Hyppää sisältöön

Presidentin kesäasunnon naapuriin rakentuu lapsiperheen asuntomessutalo, jossa muistot Balista kohtaavat saaristoluonnon

Naantalin asuntomessut herättävät jo kiinnostusta, vaikka messujen alkuun on vielä vuosi. Esimerkiksi näytteilleasettajat kyselevät jo messuilta esittelypaikkoja. Tasavallan presidentin naapuriin odotetaan 130 000 messuvierasta.

Lapsiperheen asuntomessutaloon tulee muistoja Balilta
Lapsiperheen asuntomessutaloon tulee muistoja Balilta
Minna Rosvall

Emmi Pärni ja Sami Lehtinen saapuvat jännittyneinä katsomaan, mitä Naantalin asuntomessualueella sijaitsevalle työmaalle kuuluu. Tontilla ahkeroi kaksi rakennusmiestä, jotka nostelevat harkkoja, ja samalla talon pohja muotoutuu.

Balilla asunut pariskunta haluaa Indonesiassa sijaistevan saaren tunnelmaa keskelle Naantalin saaristoluontoa.

– Noin kaksimetrinen marmoripöytä on tarkoitus saada taloon ja mieheni Balilla teettämä surffilauta. Lattian ja terassit jätämme betonisiksi, kertoo Emmi Pärni.

Pariskunta kävi asuntomessualueella vuosi sitten ja ihastui.

– Varsinkin tämä luonto on upeaa. Tontin takaa avautuu yhteismaa eli puisto ja naapurista meidän talomme erottaa tuo iso kallio, kertoo Lehtinen ja on innoissaan tontille jäävästä luonnonmukaisuudesta.

Betonitalo rakenteilla Naantalin 2022 asuntomessuilla.
"Nyt on jo ikkunoiden paikat näkyvissä. Ei enää malttaisi odottaa ensi kesään", Emmi Pärni ihastelee rakennuksen valmistumista puolisonsa Sami Lehtisen ja projektipäällikkö Timo Tirrin kanssa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Rakentamisen riemut ja murheet Instagramissa

Emmi Pärni ja Sami Lehtinen ovat kutsuneet suuren yleisön mukaan seuraamaan rakennushankettaan. Betoniviidakko-nimiselle Instagram-sivulle (siirryt toiseen palveluun) pariskunta kirjaa tunnelmiaan.

– Kerromme, miten meidän perhe on kokenut rakentamisen. Lapsistamme yksivuotias ei vielä tajua rakentamista, mutta kolmevuotias tajuaa tästä aika paljonkin. Se on samalla myös päiväkirja. Haluamme tuoda esiin onnistumisia mutta myös pettymyksiä, koska niitäkin varmasti tulee matkan varrella, pohtii Emmi Pärni.

Kuva betonitalosta, jota rakennetaan Naantalin asuntomessuille.
Betonitalo sulautuu saaristoluontoon. Kuva: Studio Heikura

Hän kertoo, että rakentamisen kustannuksista on tullut heille paljon kysymyksiä.

– Tonttien hinnat ovat julkisia, ja tämä tontti maksoi noin 40 000 euroa. Suomessa kalleinta rakentamisessa on työn osuus. Työ maksaa yhtä paljon, jos rakennat asuntomessualueelle. Saamme kyllä alennuksia materiaaleista, kertoo Pärni.

Kartta
Naantalin asuntomessut alkavat vuoden 2022 heinäkuun puolivälissä. Kuva: Naantalin kaupunki

Nyt talot suunnitellaan itse

Naantalin asuntomessualueelle nousee koti noin 400 asukkaalle.

Alueelle tulee 20 pientaloa ja viisi loma-asuntoa sekä viisi isompaa hanketta, joihin tulee rivitaloja ja paritaloja. Kaikki tontit on varattu, ja rakennuksilla riittää kuhinaa. Noin joka neljännen taloprojektin taustalla on nuori perhe.

Projektipäällikkö Timo Tirri kertoo, että betonitalon lisäksi alueen rakentamisessa käytetään paljon puuta kuten hirttä.

Projektipäällikkö Timo Tirri Naantalin asuntomessualueella.
Projektipäällikkö Timo Tirri iloitsee, että näytteilleasettajat kyselevät jo paikkoja. Naantalin messuille odotetaan 130 000 kävijää. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Betonitalon asukkaiden tapaan moni haluaa vaikuttaa oman talonsa suunnitteluun.

– Mallitaloissa ei ole vielä huomioitu esimerkiksi tarkkaan tätä, kuinka paljon etätöitä kotoa tehdään. Tämäntyyppisiä asioita suunnitellaan kovaa vauhtia näihin kohteisiin, kertoo Tirri.

Naantalin Luonnonmaa laajenee asuinalueena myös tulevaisuudessa.

– Manner-Naantali alkaa olla täyteen rakennettu. Kasvu, jota Naantali havittelee, suuntautuu Luonnonmaalle. Tänne tulee lisää tontteja myyntiin, koulu, kauppa ja liikennemyyntiasema. Koteja tulee 900:lle asukkaalle, kertoo Tirri.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 21.7. kello 23.

Lue lisää:

Naantalin asuntomessualueen kaikki tontit on varattu – kovin kisa käytiin edullisimmista tonteista

Naantalissa olisi tehty hyvä tulos ilman valtion koronatukiakin – kaupunkiin rakennettiin ennätysmäärä asuntoja

Suosittelemme sinulle