Hyppää sisältöön

Luonnonvarakeskus suunnittelee uuden ajan navettaa Jokioisille

Minkiölle ryhdytään rakentamaan paitsi suurta tulevaisuuden navettaa myös biokaasulaitosta lehmien lannan hyödyntämiseksi. Hankkeiden ohessa Senaatti-Kiintestöt tekee myös tilat sikoihin ja hevosiin liittyvää tutkimusta varten.

Lehmät kävelevät kohti kameraa kesäisellä laitumella
Lehmiä Luken uuteen tutkimusnavettaan mahtuu jopa lähes 200. Kuvassa Minkiön tutkimuslehmät nauttivat kesästä vuonna 2019. Kuva: Riitta Tapiomäki / Yle
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Jokioisten Minkilölle ryhdytään rakentamaan pikapuoliin Luonnonvarakeskuksen uutta tutkimusnavettaa. Luvitus on kunnossa: hankkeelle on myönnetty muun muassa ympäristölupa.

Hanke tulee maksamaan arviolta 13 miljoonaa euroa, ja rakennusten on määrä olla valmiina vuonna 2023. Senaatti-kiinteistöt rakentaa navetan Minkiön nykyisen navetan läheisyyteen.

Suunnitteilla myös biokaasulaitos

Minkiölle nousee paitsi navetta 150–180 lehmälle ja vasikalle, myös esimerkiksi biokaasulaitos. Biokaasulaitos hyödyntää maatilalla syntyvää lantaa ja hävikkirehua. Biokaasu hyödynnetään energiaksi tutkimusmaatilalla.

Senaatti rakentaa navetan läheisyyteen myös tutkimustilan sikojen ja hevosten tutkimusta varten.

Luken hallintojohtaja Ilkka P. Laurila kertoo, että niin sanotussa intensiiviyksikössä saatetaan tehdä yksimahaisten eläinten yksilötutkimusta, joka liittyy esimerkiksi eläimen ruokintaan tai hoitoon.

Laurila muistuttaa, että Jokioisten investointi on Luonnonvarakeskukselle suuri panostus. Tutkimusnavetan rakentaminen on myös vahva kannanotto sille, että maidontuotanto on Suomessa tärkeää.

Suosittelemme sinulle