Hyppää sisältöön

Täydenkuun Tanssit tarjoaa tänä vuonna kotimaisen kattauksen, ja mukana on enemmän tanssilajeja kuin aiemmin – jatko on kuitenkin uhattuna

30-vuotista taivalta juhlivan tapahtuman yllä on synkkiä pilviä, sillä Pyhäjärven kaupunki leikkasi festivaalin avustusta noin 60 prosenttia. Koko tapahtuman tulevaisuus on vaakalaudalla.

Kaupungin rahoitusleikkaus heikentää tanssitapahtuman järjestämismahdollisuuksia tulevaisuudessa. Järjestäjien mukaan kaupungin kanssa neuvotellaan jatkosta. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Runsas kattaus kotimaista tanssitaidetta on tarjolla tänään tiistaina alkaneessa Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit -festivaalissa. 30-vuotista taivaltaan juhlivassa nykytanssitapahtumassa on mukana yhteensä noin 150 taiteilijaa.

Pyhäsalmen Tanssi ry:n toiminnanjohtaja Taina Ala-Ketola kertoo, että festivaalin ohjelmistossa nähdään 15 teosta, joista ensi-iltoja on viisi. Ohjelmistossa on teoksia useilta taiteilijoilta, jotka ovat esiintyneet festivaalilla vuosikymmenten saatossa. Mukana on esimerkiksi tapahtuman perustajajäsen Marjo Kuusela, joka on tehnyt uusintaversion Pelurit-esityksestään.

– Täydenkuun Tanssit on tunnettu myös kansainvälisenä festivaalina, mutta tänä vuonna me olemme halunneet tuoda esille kotimaisia tanssitaitelijoita ja rakentaa heidän kanssaan tämän juhlavuoden, Ala-Ketola sanoo.

Festivaalilla on aiempaa enemmän myös eri tanssilajeja, muun muassa kansantanssia, paritanssia ja balettia.

Pitkin viikkoa ohjelmassa on myös tanssikursseja. Päivittäin on tarjolla kaikille avointa maksutonta tanssiopetusta eri tanssilajeista. Juhlavuoden kunniaksi tapahtuma tarjoaa runsaasti myös ilmaisesityksiä.

Festivaali huipentuu juhlagaalaan lauantaina.

Festivaalin jatko uhattuna

Juhlavuodesta huolimatta Täydenkuun Tanssien taivaalla leijuu synkkiä pilviä.

Toiminnanjohtaja Taina Ala-Ketola kertoo, että Pyhäjärven kaupunki leikkasi festivaalin tämän vuoden avustusta noin 60 prosenttia. Se sai liikkeelle vyöryn, joka vaikuttaa niin tapahtuman tulevaisuuteen kuin taiteilijoihinkin.

– Olemme saaneet selkeän viestin yksityisiltä avustuksen jakajilta, että jos kaupunki ei tue tapahtumaa taloudellisesti, heiltäkään ei tule sellaisia tukisummia kuin tähän asti. Vaikutukset ovat isot. Tanssin aluekeskuksena jaamme rahaa eteenpäin taiteen ja tanssin keskelle, sillä palkkaamme sillä muun muassa tanssijoita, ryhmiä ja koreografeja.

Neuvottelut Pyhäjärven kaupugin kanssa jatkuvat. Ala-Ketola sanoo, että tämän vuoden kokoisella avustussummalla festivaalia ei ole mahdollista jatkaa. Hän on yhä toiveikas.

– Kun tulee mahtavia teoksia, ja on tällä hetkellä täällä taitelijoiden keskellä, tulee semmoinen fiilis, että kyllä tästä vielä ponnistetaan. Se on ihmeellinen voima, ja uskon, että Täydenkuun Tanssit on sillä porskuttanutkin menemään nämä 30 vuotta, Taina Ala-Ketola tuumaa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle