Hyppää sisältöön

Katso kuvat Kangasalan uudistetusta jäähallista – tältä halli 3,5 miljoonan euron remontin jälkeen näyttää

Jään alla kiertää 19 kilometriä jäähdytysputkea. Remotti mahdollistaa 500 tuntia lisäaikaa harjoituksiin.

kagasalan jäähalli
Kangasalan jäähallin hallimestari Hannu Janger ruiskuttaa vettä käsin jään pohjaksi. Seuraavaksi jää tasoitetaan koneella. Kuva: Miikka Varila / Yle
Clarissa Jäärni
Avaa Yle-sovelluksessa

Kangasalan jäähallin rakennustyöt ovat valmistuneet ja uusi laajennusosa on otettu käyttöön. Jäähallin luovutuskatselmus oli 12. heinäkuuta, syyskausi päästään käynnistämään uudistetussa hallissa.

Lokakuussa 2020 aloitettu laajennus on suuruudeltaan noin 3400 neliömetriä.

kagasalan jäähalli
Jäätä kiertää turvaverkko. Hallin nykyaikainen lauhdetekniikka pitää tilan ilman samaan aikaan sekä kuivana, että kylmänä.  Kuva: Miikka Varila / Yle

Tuliterässä harjoitushallissa on juoksurata, kaksi kaukaloa ja kuntosali. Halliin kuuluu myös noin 120 neliömetrin harjoittelualue, joka tuo hallille lisää jääaikaa jopa 500 tuntia.

kagasalan jäähalli
Lisäharjoittelualue lisää jääaikaa jopa 500 tuntia. Kuva: Miika Varila / Yle

Hallin moderni tekniikka säästää energiaa ja ehkäisee kosteusvaurioita: nykyaikainen lauhdetekniikka pitää jäähallin ilman samaan aikaan sekä kuivana, että kylmänä.

– Se varmistaa, ettei kosteushaittoja tule. Lisäksi tässä kohteessa lämminvesijärjestelmässä hyödynnetään hukkalämpöä, kertoo vastaava työnjohtaja Mika Rajahalme rakennusliike J. Malmilta.

Kagasalan jäähalli
Kangasalan jäähallin urakassa työskenteli 15-20 henkilöä. Hintaa hankkeelle tuli 3,5 miljoonaa euroa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Samankaltaisia harjoittelualueita ei Suomesta muualta juuri löydy. Alue on ympäriverkotettu ja sieltä löytyy muun muassa maalimiesmaali.

Jäätä vaille valmis

Kentän käyttöönotto vaatii malttia. Pohjan betonilaatta jäähdytellään ja lämpötilaa hiljalleen lasketaan rataputkessa kiertävällä ammoniakkivedellä.

Kagasalan jäähalli
Kangasalan jäähallin hallimestari Hannu Jangerin työssä ei helteestä kärsitä. Jään valmistuminen kestää useita päiviä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Lämpötilaa putoaa vain kaksi astetta päivässä, jolloin noin kymmenen päivän kuluttua lämpötila on nollassa. Tämän jälkeen kenttää vielä kypsytellään nollassa asteessa hetken aikaa.

Lue lisää: Kangasalan jäähalli laajenee – merkittävä parannus alueen seuroille

Jäähdytys on kova rasite käytetylle betonilaatalle, ja hidas jäähdytys varmistaa sen, ettei laatta esimerkiksi pääse halkeamaan.

kagasalan jäähalli
Kentän pohjan betonilaatan alla kiertää 19 kilometriä jäähdytysputkea. Putkessa virtaa ammoniakkivettä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Rajahalmeen mukaan hallin koekäyttö on sujunut hyvin, eikä matkan varrella ole sattunut yllätyksiä.

– Yllättävintä oli, miten paljon rataputkea kului – kaiken kaikkiaan 19 kilometriä!

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hankkeelle 750 000 euron avustuksen. Työmaan kokonaishinnaksi tuli noin 3,5 miljoonaa euroa.

_ Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla._

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle