Hyppää sisältöön

Philipsin hengitysapulaitteissa paljastui turvallisuusriski – laitteita käytetty myös Päijät-Sotessa

Laitevalmistaja Philips Respironicsin mukaan sen valmistamissa tietyissä laitteissa on maailmanlaajuinen laatuongelma. Päijät-Sotessa riskilaitteita on käytetty noin 300 potilaan uniapnean hoidossa.

Mies nukkuu.
Turvallisuusriski liittyy Philips Respironicsin valmistamiin hengitysapuvälineisiin. Kuvituskuva uniapnean hoitoon käytettävästä laitteesta ei liity tapaukseen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Petri Niemi

Philips Respironicsin hengitysapuvälineissä on ilmennyt turvallisuusriski. Yrityksen turvallisuustiedotteen mukaan sen valmistamissa CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteissa sekä respiraattoreissa on huomattu maailmanlaajuinen laatuongelma.

Materiaalista saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä laitteen ilmaletkun kautta käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan. Valmistajalle on tullut tietoa muun muassa ylähengitysteiden ärsytysoireista, paineen tunteesta rinnassa ja nenän sivuontelontulehduksista.

Päijät-Soten mukaan sairaanhoitopiirin alueella riskilaitteita on ollut käytössä noin 300 potilaalla ja niitä on käytetty uniapnean hoitoon. Keuhkosairauksien poliklinikka on lähettänyt potilaille kirjeitse toimintaohjeet. Riskilaitteet vaihdetaan uusiin lähikuukausien aikana.

Tämänhetkisen tiedon perusteella asiantuntijat arvioivat, että hengitysapuvälineen käytön lopettaminen on suurempi riski kuin käytön jatkaminen.

– Ohjeena on jatkaa laiteen käyttöä, mutta jos tulee oireita, voi olla meihin yhteydessä, kertoo asiantuntijasairaanhoitaja Mikko Partio Päijät-Soten keuhkopoliklinikalta.

Asiaan liittyvissä epäselvyyksissä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä keuhkosairauksien poliklinikan unihoitajien takaisinsoittopalveluun, jonka numero on 044 7195839.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle