Hyppää sisältöön

Koronarokotuksiin potkitaan vauhtia pääkaupunkiseudulla: tehosteen voi nyt ottaa aiemmin – aikoja ei kuitenkaan ole välttämättä kaikille halukkaille

Helsingissä ja Espoossa on käytössä myös pop up -rokotuspisteet, joista voi hakea ensimmäisen koronarokotuksen ilman ajanvarausta.

Sairaanhoitaja pistää koronarokotteen potilaalle Energia Areenalla Vantaalla. 26.5.2021.
Sairaanhoitaja pistämässä koronarokotteen potilaalle Energia Areenalla Vantaalla kesäkuussa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Onni Kalin
Avaa Yle-sovelluksessa

Toisen koronarokotteen ottamista voi nyt aikaistaa pääkaupunkiseudulla.

Asiasta tiedottavat Helsinki, Vantaa ja Espoo. Rokotusta on mahdollista aikaistaa neljällä viikolla, eli sen voi ottaa kahdeksan viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen, aiemman 12 viikon sijaan.

Vantaalla aikaistus koskee Biontech–Pfizerin Comirnatyn tehosterokotetta.

Kaikki kolme kaupunkia kertovat, että vapaina olevia tehosteaikoja on rajoitetusti, joten todennäköisesti kaikki halukkaat eivät voi rokotustaan aikaistaa. Ajan pystyy kätevimmin siirtämään verkossa.

THL:n suosittelee Astra Zeneca rokotteen tehosteannoksen annettavaksi 8–12 viikon kuluessa ensimmäisestä rokotuksesta. Mrna-rokotteiden suhteen 12 viikon annosväliä voidaan paikallisesti lyhentää, jos rokotteiden saatavuus alueella on hyvä, eikä annosvälin lyhentäminen viivästytä kenenkään muun ensimmäisen rokoteannoksen saamista.

THL:n mukaan pidempi rokotusväli antaa kuitenkin paremman ja pitkäkestoisemman suojan koronavirusta vastaan.

Myös pop up -rokotusta saatavilla

Helsingissä ja Espoossa on myös nyt käytössä pop up -rokotuspisteet, joista voi hakea ensimmäisen annoksen ilman ajanvarausta.

Helsingissä väliaikainen rokotuspiste löytyy tänään tiistaina Kontulasta kirjaston ja terveysaseman välisellä aukiolta ja torstaina Vuosaaresta Vuotalosta kello 8–14.

Espoon pop up -piste avautui sunnuntaina Isossa Omenassa.

Vantaan ennaltaehkäisevän terveydenhuollon palvelupäällikkö Piia Niemi-Mustosen mukaan Vantaalla on jo kesäkuussa kokeiltu väliaikaisia koronarokotuspisteitä.

– Tarkoitus on suunnitella näitä jatkossakin, ja esimerkiksi tällä viikolla avattiin uusi rokotuspiste Tikkurilassa kauppakeskus Dixissä.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 21. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

THL:n asiantuntija: koronarokotteiden annostusväliä voi lyhentää muutamalla viikolla – tavoitteena täyttää käyttämättä jääviä rokotusaikoja

THL: Kausi-influenssa tekee syksyllä paluun – korona-aikana muita hengitystieinfektioita ei ole juuri ollut

Asiantuntijat huolissaan rokotusinnosta, kun vanhemmat varanneet aikoja nuoria aktiivisemmin – Vilma Mikkola, 17: Rokotukset suojaavat myös muita

Suosittelemme sinulle