Hyppää sisältöön

Koloradonkuoriaiset saattavat olla täällä taas – Uudenmaan rajan pohjoispuolelta Tuuloksesta löytyi esiintymä

Kanta-Hämeestä on löytynyt perunalle tuhoisia koloradonkuoriaisia. Ruokavirasto ei vielä tiedä mitä kautta kuoriaiset ovat Suomeen saapuneet.

Koloradonkuoriaiset syövät perunan lehtiä ja varsia. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan Kuva: Mostphotos/Alexey Filatov

Uudenmaan rajasta vajaan tunnin ajomatkan päästä Tuuloksesta on löytynyt kesän ensimmäinen koloradonkuoriaisesiintymä. Ruokaviraston ylitarkastaja Atro Virtasen mukaan on mahdollista, että koloradonkuoriaisia löytyy myös Uudenmaan alueelta.

– Jos ne ovat tulleet suoraan Baltiasta, niin silloin on todennäköistä, että niitä niitä tippuu nimenomaan Uudellemaalle.

Ruokavirastolla ei ole vielä tietoa mitä kautta ötökät ovat Suomeen saapuneet. Ne voivat tulla ilmavirtausten mukana myös Keski-Euroopasta tai Venäjältä.

Viimeksi Uudellamaalla koloradonkuoriaisia on ollut 2010-luvun alkupuoliskolla.

Suomessa koloradonkuoriaisella ei ole muuta isäntäkasvia kuin peruna. Virtasen mukaan yksittäinen kuoriainen ei saa aikaan suuria vahinkoja, mutta ne ovat todella nopeita lisääntymään.

– Jos ne pääsevät tänne huomaamatta pesiytymään niin ne talvehtii ja aiheuttaa seuraavana vuonna suurta tuhoa.

Levitessään koloradonkuoriaisia on Virtasen mukaan mahdoton hävittää. Kannan vakiintuminen johtaisi myös siihen, että perunaviljelmissä pitäisi ryhtyä käyttämään torjunta-aineita. Tällä hetkellä Suomessa perunantuotannnossa ei tarvita hyönteistorjunta-aineita.

Suosittelemme sinulle