Hyppää sisältöön

Yle seurasi tulospäivää: Kone paransi reilusti tulostaan – tilaukset kasvoivat kaikilla maantieteellisillä alueilla

Useat pörssiyhtiöt julkistivat osavuosikatsauksensa tiistaina.

Kone Oyj pääkonttori.
Hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. Kuva: Kimmo Brandt /AOP
Yle–STT

Kesän tuloskausi jatkui tiistaina, kun useat suuret yritykset julkistivat osavuosikatsauksensa vuoden ensimmäiseltä puoliskolta.

Tammi–kesäkuun tuloksia kertoivat muun muassa hissijätti Kone, elintarvikealan Atria ja konepajayhtiö Wärtsilä. Yhtiöistä Wärtsilän tulos on kärsinyt koronaviruspandemian aikana.

Kone paransi reilusti tulostaan

Hissiyhtiö Koneen oikaistu liikevoitto kohosi huhti-kesäkuussa 374 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 325 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi 11 prosenttia 2,8 miljardiin euroon. Saadut tilaukset kasvoivat 16 prosenttia 2,4 miljardiin euroon.

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan toista vuosineljännestä sävytti yhtiön vahva taloudellinen kehitys. Markkinoiden elpyminen vahvistui. Tilaukset ja liikevaihto kasvoivat kaikilla maantieteellisillä alueilla.

– Kiinassa aktiviteetti pysyi korkealla tasolla, ja muualla liiketoimintaympäristö parantui Yhdysvaltojen ollessa selkeä valopilkku, Ehrnrooth kertoo tiedotteessa.

Materiaalikustannukset ovat hänen mukaansa kuitenkin korkeita, merirahdin kustannukset ovat nousseet dramaattisesti ja pula puolijohteista vaikuttaa kaikkiin edistyksellistä elektroniikkaa käyttäviin yrityksiin.aan ja komponenttien saatavuuteen liittyvien haasteiden alkavan helpottaa ensi vuoden alkua kohti mentäessä, Ehrnrooth arvioi.

Wärtsilä kohensi tulostaan – näkee merkkejä paremmasta

Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos kasvoi huhti-kesäkuussa kolmanneksella 71 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 55 miljoonasta eurosta. Laivamoottoreita, voimaloita ja niihin liittyvää teknologiaa valmistavan yhtiön liikevaihto sen sijaan laski seitsemän prosenttia.

Konsernijohtaja Håkan Agnevall kertoo, että huhti-kesäkuussa oli näkyvissä merkkejä markkinoiden vakautumisesta ja elpymisestä vallitsevasta epävarmuudesta huolimatta.

– Ennakoimme kysyntäympäristön olevan kolmannella vuosineljänneksellä parempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla, Agnevall sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa keskeisillä energiamarkkinoilla tilanne tasaantui, joskin monia investointeja uuteen voimalaitoskapasiteettiin lykättiin edelleen.

Merenkulkumarkkinoilla alustilaukset kasvoivat, mutta tilaukset Wärtsilälle keskeisillä alussegmenteillä pysyivät suhteellisen alhaisina.

– Erityisesti tärkeään risteilyteollisuuteen koronaviruspandemiaan liittyvät rajoitukset vaikuttavat vielä suuresti, Agnevall arvioi.

Agnevall kertoo, että Wärtsilän tilauskertymä kasvoi laaja-alaisesti eri liiketoiminnoissa. Tilauskertymä lisääntyi yhteensä 14 prosentilla. Palveluissa tilauskertymä kasvoi 24 prosenttia.

Lue lisää: Wärtsilän tulos parani toisella neljänneksellä – merkkejä paremmasta näköpiirissä

Atrian oikaistu liikevoitto koheni selvästi

Atrian Nurmon tehtaan liittymä
Atrian liikevoitosta valtaosa tuli Suomesta. Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Elintarvikeyhtiö Atrian oikaistu liikevoitto parani huhti-kesäkuussa selvästi vuoden takaisesta. Oikaistu liikevoitto kohosi 12,6 miljoonaan euroon 4,1 miljoonasta eurosta. Myös liikevaihto nousi.

Liikevoitosta valtaosa tuli Suomesta. Tuoteryhmistä vahvinta kehitys oli valmisruoassa. Atria on nostanut myös liikevoittoennustettaan muun muassa sen vuoksi, että sianlihan vienti Suomesta Kiinaan on lisääntynyt alkuvuoden aikana.

– Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä kaikki liiketoiminta-alueet paransivat kannattavuuttaan viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja tekivät positiivisen liiketuloksen, kertoo toimitusjohtaja Juha Gröhn tiedotteessa.

Kevään ja alkukesän aikana koronarajoituksia on purettu kaikissa niissä maissa, joissa Atria toimii. Gröhnin mukaan tämä on elvyttänyt myyntiä.

Lue lisää: Atrian oikaistu liikevoitto koheni selvästi

Suosittelemme sinulle