Glamping eli luksustelttailu – tai telttailu mukavuuksin – on matkailutrendinä Suomessa varsin uusi, mutta nousussa.
Maailmalla sillä on pidemmät juuret. Esimerkiksi jo vuonna 2016 glamorous ja camping -sanat yhdistettiin trendiä kuvaavaksi glamping-termiksi Oxford English Dictionary -sanakirjaan.
Nyt tapa yöpyä kohtuullisen kevytrakenteisessa, usein teltassa tai sitä muistuttavassa rakennuksessa tunnetaan jo maailmanlaajuisesti.
Sen odotetaan yleistyvän edelleen, kun ihmiset kaipaavat luontoystävällisiä, yksilöllisiä elämyksiä.
Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen eli Suoman toiminnanjohtaja Hannu Komu uskoo, että Suomesta löytyy ainutlaatuisia luontokohteita, joiden ympärillä glampingia voidaan tulevaisuudessa kehittää.
– Esimerkiksi jää ja vesi ovat elementtejä, joiden ympärillä tätä majoitustapaa tullaan jatkossa varmasti toteuttamaan, sanoo Komu sanoo.
"Ei tiedetty, että kyse oli matkailusta"
Janne Tyynismaa on jyväskyläläisen Camp Land Oy:n toimitusjohtaja. Yritys valmistaa glamping-majoitusratkaisuja.
Kun toimintaa vuonna 2015 ideoitiin, glamping oli suomalaisille aivan tuntematonta.
– Totesimme tuolloin, että 95-prosenttisesti ihmiset eivät tienneet mistä on kyse ja glampingin selittämiseen meni paljon aikaa. Ei välttämättä edes tiedetty, että kyse oli matkailusta.
Nyt glampingin tuntevat jo muutkin kuin matkailun edelläkävijät.
Tyynismaan yritys suunnittelee ja toteuttaa asiakkaan kanssa tälle majoitustilat, jotka noudattavat glampingin ajatusta. Vaikka rakennettaisiin luksusteltta palveluineen, sen tunnelma halutaan saada samanlaiseksi kuin perinteisessä retkeilyteltassa.
– Tuuli ja sade pitää kuulua sisälle, mutta silti teltassa on seisomakorkeus, mukavat sängyt ja jopa wc niin, ettei sieltä tarvitse poistua yöllä.
Lue seuraavaksi: Kesämökille lisää yösijoja – yksiön kokoinen luksusteltta kelpaa myös matkailuyrityksille
Eräilijän ja hotellityypin yhteistyö
Teuvalaiset Marjo Kiuru-Sundberg ja Marjo Erlands innostuivat kokeilemaan glampingia muutama viikko sitten heinäkuun alussa.
– Minä olen tällainen eräilijä ja kumppanini on enemmän päiväretkeilijä ja hotellityyppi. Kävimme keväällä läpi mieltymyksiämme ja ideoimme, mitä tehtäsiin. Löysimme glampingin ja saimme siitä vauhtia suunnitelmiimme, Kiuru-Sundberg kertoo.
Erlandsin tilan maille pystytettiin verkkokaupasta ostettu tavallista suurempi teltta, jonka korkeimmassa kohdassa mahtuu seisomaan.
Teltta sisustettiin hotellihuonemaisesti ja mahdollisimman mukavaksi. Siellä on oikeat sängyt, patjat ja erityisesti asiakkaille hankitut peitot ovat saaneet kiitosta, Kiuru-Sundberg kertoo.
Suihkut ja vessat tarjoaa tällä hetkellä läheinen urheiluseura Rivakan ylläpitämä tanssilava, mutta siirrettävää saunavaunua naiset ovat teltalleen jo hiukan suunnitelleet.
Telttamajoitus on tarjolla netin majoituspalvelusivustoilla. Kokemusta yöpyjistä on nyt useamman vieraan verran.
Parin viikon aikana naiset ovat huomanneet, että telttamajoituksen valitsevat vieraat hakevat majoitukseltaan elämyksiä sekä sitä luonnon läheisyyttä. Ja luonnon ääniä.
– Lähellä olevan keskustan ja kantatie 67:n liikenteen äänet kuuluvat telttaan jonkin verran. Meillä on täällä korvatulpat tarjolla herkimmille, Kiuru-Sundberg sanoo.
Sitä, jatkavatko ystävykset glampingin tarjoajina, ei ole vielä päätetty. Glamping matkailutapana miellyttää kuitenkin.
Kiuru-Sundberg arvelee glampingin sopivan silloin, kun haetaan luontokokemusta, mutta halutaan pitää kiinni joistain mukavuuksista.
