Hyppää sisältöön

Ennätysten murskaaja

20 vuotta ja 290 päivää. Siinä rallihistoriaan painettavat numerot. Kalle Rovanperä on kaikkien aikojen nuorin MM-rallivoittaja.

Internetin syövereihin ilmestyi jo 2010-luvun taitteessa ensimmäiset videot ralliautolla ajavasta alakoululaisesta. Ensimmäiset rallisprinttinsä Rovanperä ajoi, ja voitti, Virossa 11-vuotiaana. Tässä videossa autoa käskyttää 14-vuotias Rovanperä.

16-vuotiaana rallisprintit vaihtuivat Latvian kansallisen sarjan kisoihin. Manageri Timo Jouhki ja isä-Harri mahdollistivat määrätietoisen kehityksen.

Luokkavoittojen jälkeen Rovanperä juhli vuonna 2017 Latvian kansallisen rallisarjan mestaruutta. Loppuvuodesta isä-Harrin pitkäaikainen kartturi Risto Pietiläinen vaihtui Jonne Halttuseen.

Ensimmäisen MM-rallin Rovanperä ajoi heti kun se iän puolesta oli mahdollista. Walesin rallissa vuonna 2017 tapahtuneen debyytin jälkeen vuoroon tuli Australia

Siellä Rovanperä voitti WRC2-luokan ja sijoittui yleiskilpailussa kymmenenneksi. Hän saavutti MM-pisteen nuorimpana kuljettajana koskaan.

Vuonna 2018 Rovanperä kiersi jo ahkerasti MM-sarjaa. Kesällä koitti odotettu hetki: uran ensimmäinen Jyväskylän MM-ralli. Kisa oli epäonnekas, mutta ikimuistoinen: Rovanperä ajoi Timo Mäkisen malliin konepelti pystyssä.

Vuonna 2019 Rovanperä oli jo aivan täysiverinen ralliammattilainen. Skodan tähtikuljettajana hän kesti kotikisan paineet ja voitti luokkansa näytöstyyliin.

Syksyllä Walesissä varmistui WRC2 Pro -luokan mestaruus. Nuorukainen ajoi viiteen luokkavoittoon.

Mestarina puuppolalainen teki odotetun sopimuksen naapurissa majailleen WRC-tiimin kanssa. Rovanperästä tuli historian nuorin tehdaskuljettaja WRC-tasolla.

Heti toisessa kisassaan Ruotsissa Rovanperä häikäisi. Pohjat Powerille ja nousu palkintokorokkeelle ohi Sebastien Ogierin. Nuorimpana koskaan, kuinkas muutenkaan.

Seuraavaan ennätyksen rikkomiseen ei Rovanperällä ole mikään kiire. Historian nuorin maailmanmestari on yhä 27-vuotiaana mestaruuden voittanut Colin McRae.

Tekijät

Toimittaja:Micke Suopuro
Taitto:Joska Saarinen
Kuvat:Yle, Tomi Hänninen, AOP, Getty Images
Videot:WRC, Yle