Pohjalaistiloilla mansikan sesonkiaika on jo paikoin päättynyt. Kausi on ollut haastava ja jää normaalia lyhyemmäksi pitkän hellekauden takia.
Närpiöläinen Maalahden Marjat kertoo, että sesonki jatkuu vielä parin viikon ajan, kun tämän vuoden istutusten sato valmistuu. Helteen takia satoa on menetetty, mutta muuten sato oli suhteellisen normaali.
– Haasteellinen kausi on ollut kaikin puolin. Etenkin tämä lämpö, minkä takia marjojen jäähdyttäminen on ollut tärkeää, sanoo Anders Lång.
Alajärveläisen Korkea-ahon Mansikkatilan yrittäjä Tapio Korkea-aho ei muista 30 vuoden yrittäjäuraltaan toista tämänkaltaista kesää.
Avomaalta mansikkaa saatiin jo ennen juhannusta ja marjanpoimijat lähetettiin tilalta kotiin 15. heinäkuuta. Koko kausi oli pari viikkoa etuajassa normaalista.
– Kesä on ollut yrittäjäaikani kuumin ja kuivin, ja kaudesta tuli erittäin lyhyt, Korkea-aho sanoo.
Kuumuus vaikutti myös mansikan laatuun.
– Muovin päällä lämpötila nousi ja yöt olivat niin lämpimiä, että marjat pakkovalmistuivat. Laatu meinasi mennä väkisin pehmeäksi, kun valmistuminen oli niin nopeaa.
Poimijoilla kova työ
Kuumuus on aihettanut poimijoille tukalat olosuhteet ja pomintapäiviä on jouduttu tiloilla lyhentämään.
Närpiössä mansikat on poimittu ukrainalaisten kausityöntekijöiden voimin. Heitä on ollut parhaimmillaan liki parisensataa. Mustikan, lakan ja vadelman poiminta on yrityksessa alkamassa nyt seuraavaksi.
Korkea-aholla on perinteisesti työllistetty koululaisia. Niin nytkin. Tilalla työskenteli viitisenkymmentä noin 15–16 -vuotiasta nuorta. Korkea-aho kiittelee nuorten sitkeyttä.
– Taukoja tarvittiin ja juomista oli tarjolla koko ajan. Tämä [sää] oli kova haaste nuorille.
Kuivuuden takia myös marjojen koko on jäänyt pieneksi.
– Marjaa tuli 20 – 25 prosenttia vähemmän tänä vuonna nopean kauden takia. Kuivuus vaikutti myös kilomäärään, kun mansikka jäi pieneksi, Korkea-aho sanoo.
"Kovatöinen laji tuo mansikka"
Takalan mansikkatilalla Lapualla kausi päättyi viikko sitten ja kokonaismäärä jäi huippuvuosista kuumuuden ja kuivuuden takia. Porkon tilalla Kokkolassa kausi jatkuu vielä tämän viikon.
Jollakin tiloilla saattaa myöhäislajikkeen marjaa saada vielä elokuun alussakin.
Korkea-ahon Mansikkatilan Tapio Korkea-aho arvelee, että jatkossa mansikan tunneliviljely tulee yleistymään muun muassa kastelun järjestämismahdollisuuksien takia.
Nyt, vaikka kausi on ohi, eivät työt tilalla lopu.
– Mansikkapelloilla on puskat pidettävä puhtaina. Se on käsinkitkentää ja käytävät ajetaan ruohonleikkurilla. Kovatöinen laji on tuo mansikka, Korkea-aho sanoo.
Katso täältä Ylen uutisia mansikan satokauteen liittyen.