Hyppää sisältöön

Oletko ihmetellyt maahan tuupertuneita kimalaisia? Syynä voi olla pörriäisiä viettelevä puu, joka näännyttää varsinkin vanhukset

Kukkivan puisto- tai metsälehmuksen tuoksu houkuttelee kimalaisia luokseen, vaikka puussa ei olisikaan enää mettä. Sen seurauksena pahaa aavistamattomat pörriäiset kuolevat nälissään.

Arkistokuva kimalaisista. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Puistoissa aikaansa viettävät ovat saattaneet törmätä tänä kesänä kimalaisten joukkokuolemiin. Kuolleita kimalaisia voi löytyä maasta jopa kymmenittäin, ja niitä on voinut havaita varsinkin helteillä.

Syynä joukkokuolemiin ei ole hyönteismyrkky tai paha tahto, vaan yleensä lehmus.

Biologi Janne Kullberg kertoo, että kukkivan puisto- tai metsälehmuksen tuoksu on niin voimakas, että se houkuttelee kimalaisia luokseen pölyttämään, vaikka lehmuksella ei enää olisikaan mettä tarjolla.

Verrattain kookkaat kimalaiset päätyvät siis tuhoamaan kallisarvoista aikaansa liikaa lehmuksiin ja kupsahtavat tuonelan puolelle.

– Aiemmin on jopa luultu, että lehmuksessa olisi jotain myrkyllistä. Mutta tutkimalla on selvinnyt lehmuksen olevan muuten viaton, paitsi siinä, että sen kukat tuoksuvat pirun hyvälle.

Kullbergin mukaan lehmus palvelee pölyttäjistä paremmin perhosia. Kimalaiskuolemia tapahtuu varsinkin hellejaksoina, koska lämpimillä keleillä on paljon kilpailevia pölyttäjiä. Kullbergin mukaan ilmiö on jokavuotinen ja tavallinen.

Kimalaisten kohtalokkaisiin työtapaturmiin vaikuttanee myös ikä. Kullberg arvelee, että puistoista löytyvien kimalaisten joukossa tuskin on vastakuoriutuneita työläisiä.

– Työläiset ovat yhteiskuntahyönteisissä vähän kulutustavaraa. Hyönteismaailmassa harvoin mennään niin, että jokainen hyönteinen on tärkeä.

Pölyttäjähyönteisten kato on viime vuosina huolestuttanut eri puolilla maailmaa. Kimalaiset ovat Suomen tärkeimpiä pölyttäjiä.

Kullbergin mukaan kimalaiskolonioiden huoltosuhde ei kuitenkaan mene pilalle kymmenistäkään kuolleista kimalaiskansalaisesta, sillä se on osa luonnon omaa kiertokulkua.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 21. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Kimalaiskesää uhkaa etelässä kuumuus, Kainuussa kevään kylmyys aiheutti romahduksen – "Ei ole tavanomaista pörinää kuulunut"

Mehiläinen näkee omenankukan eri lailla kuin ihminen – yhden lajin kukkameri on sen mieleen

Suomen hyönteismaailma muuttuu kovaa vauhtia – valtaosa nykyisistä lajeista harvinaistuu, mutta uusiakin tulee tilalle

Suosittelemme sinulle