Hyppää sisältöön

Poikkeuksellinen urheilukeskus avataan Helsingin sykkeeseen, ja se muuttaa monen nuoren huippu-urheilijan arkea: "Enää ei tarvitse seikkailla pitkin kaupunkia"

Uudessa Urhea-kampuksessa on asuntoja urheilijoille, pesula sekä terveys- ja ruokailupalvelut.

Ennen ammattiurheilijan uraa keihäänheittäjä Topias Laine suuntaa puolustusvoimien asepalvelukseen. Kuva: Matti Myller / Yle
Otso Karhu

Elokuussa se avautuu: uusi huippu-urheilun Urhea-kampus, Mäkelänrinteen urheilulukion yhteyteen. Kampus liittää yhteen 5 600 urheilijaa, 2 000 valmentajaa, 60 koulua ja 25 lajiliittoa.

Asuntolan ikkunasta näkyy jalkapallokenttä, jonka takana oikealla pilkottavat Kumpulan siirtolapuutarhan mökkien katot. Kuva: Matti Myller / Yle

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean on tarkoitus olla monilajinen, valtakunnallinen Olympiavalmennuskeskus. Suomessa ei ole toista vastaavaa kampusta.

Hallin yhteydessä on ruokailu-, opiskelu- ja majoitustilaa. Tulevat asukkaat ovat nuoria huippulupauksia.

Urhea-hallista suunniteltiin kaiken kattava harjoitustila, mikä sopii eri lajien osaajille. Kuva: Matti Myller / Yle

Urhea-säätiön toimitusjohtajan Simo Tarvosen mielestä uusi kampus on suomalaiselle urheilulle merkittävä paitsi puitteiltaan, myös sijainniltaan, joka sujuvoittaa urheilijoiden arkea.

– Tämä on toivottavasti myös suunnannäyttäjä suomalaisessa urheilupaikkarakentamisessa. Että urheilupaikat olisivat koulujen lähellä, koska kaikki suomalaiset lapset ovat kouluissa, ja että asumispalvelut olisivat koulun ja urheilun välittömässä läheisyydessä.

Simo Tarvonen on paitsi Urhea-säätiön toimitusjohtaja, myös Mäkelänrinteen lukion urheilusta vastaava apulaisrehtori. Kuva: Matti Myller / Yle
Urhea-hallin pinta-ala on noin 14 000 neliömetriä. Urheilutiloja on kolmessa kerroksessa. Kuva: Matti Myller / Yle

"Vihdoin huippuolosuhteet Helsinkiin"

Sijainti ja kattavat harjoittelumahdollisuudet ovat myös keihäänheittäjä Topias Laineen mieleen. Hän tavoittelee nyt ammattiuraa. Kirkkaimpana kruununa olisi olympiakulta.

– Vihdoin on saatu huippuolosuhteet Helsinkiin. Kohta ei tarvitse enää seikkailla ympäri kaupunkia, kun kaikki treenimahdollisuudet löytyvät samasta paikasta, Laine iloitsee.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean uusi Urhea-kampus avataan elokuussa. Kuva: Matti Myller / Yle

Uudesta kampuksesta haluttiin kaikenkattava, joten Urhea-säätiö kysyi urheilijoilta, mitä lisäpalveluita he kaipaavat arjen helpottamiseksi.

– Ruokailun lisäksi esiin nousi pyykinpesu. Ravintolapalvelut tarjoavat ruokaa aamupalasta iltapalaan läpi vuoden, ja urheilijoille saatiin oma pesula, Tarvonen kertoo.

Kysely paljasti, että urheilijat kaipaavat hyvät puitteet myös pyykinpesuun. Kuva: Matti Myller / Yle
Fysioterapia on olennainen osa urheilijan kehon huollossa. Siksi Urhea-kampuksella on myös omaa fysioterapiaa opiskelijoille. Kuva: Matti Myller / Yle

Keskiössä on kuitenkin kuusikerroksinen halli, josta löytyy muun muassa yleisurheilu- ja telinevoimistelualueet, voimaharjoittelu-, judo- ja painisalit, juoksusuora ja koripallokenttiä. Talossa on myös fysioterapiatiloja ja peilisaleja.

Lisäksi kampukselle on Helsingin opiskelija-asuntosäätiö Hoasin rakennuttama asuinrakennus sekä terveydenhuollon ja ruokailun palvelut.

Soluhuone odottaa asukkaita saapuvaksi elokuussa, kun kampuksen toiminta käynnistyy. Kuva: Matti Myller / Yle

Suosittelemme sinulle