Hyppää sisältöön

Sysmässä selvitellään kiinteistöverotuksen ja jätevesilaskutuksen epäselvyyksiä – rakennusvalvonta ollut jo pitkään ruuhkautunut

Kaikkiin yhteydenottoihin ei ehditä vastaamaan, mutta tilannetta pyritään parantamaan maksullisella selvityspalvelulla. Jos rekisteristä löytyy viranomaisten tekemiä virheitä, palvelusta ei tarvitse maksaa.

Sysmässä riittää selvitettävää muun muassa kiinteistöveroasioiden parissa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Sysmässä kunnan rakennusvalvontaan tulee runsaasti yhteydenottoja uudistettuun kiinteistöverotukseen ja jätevesilaskutukseen liittyen.

Sekä kiinteistöverotus että jätevesilaskutus perustuvat Digi- ja väestötietoviraston rakennus- ja huoneistorekisterin (RAHU) tietoihin. Lain mukaan kunta voi päivittää tietoja vain rakennus- tai purkulupamenettelyn kautta.

Sysmän rakennustarkastaja Matti Nikupeterin mukaan kunnan rakennusvalvonta pyrkii nyt asiakkaiden hakemuksesta selvittämään muun muassa RAHU-rekisterin tilanteen.

Kiinteistöjen omistajia opastetaan selvitysten perusteella laittamaan lupa-asiat kuntoon. Sekä selvitys että mahdolliset korjaustoimenpiteet ovat maksullisia.

Jos rekisteristä ilmenee ristiriitoja esimerkiksi Digi- ja väestötietoviraston tai kunnan tekemien virheiden vuoksi, ovat sekä selvitys että korjaukset asiakkaalle maksuttomia ja oikaisut voidaan tehdä viran puolesta ilman lupakäsittelyä.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle