Hyppää sisältöön

Suek antoi virheellistä tietoa astmalääkkeen erivapaudesta – Liisa Liljan dopingnäytteestä löytyi kiellettyä ainetta

Paratriathlonisti Liisa Liljan osallistuminen Tokion paralympialaisiin ei ole varmaa. Suek hakee Liljalle Wadalta ja Kansainväliseltä Triathlonliitolta takautuvasti erivapautta hänen käyttämäänsä astmalääkkeeseen.

Maailmanmestaruuden paratriathlonin PT2-luokassa voittanut Liisa Lilja sijoittui Rion paralympialaisissa neljänneksi. Kuva: Mikael Oivo / Yle

Paratriathlonisti Liisa Lilja on antanut kiellettyä ainetta sisältäneen dopingnäytteen astmalääkkeen takia. Lilja antoi testituloksen 13. kesäkuuta paratriathlonin maailmancupin osakilpailun yhteydessä Ranskassa. Näytteestä löytyi kahta kiellettyä ainetta, astmalääke Salbutamolia ja munuaislääke Spironolactonea. Luusyöpää lapsuudessaan sairastaneella Liljalla oli vuonna 2019 myönnetty erivapaus munuaislääkkeelle.

Liljan olisi pitänyt hakea erivapautta myös kesäkuun alussa käyttöön ottamalleen astmalääkkeelle. Lilja ja Paralympiakomitea kertovat Yle Urheilulle, että urheilija sai Suomen urheilun eettiseltä keskukselta asiasta väärää tietoa. Suek oli ohjeistanut, ettei erivapautta tarvita.

Yle Urheilu on nähnyt Suekin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblomin ja lääketieteellisen asiantuntijan Pekka Rauhalan allekirjoittaman asiakirjan, jossa he ottavat täyden vastuun tapahtuneesta ja myöntävät ohjeistaneensa Liljaa virheellisesti. Asiakirjalla Suek hakee Liljan astmalääkkeelle jälkikäteen erivapautta.

– Kesäkuun alussa laitoin Pekka Rauhalalle, Suekin vastaavalle lääkärille viestiä astmalääkkeestä, jota käyttävät monet kestävyysurheilijat. Kysyin häneltä, tarvitaanko näillä annoksilla erivapautta ja hän vastasi, ettei erivapautta tarvita, puhelimitse tavoitettu Lilja kertoi Yle Urheilulle.

Yle Urheilu on nähnyt kyseisen sähköpostikeskustelun. Kuukautta myöhemmin Lilja kertoo saaneensa Suekilta saatekirjeen, joka hänelle olisi pitänyt lähettää jo kaksi vuotta sitten munuaislääkkeen erivapaustodistuksen mukana. Tuossa kirjeessä kerrottiin, että hänen pitää hakea lääkkeisiin aina erivapaus, jos niissä määritellään joku raja-arvo.

– Kun sain saatekirjeen, tiesin, että on hyvin mahdollista, että testistä tulee positiivinen tulos, kaksi kertaa kuukauden aikana testattu Lilja sanoi.

Lilja otti saatekirjeen nähtyään uudestaan yhteyttä Suekiin selvittääkseen asiaa. Hänen mukaansa Pekka Rauhala ei ole ollut tietoinen siitä, että hänellä oli munuaislääkkeeseen erivapaus. Rauhala ei myöskään maininnut urheilijalle, että lääke on joillekin sallittu ja joillekin ei.

– Urheilijan on ihan mahdoton tietää tällaisesta. En ole ikinä kuullut, että jos saa erivapauden johonkin muuhun lääkkeeseen, niin se muuttaa myös muiden lääkkeiden käyttöä. Ja vielä niin, että Suekin nettisivuilla näyttää sallitulta, kuten ventoline tässä tapauksessa, mutta sinun kohdallasi se on kuitenkin kielletty ilman erivapautta, Lilja sanoo.

Liisa Lilja valmistautuu tällä hetkellä Tokion paralympialaisiin täydellä teholla, vaikka häntä ei ole vielä voitu valita joukkueeseen. Kuva: Mikael Oivo / Yle

“Me olemme erittäin pahoillamme Suekissa”

Liljan mukaan Suek on ilmoittanut hänelle, että hänen testituloksensa tulee positiivisena takaisin. Hän oli saanut tietää asiasta perjantaina ja myös erivapaushakemuksen mukaan kiellettyä ainetta oli löytynyt. Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteerin Teemu Japisson ei vahvista testitulosta, vaan toteaa, että Suekilla ei tällä hetkellä ole rikkomusmenettelyä menossa.

– Me olemme erittäin pahoillamme Suekissa, että tämä tilanne tuli häiritsemään Liisa Liljan valmistautumista paralympialaisiin, eikä neuvonta ole ollut niin hyvää kuin sen tulisi olla, Japisson sanoi puhelimitse.

Japissonin mukaan neuvontatilanteessa kahden lääkeaineen välinen ristiinvaikuttaminen ja kokonaistilanne olisi pitänyt käydä ilmi. Hän vakuuttaa, että urheilijoiden tulee voida luottaa Suekin ohjeisiin ja toimintaan jatkossakin.

Suek on nyt päivittämässä käytäntöjään ja ohjeistuksiaan, ettei vastaavanlaista tilannetta enää tapahtuisi. Suek aikoo olla aktiivinen myös Wadan suuntaan, jotta ensi vuoden kiellettyjen aineiden listauksessa kyseisestä lääkeaineesta löytyy tarvittavat tiedot.

Suek tukee paratriathlonisti Liisa Liljan Wadalle ja Kansainväliselle triathlonliitolle toimittamaa hakemusta, jolla hän takautuvasti hakee erivapautta käyttämälleen astmalääkkeelle. Suekin mukaan Lilja ei ole hyötynyt aineen käytöstä. Lilja oli selvittänyt asiaa myös Kamu-tietopalvelusta, josta urheilija voi itse katsoa sisältääkö lääke kiellettyä ainetta. Palvelussa ei ollut lukenut, että nestettä poistavaa lääkettä käyttävän urheilijan on haettava poikkeuksellisesti astmalääkkeeseen erivapaus.

– Teemme kaikkemme, että hän sen saa. Olemme olleet yhteydessä Kansainväliseen Triathlonliittoon ja kertoneet heille, että urheilija on toiminut meiltä saamiensa ohjeiden mukaisesti, ja kohtuullisuuteen ja reiluuteen liittyen Liisa Liljalle pitäisi erivapaus myöntää.

Japissonin mukaan tarkkaa aikataulua takautuvan erivapauden myöntämiseen ei vielä tiedetä, mutta sen pitäisi ehtiä ennen paralympialaisten alkua. Myös Wadan täytyy vahvistaa takautuva erivapaus.

– Me olemme Suekissa vakuuttuneita, että hakemus menee läpi, Japisson sanoi.

Pääkisoihinsa valmistautuva Liisa Lilja on kovilla viime päivät. Hän kertoo saaneensa paljon apua tilanteessaan Olympiakomitean lääkäri Maarit Valtoselta. Kuva: imago sportfotodienst/ All Over Press

Lilja valmistautuu tällä hetkellä elokuun Tokion paralympialaisiin. Hän myöntää, että aika on pahin mahdollinen tällaiseen tilanteeseen, etenkin kun hän on tehnyt työtä Tokion kisoja varten jo viisi vuotta.

Lilja sanoo ymmärtävänsä, että lääkäreillekin sattuu inhimillisiä virheitä. Liljan mukaan Rauhala on pyytänyt tapahtunutta häneltä anteeksi.

– Minulle on ollut tosi tärkeää, että kaikki tietävät, että tämä ei ole ollut minun virheeni millään mittakaavalla. Urheilijalta vaaditaan olinpaikkatiedot, lääkkeiden tarkistukset, rutiinit ja kilpailut. Urheilijalta ei ymmärretä yhtään inhimillistä virhettä. Mutta sitten kun virhe, ja vielä monta virhettä, tapahtuu tuolla (Suekissa) ja silti se sanktio voi tulla urheilijalle, niin se on käsittämätön tilanne, Lilja sanoi.

– Kyllä moni ymmärtää, että jos se sanktio tulisi minulle, niin se olisi oikeusmurha. Siinä menisi usko urheilijoiden oikeuteen ja Suekiin.

Liljaa ei ole vielä valittu Tokion paralympialaisiin, vaikka hän on rankingsijoituksensa puolesta valintakelpoinen. Paralympiakomitean mukaan joukkuetta voidaan täydentää vielä elokuun ensimmäinen päivä. Edellisissä paralympialaisissa Riossa Lilja oli luokan PT2 kilpailussa neljäs. Vuonna 2017 Lilja voitti luokassaan maailmanmestaruuden. Suomalaisurheilija olisi Tokiossa yksi mitalisuosikeista.

Suekin tehtävä on ohjeistaa urheilijoita erivapausasioissa, eli tarvitaanko esimerkiksi sairauden hoitoon tarkoitetun lääkkeen käyttämiseksi erillistä lupaa. Moni kestävyyslajien urheilija käyttää astmalääkkeitä, sillä äärimmäisen rasituksen vuoksi hengityselimiin voi kehittyä tulehdustila. Tutkimusten mukaan astma on olympiaurheilijoiden yleisin krooninen sairaus.

Juttua korjattu 19.7. klo 20.40. Liisa Lilja itse hakee Kansainväliseltä triathlonliitolta ja Wadalta takautuvasti erivapautta lääkitykselleen, ei Suek. Suek tukee Liljan hakemusta.

Lue myös:

Maailmanmestari Liisa Lilja kävi lähellä kuolemaa, kun rattijuoppo ajoi päälle kesken pyörälenkin: "Se oli niin pelottava hetki, ettei elämä ole enää yhtään pelottavaa"

Suosittelemme sinulle