalle on hyvin rauhallinen ja kestää painetta. Uskallan jo sanoa, että Rovanperä ajaa varmasti voitosta syys-lokakuun vaihteessa Jyväskylässä, Latvala sanoi.

Rovanperän onnistuminen Virossa oli erityisen tärkeää, koska alla oli tuskallinen sarja heikompia esityksiä.

– Kalle teki koko viikonlopun sitä työtä, mitä hän osaa tehdä. Hän oli koko ajan elementissään eikä miettinyt yhtään sitä viime ralliensa historiaa, Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila arvioi.

– Rovanperä on osoittanut, että hänen hermonsa pitävät. Mutta silti tästä on nyt varmasti helpompi lähteä eteenpäin, Anttila mietti.

Tähti toisesta polvesta

Pitkään WRC-luokassa ajaneen Harri Rovanperän poika on tehnyt kovaa jälkeä jokaisessa ajamassaan luokassa. Nyt lajin korkeimmalla tasolla hän on historian nuorimpana tehdaskuljettajana myös nuorin rallin voittanut kuljettaja.

Kalle Rovanperä ajoi kovaa jo teini-ikäisenä

Lahjakkaan Rovanperän poikkeukselliset taidot ja kova halu ajaa on nähty jo kauan. Suomen autourheilun lajiliitto AKK-Motorsport myönsi jyväskyläläiselle vain 16-vuotiaana poikkeusluvan, jotta tämä pystyi osallistua kansallisiin ralleihin nelivetoisella autolla. Rovanperä nappasikin ensimmäisen rallin SM-voittonsa vain 16-vuotiaana keväällä 2017, ryhtyen ammattilaiskuljettajaksi saman vuoden kesänä.

Rovanperä ajoi myös merkittävänä vuotenaan 2017 ensimmäistä kertaa MM-rallin Walesissa. Tuolloin matka katkesi jo ensimmäisenä päivänä ulosajoon, mutta hän sai jatkaa kilpailun loppuun superrallisäännöllä. Lopulta nuorukainen oli ensimmäisessä MM-rallissaan 35:s.

Vuodet ovat tuoneet kokemuksen lisäksi yhden maailmanmestaruuden. Rovanperä voitti kaudella 2019 WRC2 Pro -luokan MM-tittelin Skodan ratissa. Seuraavaksi kaudeksi hän siirtyikin WRC-luokkaan, missä nuori kuljettaja on nyt noussut lajinsa kärkikastiin.

Näin Kalle Rovanperän MM-ralliura on edennyt

Lue myös:

Kommentti: Lahjakkuudeksi kasvanut, ei syntynyt — kolme syytä, miksi Kalle Rovanperän voitto oli mestarillinen

Kalle Rovanperä katseli suoraa lähetystä ja teki tärkeän havainnon ennen Viron MM-rallin ratkaisua – "Pyrin sen vuoksi ajamaan fiksua ajoa"

Hän hyppää rattiin, kun Kalle Rovanperä ottaa nokoset – lähin työtoveri muistaa ikuisesti mitä ällistyttävää tapahtui, kun superlupauksen mahdollisuuksia vähäteltiin

Kalle Rovanperä valloitti Viron MM-rallin! Yle seurasi historiallista päivää hetki hetkeltä

Täällä Kalle Rovanperä valmistautuu MM-ralleihin – mitä Toyotan testipäivinä oikein tapahtuu?

Suosittelemme