– Eihän tämä vaeltamisen kaipuuseen suoraan vastaa, mutta ehkä ihmisen tarpeeseen kokea luonto. Ehkä tämä madaltaa vähän kynnystä [kaupungista luontoon].
Luonnossa suurin luksus
Glamping-majoituksen perusajatus on majoitusrakennuksen tavallista kevyempi rakenne.
Siinä missä mökkirakennus rakennetaan perustuksineen pysyvästi paikalleen, glamping-majoitus on siirrettävissä paikasta toiseen helposti niin haluttaessa.
Kun glamping puretaan, siitä ei jää ympäristöön jälkiä. Ainakaan periaatteessa.
Lisäksi aitoon glampingiin kuuluu tietynlainen yksinolo ja eristyneisyys. Hannu Komun mukaan siinä ja luonnossa onkin glampingin suurin luksus.
– Koko idea voidaan pilata sillä, että pakataan samalle alueelle liian paljon glamping-rakenteita eli tehdään alueesta massakohde, Komu sanoo.
Koko idea voidaan pilata sillä, että pakataan samalle alueelle liian paljon glamping-rakenteita eli tehdään alueesta massakohde
Hannu Komu
Janne Tyynismaa tietää kertoa suomalaisesta glamping-kohteesta, jossa asiakas pääsee luksustelttaan, pienen yksityisen järven rannalle. Sen ovat hänen mukaansa löytäneet etenkin nuoret pariskunnat.
– Siellä on solmittu ainakin seitsemät kihlat.
Tiipiit, jurtat ja safarimatkailua
Vaikka Suomessa puhutaan nyt luksustelttailusta uudehkona ilmiönä, löytyy kevyesti pystytetyille, siirrettäville ja jonkinverran kalustetuille majoitusrakennuksille esimerkkejä historiasta.
Amerikan alkuperäiskansojen tiipiit, mongoli- ja turkkilaiskansojen jurtat ja vaikkapa safarimatkailussa käytetyt teltat voisivat olla glamping-majoituksen esikuvia.
Metsästyssafarikuvissa ja -elokuvissa nähdään savannitelttoihin tuotuja kylpyammeita ja sänkyjä eli normaalin arjen palveluita. Varsin mukavasti majoittuvat esimerkiksi Karen Blixen ja vieraansa Minun Afrikkani -kirjassa ja elokuvassa.
Esimerkiksi U.K. Glamping Association kertoo sivuillaan nykymuotoisen glampingin alkaneen Britanniassa 1990-luvun laman aikana, kun ulkomaanmatkailu väheni ja brittien reissut suuntautuivat enenevässä määrin kotimaahan.
Yhdistyksen mukaan Iso-Britannian ajokortista myös poistettiin ennen vuosituhannen vaihdetta oikeus vetää matkailuvaunua, joten brittien piti keksiä uusi tapa matkailla, kohtuuhintaan.
Ihmisten vähäinen kokemus perinteisestä telttailusta ja tottumus hotelllimajoittumiseen yhdistyivät glampingiksi.
Trendien huipulla
Luonnonläheisyys, ympäristöystävällisyys ja ekologisuus ovat Suomen matkailun tämän hetken ykköstrendejä, tietää Hannu Komu.
– Ne olivat olemassa jo ennen koronaa, mutta ovat vain korostuneet epidemian aikana.
Myös Janne Tyynismaa uskoo glampingin kasvuun juuri luontoyhteyden takia. Talvituotteessa on vielä kehitettävää, mutta etenkin kevät ja syksy ovat vuodenaikoja, jolloin luonnossa riittää koettavaa.
– Meillä on paljon luontokohteita, joissa ei vielä ole majoitustarjontaa. Ne jäävät ihmisilltä kokematta, elleivät he halua mennä tavalliseen telttaan, Tyynismaa sanoo.
Omassa teltassa ja omassa rauhassa on korona-aikaan sopivasti myös helppo vältellä kontakteja muihin matkailijoihin.
Meillä on paljon luontokohteita, joissa ei vielä ole majoitustarjontaa. Ne jäävät ihmisilltä kokematta, elleivät he halua mennä tavalliseen telttaan.
Janne Tyynismaa
Vaikka tällaiselle retkeilylle on varmasti kriitikoita, ei Tyynismaa kerro kovaan kritiikkiin törmänneensä. Sekä perinteisille retkeilytelttareissuille että glampingille on kannattajansa.
– Tärkeintä on aitojen asioiden kokeminen, mahdollisuus tehdä itse asioita ja osallistua, sekä luonto ja ainutkertaisuus. Glampingissa se on luonnossa liikkumista ilman että pitää kantaa rinkkatolkulla tavaraa mukana.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 22.7. kello 23 saakka.