Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kalle Rovanperän äiti kertoo liikuttavasta hetkestä historiallisen voiton jälkeen – hämmästelee poikansa poikkeuksellista kykyä

Tiina Rovanperän ensimmäinen tunne oli helpotus, kun Kalle Rovanperä varmisti voittonsa Viron MM-rallissa. Aiempien kisojen epäonnistumiset olivat äidin mielessä loppuhetkille asti.

Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä juhlivat Viron MM-rallin voittoa.
Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä halasivat palkintokorokkeella. Myöhemmin Rovanperä sai halauksen äidiltään. Kuva: All Over Press
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kalle Rovanperän neljän perättäisen MM-rallin pettymysputki vaihtui makeaan voittoon Virossa. Toyotan tallissa ajavasta Rovanperästä tuli 20-vuotiaana historian nuorin osakilpailuvoittaja. Voitto tuli tyylikkäällä ja määrätietoisella ajamisella, kun Rovanperä jätti irlantilaisen Craig Breenin toiseksi peräti minuutin erolla.

Ennen Rovanperää edellisen kerran suomalaiset olivat päässeet juhlimaan MM-rallin voittoa marraskuussa 2018. Tuolloin Jari-Matti Latvala oli ykkönen Australian MM-rallissa. Rovanperä rikkoi sunnuntaina juuri Latvalan hallussaan pitämän ennätyksen kautta aikain nuorimpana voittajana. Latvala sai seurata saavutusta ylpeänä, sillä hän toimii nykyisin Toyotan tallipäällikkönä.

Myös suomalaiskuljettajan läheiset pääsivät jakamaan ilon paikan päällä. Tartossa rallia seurannut Rovanperän Tiina-äiti oli edelleen hyvin herkissä tunnelmissa poikansa saavutettua yhden unelmistaan. Hieman pelonsekaisin tuntein rallin loppuun saakka etenemistä seuranneena hän oli kiitollinen lopputuloksesta.

– Tietenkin tunnelmani ovat sellaiset sanoinkuvailemattomat ja ainutkertaiset, kun kyseessä on oma lapseni. Ensimmäisenä tunteena tuli varmastikin helpotus, koska tiedämme miten neljä viimeisintä kilpailua ovat Kallella menneet, Tiina Rovanperä kuvailee Yle Urheilulle.

Kalle Rovanperä ajoi MM-rallihistoriaa Virossa

Tuore osakilpailuvoittaja kertoi jännittäneensä viimeistä kisapäivää vähemmän kuin odotti. Rovanperän äiti sen sijaan jännitti "jäätävästi". Rovanperän neljän aiemman kisan ongelmat, virheet ja epäonni olivat valmistaneet siihen, ettei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.

– En ollut ehkä eläissäni jännittänyt näin paljon. En oikein tiennyt, miten päin olisin ollut, kun huolehdin, että mitä jos jotakin ongelmaa tulee vielä. Pohdin, että miten tätä kukaan kestää. Hienoa, että se meni näin, hän naurahtaa.

Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä juhlivat Viron MM-rallin voittoa.
Kartanlukija Jonne Halttunen (vas.) ja Kalle Rovanperä juhlivat voittoa. Kuva: All Over Press

Tiina Rovanperä kertoi haastatteluhetkellä päässeensä onnittelemaan poikaansa vain kertaalleen kisan jälkeen. Äiti ja poika halasivat lämpimästi Kallen päästessä nousemaan podiumille. Tuo hetki veti Tiina-äidin lähes epäuskoiseksi, mutta päällimmäisin tunne oli helpotus. Kaikki oli viimein mennyt nappiin ja Kalle sai voittonsa.

– Siltä myös tuntuu hieman edelleen, kun ei tällaista ole aiemmin kokenut itsekään. Olin siinä hetkessä niin sanaton, niin menimme vain rutistamalla siinä, Tiina kertoo halaushetkestä.

– Tässä varmasti helpottaa se, että se ensimmäinen voitto, jota kaikki urheilijat hamuavat lajissa kuin lajissa, on nyt plakkarissa. Se varmasti helpottaa Kallea jatkon osalta joka suhteessa, kun se on nyt alta pois.

Äiti on erityisen ylpeä poikansa kylmistä hermoista ja kyvystä hallita kovissakin paikoissa tunnetiloja. Häntä jopa hämmästyttää Kallen kyky pärjätä tiukoissa tilanteissa rauhallisesti.

– Hän on varmasti joutunut tekemään monta kisaa töitä oman mielensä kanssa. Silloin kun asiat ovat menneet huonommalla tuurilla ja on tullut yksi omakin virhe. Sellaisia asioita saattaa joku toinen jäädä alitajunnassaan pelkäämään. Kalle kyllä klaaraa tuon henkisen puolensa niin hienosti, että voin itsekin aina vaan ihmetellä, Tiina Rovanperä toteaa ylpeänä.

Näin Kalle Rovanperän MM-ralliura on edennyt

Lue myös:

MM-rallihistoriaa! Kalle Rovanperä ylivoimainen ykkönen Virossa – 20-vuotiaasta tuli kaikkien aikojen nuorin MM-osakilpailun voittaja

Kalle Rovanperä katseli suoraa lähetystä ja teki tärkeän havainnon ennen Viron MM-rallin ratkaisua – "Pyrin sen vuoksi ajamaan fiksua ajoa"

Kommentti: Lahjakkuudeksi kasvanut, ei syntynyt — kolme syytä, miksi Kalle Rovanperän voitto oli mestarillinen

Kalle Rovanperä valloitti Viron MM-rallin! Yle seurasi historiallista päivää hetki hetkeltä

Suosittelemme