Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hoitajapulan uusi seuraus: terveyskeskuksia suljettu Pohjois-Karjalassa viikoiksi – "Vaje on merkittävästi pahentunut"

Terveyskeskuksia pidetään kuudella paikkakunnalla kiinni muutaman viikon ajan ja potilaat ohjataan sillä välin muualle. Työvoimapula on ennenkin johtanut supistuksiin terveyspalveluissa, mutta Tehyn mukaan kokonaisia terveydenhuollon yksiköitä ei ole aiemmin suljettu tästä syystä.

Ammattiliitto Superin pääluottamusmies Mirva Kuronen pitää Pohjois-Karjalan hoitajatilannetta katastrofaalisena.
Petri Karvinen,
Alina Mäkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Julkisen terveydenhuollon hoitajapula on johtanut kokonaisten terveyskeskusten sulkemiseen Pohjois-Karjalassa.

Terveyskeskuksia on kiinni määräaikaisesti kuudella paikkakunnalla, muun muassa Polvijärvellä ja Enossa. Sulut kestävät paikkakunnasta riippuen kahdesta neljään viikkoa. Niiden aikana potilaat ohjataan toisten paikkakuntien terveyskeskuksiin.

Hoitajaliitto Tehyn mukaan ratkaisu on poikkeuksellinen. Oikeuspalveluiden päällikkö Kari Tiainen sanoo työvoimapulan supistaneen terveyspalveluita ennenkin, mutta kokonaisia terveydenhuollon yksiköitä ei hänen mukaansa ole tästä syystä aiemmin suljettu.

Pohjois-Karjalan sote-palveluista vastaavasta Siun sotesta sulkuja kuvataan vaikeiksi, mutta välttämättömiksi.

– Sijaistyövoiman vaje on merkittävästi pahentunut, vs. palvelupäällikkö Riitta Myyry sanoo.

– Olisimme halunneet pitää terveyskeskuksia auki, mutta emme siihen enää pystyneet. Sijaisia on vaikea saada kaikenpituisiin pesteihin, etenkin maaseudulle, hän jatkaa.

Pääluottamusmies: Tilanne katastrofaalinen

Hoitajia edustavan ammattiliitto Superin paikallinen pääluottamusmies Mirva Kuronen pitää Siun soten työvoimatilannetta "katastrofaalisena". Vuosilomien sijaisuuksia on Kurosen mukaan saatu tänä vuonna täytettyä selvästi aiempia vuosia vähemmän, mikä kuormittaa töissä olevia rankasti.

– Moni tekee tuplavuoroja tai töitä vapaapäivinään. Tilanne on ollut jo pitkään kestämätön, Kuronen sanoo.

Sairaanhoitaja Satu Muranen-Granö istuu työpaikallaan tietokoneen ääressä.
Sairaanhoitaja Satu Muranen-Granö työskentelee tavallisesti Enossa. Terveysaseman kesäsulun myötä hänen työpaikkansa on tilapäisesti Kontiolahdella. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön Asiakkaat ja henkilöstö -yksikön johtajan Jaska Siikavirran mukaan hoitajapula on ongelma, johon pitäisi tarttua määrätietoisesti niin paikallisesti kuin alueellisestikin. Lääkkeitä juuri Pohjois-Karjalan rekrytointihankaluuksiin hänellä ei kuitenkaan ole.

Siikavirran mukaan on tavallista, että kesäaikaan terveydenhoitoalan työvoimaa on tarjolla töiden määrään nähden niukasti.

– Taustalla saattaa olla kohtaannon ongelmia, jos työnhakijat ja työpaikat sijaitsevat eri alueilla tai työnhakijat eivät sovi avoimena oleviin tehtäviin. Monissa organisaatioissa on ratkottavana myös työnteon kannustimiin liittyviä ongelmia, Siikavirta kommentoi.

Enolainen Orvokki Laamanen istuu Kontiolahden terveyskeskuksen odotusaulassa.
Enolainen Orvokki Laamanen joutui lähiterveyskeskuksen sulun vuoksi matkustamaan kymmeniä kilometrejä Kontiolahdelle. Järjestely toimi Laamasen mielestä hyvin. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Lääkäreiden sijaistaminen ongelmana

Siun soten Riitta Myyry korostaa, että terveyskeskusten sulkemisessa ei ole kyse vain hoitajista. Myös vuosikausia jatkunut lääkäripula koettelee Pohjois-Karjalaa yhä, eikä lääketieteen opiskelijoista eli kandeista ole heille aina sijaisiksi.

– Varsinkin pienissä terveyskeskuksissa lääkäri työskentelee usein yksin. Kokenutta tukea tarvitseva kandi ei tule näissä tapauksissa kysymykseen, Myyry sanoo.

Kiihtelysvaarassa, Tuupovaarassa ja Rääkkylässä Siun sote ratkoi kesän työvoimaongelmaa siten, että paikkakuntien terveyskeskukset toimivat ajoittain ilman lääkäriä. Tästä huolimatta Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran terveyskeskukset ovat myös väliaikaisesti suljettuina.

Kyltti, jossa kerrotaan Enon terveysaseman väliaikaisesta sulkemisesta kesällä 2021.
Enon terveyskeskus on tänä kesänä suljettuna kaksi viikkoa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Suuremman väestöpohjan pitäjissä terveyskeskuksen sulku oli Myyryn mukaan ainoa potilasturvallinen ratkaisu.

– Polvijärveltä on Outokumpuun 30 kilometriä ja Enosta Kontiolahdelle 20 kilometriä. Katsoimme, että näillä välimatkoilla potilaat on parempi ohjata suoraan lääkärillä varustetulle terveyskeskukselle, ettei tule epäselviä tilanteita, Myyry sanoo.

Lue myös:

Osalla Siun soten terveysasemista ei ole kesällä lainkaan lääkäriä – hoitoon mentävä toiseen kuntaan

Edessä voi olla kuormittuneiden hoitajien joukkopako alalta – Tehy: "Moni on sanonut, että nyt hoidetaan korona ja sen jälkeen goodbye"

Jatkuva kiire piinaa hoitajia: itkien kotiin, lomia pitämättä, alanvaihto mielessä – "Porukka on todella väsynyttä", sanoo luottamusmies

Pohjois-Karjalan sote on maan tehokkain, mutta sillä on hintansa – Kätilö: “Tämä on 30 vuoden urani surullisinta aikaa”

Suosittelemme